Akár 7200 euróra is megbüntethetik az oltatlanokat Ausztriában februártól

Szerző: Fekő Ádám
2021.11.30. 08:13

December 6-án szavazhatják meg a kötelező védőoltásról szóló törvényt.

Akár 7200 euróra is megbüntethetik az oltatlanokat Ausztriában februártól

Körvonalazódnak a kötelező koronavírus elleni védőoltás részletei Ausztriában: azt eddig is lehetett tudni, hogy február 1-től lépnek életbe az új szabályok, de már az is kiderült, hogy aki nem oltatja be magát, akár 7200 euróra, azaz úgy 2,6 millió forintra is megbüntethetik a hatóságok.

A tervezet szerint a kötelező oltás nemcsak az osztrák állampolgárokra, hanem mindenkire vonatkozik, akik állandó lakhellyel rendelkeznek Ausztriában, a Die Presse birtokába jutott tervezet szerint egyedül azok mentesülhetnek ez alól, akik egészségügyi okok miatt nem kaphatnak.

Az egyelőre nem egyértelmű, a betegségből felépülteket egyenlőként kezelik-e a beoltottakkal, illetve a további, tehát esetleges harmadik vagy negyedik oltásokkal kapcsolatban sem rendelkezik.

Aki nem hajlandó eleget tenni kötelezettségének, azt beidézik, ha pedig nem jelenik meg, 3600 eurós bírságot kapnak. Ez a bírság akkor mehet fel a már említett 7200 euróra, ha a kötelező oltás figyelmen kívül hagyása mellett „komoly veszélynek tesznek ki más személyeket.”, illetve továbbra is figyelmen kívül hagyják a rendelkezést.

A javaslatot december 6-án terjesztik elő a tervek szerint, addig még dolgoznak a részleteken. Szerdán Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter és Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter szakértőkkel és ellenzéki vezetőkkel is találkoznak egyeztetni.

Bár az első hírek börtönről is szóltak, azt egyelőre nem tisztázza a tervezet, mi történik azokkal, akik a súlyos bírság után sem oltatják be magukat. Az egyik javaslat szerint a büntetések félévente megismételhetők lennének.

Ausztriában újra megteltek az intenzív osztályok a koronavírus negyedik hulláma miatt, az országban nagyjából 62 százalékos az átoltottság. A helyzet miatt az osztrák kormány tíz napig tartó szinte teljes lezárást rendelt el novemberben, ami jelenleg is tart.

A kötelező védőoltás bejelentésének hírére hatalmas tüntetést szervezetek Bécsben a korábbi korrupciós ügyei miatt kegyvesztetté vált szélsőjobboldali FPÖ vezetésével, de a döntést ellenzők közel sem csak az ő szavazóik. Az ausztriai politika koronavírus mentén látható esetleges átrendeződéséről ide kattintva olvashatsz többet.

KIEMELT KÉP: Az FPÖ növemberi tüntetése bécsben (FPÖ / Facebook)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek