Nem kell sok hozzá, hogy az ukrán elnök elbukja az amerikaiak jóindulatát

Szerző: Aradi Péter
2022.01.14. 17:25

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, hogy úgy tűnik, a jelenlegi elnök és az exelnök éppen most, amikor az oroszok folyamatosan egy inváziót lebegtetnek, készül leszámolni egymással.

Nem kell sok hozzá, hogy az ukrán elnök elbukja az amerikaiak jóindulatát

Az ukrán Állami Nyomozóiroda december 20-án közölte, hogy hivatalos vizsgálatot indítottak Petro Porosenko ukrán exelnök ellen.

A vád hazaárulás és terroristaszervezetek tevékenységének támogatása.

A gyanú szerint Porosenko másfél milliárd hrivnya, azaz 16,8 milliárd forint értékben vásárolt szenet 2014 és 2015 között a Donyec-medencét és Luhanszk egyes részeit irányító szeparatistáktól, amikor az ukrán csapatokat még nagyban gyilkolták a régióban.

A Nyomozó Iroda szerint ezzel Porosenko támogatta az oroszok által támogatott, terrorszervezeteknek bélyegzett szeparatista csapatokat. A 2014-es kelet-ukrajnai háború után az országnak súlyos forráshiánnyal kellett szembenéznie, miután a szeparatisták elfoglalták azokat a területeket, ahol az ország legfontosabb szénbányái találhatóak. 2017-ben aztán végleg be is tiltották a kereskedelmet ezekkel a régiókkal.

A volt ukrán elnök akkor nem reagált a vádakra, de pártjának, az Európai Szolidaritás párt egyik magas rangú tagja, Olekszandr Turcsinov azt mondta, hogy

a vádat koholták, méghozzá Volodimir Zelenszkij elnök utasítására.

Az egyik kijevi kerületi bíróság január 6-án, csütörtökön zárolta Porosenko teljes vagyonát. Az exelnök akkor éppen Brüsszelben tartózkodott, de a Facebookon egy posztjában közölte, január 17-én visszatér Ukrajnába, hogy megvédje Ukrajnát a hozzá nem értő vezetéstől és a külső agressziótól, és hogy találkozzon a legfőbb ügyésszel, és megjelenjen a bíróságon.

Porosenko most a Politicónak és a Nasztojascseje Vremja televíziónak is nyilatkozott, és elmondta, nem fél attól, hogy letartóztatják, mert szerinte az ukrán hatóságoknak

sem elég erejük, sem elég bátorságuk, sem elég elszántságuk nincsen.

A Politicónak hozzátette még, hogy készen áll a harcra. A listája első helyén azonban az orosz elnök, Vlagyimir Putyin áll, aki mint fogalmazott, nemcsak Ukrajna, hanem Európa, sőt az egész szabad világ ellensége. A hazaárulással kapcsolatban azt mondta, szerinte az marhaság, csak Zelenszkij elnök bosszúhadjáratának a része.

Az exelnök tervei szerint egy nyilvános repülőgéppel érkezik majd 17-én, hétfőn Kijevbe, ahol szerinte azonnal le fogják tartóztatni, de a pontos terveket még előtte szeretné nyilvánosságra hozni, hogy az újságírók elkísérhessék.

Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára már január 11-én, kedden arról beszélt, hogy rajta tartják a szemüket az ukrán belpolitikai harcokon, és hogy Washington nem igazán örül neki, hogy éppen most, amikor az oroszok egy ukrán invázió lehetőségét lebegtetik hónapok óta, szeretnének levezetni egy ilyen büntetőeljárást.

„Azt szeretném üzenni az ukrán népnek és az ukrán vezetésnek, hogy

most a nemzeti egység lenne a legfontosabb”

– nyilatkozta a külügyminisztérium sajtótájékoztatóján.

NYITÓKÉP: Vologyimir Zelenszkij / Az ukrán elnöki hivatal oldala

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek