Márki-Zay Pétert négy sarokkal arrébb üldözte a köztévé a saját sajtótájékoztatójáról

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.05. 15:17

Ha ilyen lesz a kampány, akkor lesz műsor: az ellenzék az aláírásgyűjtést akarná felpörgetni, a kormánymédia viszont Gyurcsány Ferencről beszélgetne a miniszterelnök-jelölttel. Helyszíni riport az év első ellenzéki dzsemborijáról!

Márki-Zay Pétert négy sarokkal arrébb üldözte a köztévé a saját sajtótájékoztatójáról

Minden jel szerint az egyesült ellenzék január 5-re rájött, hogy azokat a szavazókat, akik összeterelték őket közös listára a 2022-es választásokra, egyáltalán nem érdekli, lesz-e Márki-Zay Péternek egy hetedik frakciója, és elkezdtek valami kampányszerűséget.

Nem is baj, mert egyúttal észrevehetővé vált egy másik probléma: az, hogy nem gyűlnek azok a népszavazási aláírások, amikből 200 ezret össze kéne szedni ahhoz, hogy meg lehessen szavaztatni a lakosságot a Fudan Egyetem Magyarországra telepítéséről, illetve az álláskeresési járadék (ismertebb nevén munkanélküli segély) háromról kilenc hónapra növeléséről.

Ráadásul ehhez január közepéig le kellene adni őket, különben esély sem lesz rá, hogy ez a referendum is a választások napján legyen – hasonlóan a kormány homofób népszavazásához. A Telex szerint nagyjából 75 ezer van meg, amit Karácsony Gergely főpolgármester jótékonyan „majdnem 100 ezerként” írt le.

A terv egyszerű volt: Budapesten a Nyugati téren mutat látványosan egységet a több informátorunk szerint is önmagával komoly vitában lévő ellenzék a maga Expendablesével egy csomó pult előtt, ahol bárki aláírhat. Ott volt tehát Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Donáth Anna, Kunhalmi Ágnes, Kanász-Nagy Máté, tehát a miniszterelnök-jelölt és minden párt egyik legerősebb embere.

Mínusz Jakab Péter, ami azért lehet izgalmas, mert épp ő veszett össze a leglátványosabban Márki-Zay Péterrel, helyette a Jobbik-alelnök Z. Kárpát Dániel jött el. Jakab annyira nem lehetett messze, hiszen reggel még az ATV-ben adott interjút, de Z. Kárpát hangsúlyozta, szó sincs „üzengetésről”.

Egyeztetnek

„Nincs üzenetértéke. Egy kampány közepén vagyunk, nagyon sok vezetői szintű egyeztetés van, a politikai közösségünk programfelelőse én vagyok, de ez elég sokféleképp magyarázható. Aki itt volt ezen a sajtótájékoztatón, az nem érezhetett feszültséget köztünk és a miniszterelnök között” – vágta ki magát a politikus.

Az esemény amolyan klasszikus ellenzéki sajtóbuli volt: sok fotós és videós, minden párt embere megszólalt kicsit, nagyjából a rá jellemző dolgokban. Tehát volt itt lakhatási válság, szélsőjobboldal, a legnagyobb meglepetést az értetlenkedő járókelők okozták, akik a továbbra is felkötött kezű Márki-Zay Péter mikrofonhoz lépésekor meglepve látták, micsoda híresség mond épp beszédet: 

„Na, te vagy itt, te köcsög?” 

– tette fel az első eszébe jutó kérdést a kamerások mögött egy kissé morcos úr. Nem sokkal később egy középkorú nő is úgy gondolta, többet várt a tömegtől. „Ja, csak ezek? Áh…” - summázta véleményét. Ha valaki azt hinné, csak utálkozás volt, téved: eközben egy nagyjából húsz főből álló MZP-ultracsoport is skandálni kezdte, hogy „MZP-MZP!”.

Ha valaki tényleg kíváncsi a sajtótájékoztatóra, annak javaslom az élő videókat, én az apróságokért mentem, és szerencsére meg is kaptam:

élőben láthattam, ahogy Császár Attila, a köztévé riportere prezentálja, mi is az a 2022-es értelemben vett közszolgálat. Már ha a közszolgálat azt jelenti, hogy széles tömegek számára is szórakoztató műsort kell csinálni.

A Nagybetűs Riporter ugyanis szeretett volna kérdezni Márki-Zay Pétertől, mit ad isten épp Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban, MZP viszont jelezte, hogy a köztévében nagyon szívesen elmond mindent, ha meghívják, vagy esetleg szerveznek neki egy miniszterelnöki vitát Orbán Viktorral. Bevallom, én itt feladtam volna, de nem véletlenül nem jutottam igazán magasra, a Nagybetűs Riporter ugyanis vérszagot kapott, és feltette a két, választás szempontjából legfontosabb kérdést:

  1. „Mások miért kérdezhetnek?”
  2. „Gyurcsány Ferenc támogatja a hetedik frakciót?”

Innen főleg az látszott, hogy MZP stábja még közel sem olyan profi emberek elrejtésében, mint Orbán Viktoré, ezért a riporterből épp a héten sajtófőnökké változott Péterfi Judit némi segítségkérés után egyszer csak megfordította a körút felé tartó védencét, akinek itt a köztévé feltette a legkeményebb kérdést:

„Gyurcsány Ferenc diktál önnek?”

Ezek után a Bajcsy-Zsilinszky út felé terelődött a nagy menet, ami négy részből állt: Márki-Zay Péterből és stábjából, a Márki-Zay Pétert a testükkel védeni próbáló fiatal aktivistákból, a köztévéből, illetve belőlem. Ezt egészítette még ki egy ránézésre leginkább gördeszkázó társaság, akik annyira meglepődtek a velük szembe tartó miniszterelnök-jelölttől, hogy még egy szelfire is megállították. Talán ez volt az a pont, amikor a köztévé is rájött, soha nem fogják megtudni, Gyurcsány Ferenc diktál-e Márki-Zay Péternek, és feladták a szaladgálást.

„Úgy látom, a sajtó már nincs velünk hálistennek, köszi, hogy itt voltatok, én teszek egy egészségügyi sétát a Teréz körútig” – eresztette szélnek legkitartóbb rajongóit az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Az idei év első közös ellenzéki történetéből főleg az jött le, hogy Márki-Zay Péternek óriási szívás lesz lenni minimum áprilisig: nemcsak egységet kéne mutatni az őt támogató hat párttal úgy, hogy közben az a hat párt itt-ott keresztbe tesz neki, ha úgy van, de még ha sikerül összerántani az utcára valamit, akkor is menekülnie kell egy idő után. Nem, nem a felbőszült fideszesektől vagy ellentüntetőktől, hanem azoktól a médiamunkásoktól, akik már érzik, hogy az elmúlt években mutatott teljesítményük miatt nagy bajba fognak kerülni, ha nem Orbán Viktor lesz a miniszterelnök.

Az üldözősdinek egyetlen nyertese van valószínűleg, az pedig Karácsony Gergely, aki hosszú idő után kapott maga mellé valakit, aki elvonja róla a figyelmet, és nem neki kell szaladgálnia.

„Ez a része engem kétségtelenül felvillanyoz” 

– foglalta össze ezzel kapcsolatos érzéseit az Azonnalinak az ellenzék eggyel MZP előtti közös reménysége, mielőtt mindenki szétszéledt volna az újra ronda téliesre változott Budapesten azokon a szerencsétlen aktivistákon kívül, akiknek még be kéne gyűjtenie valamivel több mint százezer aláírást.

KIEMELT KÉP: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek