Orbán Viktor szerint Brüsszel és Soros György ellen harcol a Fidesz 2022-ben

Szerző: Kósa András
2021.11.14. 16:50

Az egyedüli indulóként a Fidesz elnökének újraválasztott kormányfő szerint az ellenzék lusta és tehetségtelen.

Orbán Viktor szerint Brüsszel és Soros György ellen harcol a Fidesz 2022-ben

„Csapásokat adunk és kapunk, de ha mi kapjuk, nem mindig nekünk fáj a legjobban” – ezzel a gondolattal kezdte beszédét a Fidesz kongresszusán az egyedüli jelöltként pártelnökké újraválasztott Orbán Viktor, azzal folytatva, hogy a feleségétől kapott engedélyt rá, hogy ismét elinduljon a posztért.

A Fidesz elnöke szerint felnőtt és beérkezett a párt új nemzedéke, Szijjártó Péter, Varga judit, Gulyás Gergely vagy éppen a székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András személyében. Ezt utána azzal folytatta

azért vállalta az újabb cilkust elnökként, mert „a legjobb korban van”, és az eddigi 33 éves pártelnöki pályafutása „csak bemelegítés volt”.

Egyébként pedig a „Fidesz hűséges párt”, így hűek maradtak önmagukhoz az elmúlt évtizedekben. Szerinte ezt a magyarok azzal honorálták, hogy többször juttatták őket hatalomra, mint bármely más magyar pártot, ezért „amíg bírni fogja, csinálni is fogja”.

A sikere titka pedig az, hogy szereti amit csinál, a csúcsra akar feljutni és oda akarja juttatni Magyarországot is. A miniszterelnök szerint a magyaroknál „háromféle hazaszeretet van, a »szónokló, a búsuló és az alkotó«”, és a Fideszt szerinte leginkább az utóbbi jellemzi.

Az elmúlt időszakban 16 évet töltöttek kormányon és ellenzékben is, ebből tanultak.

Orbán szerint a 2010-ben felállított céljaikat mind elérték,

majd felsorolta, hogy 2010-ben mit vállalt a pártja: egymillió munkahely megteremtése, a családok középpontba állítása, a nyugdíjak megvédése, Budapest régi fényének visszaállítása, a falka életerejűnek visszaállítása, a romák megsegítése munkalehetőségekkel és a nemzet újraegyesítése, bár ennél bővebben nem fejtette ki, hogy ezeket miként érték el.

A baloldal és a liberálisok viszont lusták Orbán szerint, egyetlen komoly teljesítményt sem tudnak felmutatni és tevékenységük abban merül ki, hogy megmondják, mások hogyan éljenek.

A gazdasági teljesítményén még javítana Orbán

A politikai filozófiai értekezések és az eddigi eredmények felsorolása után a gazdaság helyzetére tért át Orbán. E téma kapcsán elmondta, gazdasági teljesítményben még csak az 69. helyen állunk a világ 195 országa közül, de ezzel nem akarja beérni, „még nem tartunk ott, ami méltó lenne hozzánk”.

Majd kijelölte az irányt, hogy ezen hogyan lehet változtatni: jobb, hatékonyabb munkával, eredményesebb kormányzással és folytonos tanulással.

„Még mindig vannak szegények, még mindig nem születik elég gyermek, még mindig nem elég sem a fizetés, sem a nyugdíj” – mondta,

majd ígéretett tett, hogy a következő tíz évben Magyarország a fejlett államok közé léphet, „zöld, és egészséges környezetet nyújtva polgárainak”.

Orbán szerint a magyar mérnökök, szakmunkások a világ legjobbjai lehetnek, Budapest pedig „a világ legtisztább, legragyogóbb, legbiztonságosabb fővárosa”.

Ehhez szerinte adócsökkentés, egyetemfejlesztés, vidékfejlesztés és még jobb kormányzati munka szükséges, de ha mindezek teljesülnek, tíz év alatt betörhetünk a legfejlettebb államok közé. Példaként Karikó Katalint említette, hogy a magyarok a világ élvonalába emelkedhetnek, bár arról nem beszélt, hogy Karikónak ehhez el kellett hagynia Magyarországot.

A magyar gazdaság helyzetéről elmondta, hogy a magyar vállalatok is képesek lehetnek a világ élmezőnyébe kerülni, a honvédelmi ipar például már ma is high tech kategóriás Orbán szerint.

„A cél lelkesítő, már csak az a kérdés, hogy akkor miért nem lelkesedik senki” – folytatta, majd aztán némileg váratlanul a lelkesedés hiányát a nemzetközi bizonytalansággal és járvánnyal magyarázta, mondván: ilyen helyzetben mindenki számára a biztonság a legfontosabb.

Migráció, Brüsszel és „Gyuri bácsi”

De a miniszterenök szerint a kormány megvédi a magyarok biztonságát, még akkor is, ha Európa határait migránsok fenyegetik és a járvány is tartósan itt lesz velünk. Ez ellen az oltással lehet védekezni – hangsúlyozta, azzal vádolva az ellenzéket, hogy oltásellenes, mivel szerinte az ellenzék „inkább hagyná meghalni az embereket, mint hogy orosz vagy kínai hatóanyagot szerezzen be”.

Az ellenzék emellett még megadóztatná is a lakosságot a klímaváltozás miatt, ahelyett, hogy a nagy szennyező multicégeket adóztatná meg.

A magyar helyzet Orbán szerint azért „különösen veszélyes”, mert választások lesznek és az ellenzék valójában Brüsszel céljait képviseli a magyar emberek érdekei helyett.

Az EU is „szivárványszínű árnyéka egykori önmagának”, ezért Brüsszel ellen „nem elég védekezni, teljesen meg kell újítani”, ezért akarják „az egész európai jobboldalt újraszervezni”.

„Mi itt nem fogunk megfagyni télen, ők ott meg szülhetnek férfiként, kinek mit hozott a kormánya”

– utalva a világpiaci energiaárak emelkedésére és a genderizmusra.

Az új német kormányról azt mondta, reméli, nem akarja majd megmondani a többi tagállamnak, hogy miről mit gondoljanak. Ezután az EU-ról értekezve elmondta, az unióból „eszünk ágában sincs kilépni, maradunk és változást követelünk”, mert „ez itt Gyuri bácsi világa”, amiben „a nemi különbségeket tagadó új emberfajta kialakítása zajlik”.

Ezután Orbán Viktor arról beszélt, a nyugati világ vesztésre áll a globális versenyben, amihez a magyaroknak is alkalmazkodni kell. A verseny része, hogy az amerikai kormány azt akarja, az EU fogja vissza kereskedelmét Kínával, pedig ők kereskednek velük a legtöbbet. A Nyugat emiatt képmutatóan viselkedik, de szerinte ugyanez igaz Oroszországra is, amivel szintén mindenki üzletel, és ahogy „mi is ugyanezt tesszük”.

Majd a jövőbe tekintve elmondta, azért kellenek Magyarországra a koreai, kínai és török iskolák, mert a világgazdaságban ezek meghatározó nemzetek lesznek.

A 2022-es országgyűlési választásra rátérve elmondta, hogy a Fidesz megkerülhetetlen politikai erővé vált, amire szerinte „a posztkommunistáknak is megvolt az esélyük”, de ők nem tudtak élni a lehetőséggel.

Az ismét pártelnökké választott Orbán szerint a Fidesz azért tudott megkerülhetetlen politikai erővé válni, mert erős és egységes, víziója van, miközben ellenfeleikről „minden eleganciánk mellett is csak a legrosszabbat mondhatom”.

A választásokig hátralévő időszakról azt mondta, „olyasmik kezdődnek majd, amit még senki nem látott” – jön az emelt nyugdíj kifizetése, a 25 éven aluliak szja-mentessége, a családoknak visszafizetendő 2021-es adó.

„A kérdés, hogy a mögöttünk álló társadalmi többségből lesz-e választási többség” – folytatta, majd beszédét befejezve

a választásokat „Brüsszel és Soros György elleni harcnak” nevezte.

De mi hangzott még el a kongresszuson? Azt is megírtuk!

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek