Ukrajna megtiltja a sportolóinak, hogy oroszok mellé álljanak a téli olimpián

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.24. 18:57

45 perces kiselőadást is kaptak róla, mit kell tenniük provokáció esetén.

Ukrajna megtiltja a sportolóinak, hogy oroszok mellé álljanak a téli olimpián

Ahogy az sejthető volt, a februárban Kínában rendezett téli olimpián is lesz külön politikai feszültség: a rendező emberi jogokhoz való hozáállása miatt egyes országok sportolóitól amúgy is várható üzenet, de további balhékat okozhat a történelmi mélyponton lévő orosz-ukrán viszony, ami miatt például az Egyesült Államok nagykövetsége már fel is szólította a dolgozóit, hogy a családjaik hagyják el Ukrajnát.

Egyelőre Ukrajna sportminisztere, Vagyim Gutzeit annyit adott ki az ukrán sportolóknak, kerüljék az olyan helyzeteket, amikor az orosz riválisaik mellé kéne állniuk az olimpián, illetve mind a 45 indulónak 45 perces előadást tartottak arról, mi a teendő provokáció esetén.

Gutzeit a Moscow Times szerint azt is kiemelte, hogy már nyáron sem örültek különösebben annak, amikor a magasugrásban arany- és bronzérmet szerző ukrán és orosz indulók ölelkeztek.

A hírre reagált az orosz külügyminisztérium is, röviden totalitarizmusnak minősítve az ukrán előírást.

Bár több tízezernyi orosz katona állomásozik az orosz-ukrán határ közelében, és Belaruszban is közös hadgyakorlatot tervez februárra az orosz és a belarusz hadsereg, a Kreml szerint szó sincs lerohanásról.

A Bloomberg értesülései szerint Kína elnöke, Hszi Csin-ping azt kérte Putyintól, a téli olimpia alatt semmiképp ne támadja meg Ukrajnát.

KIEMELT KÉP: oleg_mit / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek