Márki-Zay: Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt

2022.05.18. 08:58

Az ellenzék korábbi közös kormányfő-jelöltje egy hosszú Facebook-posztban reagált a Direkt36 cikkére.

Márki-Zay: Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt

Hosszú Facebook-bejegyzésben reagált az ellenzék egykori miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, a Direkt36 kedden publikált, részletes, 30 emberrel készített interjúk alapján elkészített cikkére, amiben a lap azt akarta felvázolni, mi siklott félre az ellenzéki kampányban.

A cikkben több olyan példát is hoztak, ami azt mutatja, mennyire nem volt zökkenőmentes Márki-Zay és a hat összefogott ellenzéki párt vezetői között a munka, emellett azt is bemutatják, milyen ellentétek voltak a kampányban Márki-Zay, az ő csapata, a hat ellenzéki párt, illetve a különböző tanácsadók között.

Márki-Zay hajnali négy órakor élesített posztjában a cikkre kitérve az egykori kormányfő-jelölt ironikusan úgy fogalmaz, a Direkt36 riportjából tudta meg, hogy mindenért ő a felelős, majd kicsit számonkérően arról ír, hogy a cikk egyáltalán nem tér ki a pozitív dolgokra.

 

Márki-Zay összesen öt pontban fogalmazza meg kritikáit a cikkel kapcsolatosan. Például kritizálta, hogy a cikk nem tért ki arra, hogy megvalósult az ellenzéki összefogás; szerinte a cikk azt sugalmazza, hogy az ellenzék Márki-Zay kommunikációs hibái, rossz megjegyzései miatt kapott ki; szerinte a vereség valódi oka nem az ellenzékben volt, hanem a Fidesz túlerejében; majd az utolsó két pontjában pontosít, illetve újabb információkat oszt meg az ügyről.

Márki-Zay ebben azt állítja, az ellenzéki pártok jóval kevesebb pénzt költöttek kampányra, mint négy éve. Mint fogalmaz,

„négy éve még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi saját pénzt költött kampányra, mint most a hat párt összesen”. 

Szerinte korábban mindegyik párt tudott oszlopplakátokat tervezni és kivetelezni, azonban most késéssel került ki százezer plakát, ráadásul mint fogalamaz, „általában kicsi képekkel, kicsi betűkkel, sötét háttérrel”, amivel tulajdonképpen a cikk egyik állítását támasztja alá, amikor a Direkt36 arról írt, hogy a december 3-i értekezleten azt mondta,

„sötét háttérrel, inverz betűkkel nem lehet választást nyerni”.

A valamiért újságnak nevezett kampánylapok szerinte sokba kerültek, ennek ellenére azok a lakosság jelentős részéhez késve, vagy egyáltalán nem jutottak el.

A hódmezővásárhelyi polgármester emellett arról ír, hogy a kampánystáb által kidolgozott és elfogadott üzeneteket a pártok hírfelületei és a politikusok szinte soha nem osztották meg, példaként az adómentes minimálbér ötletét, illetve azt említi, hogy kijelentették, soha nem küldenének katonákat Ukrajnába. E pontját a sejtelmes „vajon miért?” költőinek szánt kérdésével zárta. 

Ezenkívül azzal is megvádolta a pártokat, hogy szerinte valójában nem vele együtt, hanem ellene kampányoltak hónapokig,

ami az általa kért hetedik frakció ügyén is látszik. Márki-Zay szerint a pártoknak fontosabb volt, hogy megakadályozzák e kérését, mintsem hogy elősegítsék a közös győzelmet – arra nem tér ki, a hetedik frakció hogyan segítette volna a közös győzelmet. Emellett hozzátette a már korábban megfogalmazott vádjait, miszerint voltak olyan pártok, akik egy fillért sem akartak adni a közös kampányra és még saját embert sem delegáltak a közös csapatba.

Írásának utolsó pontjában a cikk pár állításáról próbálja megosztani saját nézetét: szerinte a Kész–Tóth–Ruff baráti kör két tagját még ő kérte meg, hogy segítsék kampányát, és a cikkel ellentétben nem ő, hanem ők utasították el Márki-Zay felkérését. Szerinte a kampány alatt nem ment bele, hogy bizonyos meghatározott cégeknek fizessenek a szolgáltatásokért, ami szerinte a szűkös erőforrások miatt történt. Mint fogalmaz,

„ezek a csalódott társaságok érthető módon okolnak engem a diktatórikus és felelőtlen döntésemért. :-)”

Szerinte a cikkel ellentétben a napi kampánykérdésekben nem ő döntött, hanem a Karácsony-stábból örökölt magyar és amerikai kampányszakértők, illetve az a hatpárti napi értekezlet, amin ő részt sem vett.

Írása végén megjegyzi, hogy a „biológiai szükségletek” felemlegetése szerinte teljesen méltatlan a komoly újságíráshoz és lejárató célzatú. Az esetről általánosságban csak annyit beszélt, hogy egyszerre több kampányeseményen is részt vett, ezért amikor az ominózus külpolitikai szakértőkkel való egyeztetésre került sor, ő csak annyit ígért előre – és írásában azt implikálja, hogy ezt a szereplők el is fogadták –, egyperces bejelentkezésre van ideje, így nem tiszteletlenségből lépett ki az online beszélgetésből.

Írását végül egy végig nagybetűs összetett mondattal zárja, amiben megismétli, nagyon sok embert kellett összefognia, akiknek különböző egyéniségek, olykor eltérő önérdekekkel, saját véleménnyel, üzleti és pártérdekkel, hibákkal és tévedésekkel, hazugságokkal, árulással, kiszivárogtatással és beépített ügynökökkel.

Szerinte ehhez képest kéne megítélni a kampányt, amire egyébként büszke, majd diplomatikusan megköszönte azoknak, akik részt vettek benne.

Mint ismert, az ellenzék április 3-án óriási vereséget szenvedett el a Fidesz-KDNP-től, hiába volt az összefogás, ekkora győzelemnek még sosem örülhetett az Orbán Viktor által vezetett pártszövetség. Márki-Zay Péter egyébként a héten jelenetette be, hogy egy jobbközép, zöld, konzervatív, keresztényi pártot alapít majd, amire szerinte azért van szükség, hogy ne veszítsék el az ellenzéki szavazókat.

NYITÓKÉP: Márki-Zay Péter / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek