Kötelező lesz a védőoltás az Országgyűlésben

Szerző: Fekő Ádám
2021.11.10. 16:27

December 31-ig van ideje beoltatnia magát azoknak, akik eddig nem tették meg.

Kötelező lesz a védőoltás az Országgyűlésben

Kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás beadása a magyar Országyűlésben – derül ki a mai nap folyamán kiküldött hírlevélből, amit az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, Such György küdött ki az érintetteknek. A munkáltatóknak még október végén adott lehetőséget a kormány a kötelező oltás elrendelésére, ezek szerint példát mutat az Országgyűlés: a levél szerint 2021. december 31-ig minden országgyűlési alkalmazottnak kötelező legalább valamelyik vakcina első dózisával beoltatnia magát, az erről szóló igazolást pedig be is kell mutatni.

A védőoltás felvétele alól csak azok mentesülnek, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak, és erről orvosi szakvéleményt is mutatnak.

Ha valaki mégsem oltatja be magát, akkor 2022. január 1-től fizetés nélküli szabadságra küldik őket, ez alatt a teljes körű egészségügyi ellátásra sem lesznek jogosultak a munkavállalók, és ezt távmunkával sem válthatják ki, a helyzet egészen az oltás felvételéig marad így.

„Valamennyi alkalmazott biztonsága, valamint az egészség és élet megóvása érdekében kérem szíves együttműködésüket” – zárja az üzenetet Such.

Bár a képviselők számára ilyet nem rendelhetnek el, a döntéssel elvileg a politikusok nagy részéne sem lehetne sok baja: a kormány és az ellenzék is egyértelműen oltáspárti, a legtöbben a közösségi médiában is buzdítottak a védőoltás felvételére. Egyetlen kérdés a szélsőjobboldali Mi Hazánk, ők ugyanis hol nyíltan, hol kevésbé nyíltan folytatnak oltásszkeptikus kommunikációt, általában a szabadságjogok védelmére hivatkozva. Novemberre demonstrációt is szerveznek a kötelező védőoltások ellen.

Ezzel kapcsolatos kérdéseinket feltettük az érintetteknek is: amint válaszolnak, frissülünk.

UPDATE: Cikkünk első verziójában tévesen arra utaltunk némi szövegértési nehézségnek köszönhetően, hogy a képviselők számára is kötelező lesz a védőoltás. A hibáért elnézést kérünk, tehát Such György kifejezetten csak az alkalmazottaknak kell magukat beoltani.

FOTÓ: Dmitry Dzhus / Flickr (CC BY 2.0)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek