Örök élet és ingyen sör helyett most pályázatokat ígér a Magyar Kétfarkú Kutya Párt

2021.11.01. 10:37

A valamiért viccpártnak nevezett protesztpárt az eddigi kampányaikhoz hasonlóan most is a választóik által benyújtott pályázatokra költené el az állam által nyújtott kampánypénzt. Arról, hogy melyik projekt valósul majd meg, a választók dönthetnek.

Örök élet és ingyen sör helyett most pályázatokat ígér a Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Annak ellenére, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy – a párt állítása szerint – 7800 oldalas programot dolgozott ki a 2022-es országgyűlési választásokra, amit kormányra kerülésük esetén megvalósítanának, úgy tűnik, a valamiért viccpártnak nevezett protesztpárt nem ezzel fog kampányolni a választások előtt. 

A párt elnöke, Kovács Gergely még korábban az ATV-ben jelentette be, hogy 85 egyéni jelölttel fogják megmérettetni magukat a választásokon, és azt is elárulta, hogy a nagyjából 400 millió forintos állami támogatás nagy részét – csakúgy, mint a 2018-as országgyűlési és a 2019-es EP-választásokon – különböző projektekre fogják elkölteni.

A párt pedig november 1-jén a Facebook-oldalán be is jelentette, hogy már lehet pályázni a kampánypénzükre.

Mint bejegyzésükben írják, a pártok ezt a pénzt „rohamtempóban, a kampányidőszak három hete alatt” szokták elkölteni, viszont a prosztesztpárt ezt inkább visszajuttatná az adófizetőknek, ha a választóknak van valami „vicces, hasznos, szép, tájékoztató érzékenyítő, újszerű, kreatív, cselekvésre ösztönző” ötletük – akár helyi, akár országos szinten.

Így a párt az állításuk szerint „7 millió szakértő és Cher” bevonásával elkészített programuk promotálása helyett ismét olyan ügyeket karolnának fel, mint 2018-ban,

amikor például az ország több pontján kutyafuttatókat vagy játszótereket javítottak fel, de emellett egy óvodásoknak szóló mesekönyv kiadását is finanszírozták, szemeteseket raktak ki Szeged utcáira, roma festőművészek 40 tablós vándorkiállítást támogattak Nyíregyházán, vagy négy héten keresztül egy ingyenes éjszakai buszjáratot is kialakítottak Szombathelyen. 

A II. Rózsa Sándor népi kampánypénztékozló alap pályázatának oldalán azt írják, hogy a beküldött pályázatokat majd a három hetes választási kampány alatt fogják megvalósítani, és elsősorban olyan ötleteket várnak, amikhez leginkább anyagköltségre van szükség és önkéntes munkában a pályázók vállalják a megvalósítást. 

Pályázni december 20-ig lehet, amit december 30-ig bírálnak el első körben, majd a továbbjutott pályázatok kidolgozott megvalósítási tervét február 1-ig kell visszaküldeni, majd februárban interneten szavaztatják meg a pályázatokat. 

Parlamenti képviseletre készül a párt

Ugyan a pártelnök Kovács állítása szerint a pártnak Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének győztese felajánlott a pártnak egy listás helyet, ha nem indulnak el külön, azonban ezt a kétfarkúak nem fogadták el.

Az Azonnalinak nyáron a kétfarkúak társelnökei, az egyébként XII. kerületi önkormányzati képviselő Kovács Gergely és a ferencvárosi alpolgármester Döme Zsuzsanna úgy fogalmazott, hogy

akik a kutyapárt színeiben 2019-ben önkormányzati mandátumot szereztek, szinte biztosan ők lesznek a képviselőjelöltek 2022-ben.

Így például Kovács abban a Budapest 3-as választókörzetben indulna el, ahol az előválasztáson a momentumos Hajnal Miklós lett a befutó, míg a Fidesz jelöltje Fürjes Balázs lesz. Döme pedig ha elindul, akkor a Ferencvárost is magába foglaló Budapest 6-os választókerületben állna rajthoz, ahol az ellenzéki előválasztáson a Szikra Mozgalom jelöltje, a Mérce korábbi főszerkesztője, Jámbor András győzött; a körzetben a Fidesz a korábbi józsefvárosi polgármestert, Sára Botondot indítja majd.

Ugyan nem biztos, hogy egyéniben tud majd mandátumot szerezni a protesztpárt, azonban az ex-jobbikos és ex-mihazánkos Volner János által benyújtott, majd a Fidesz-KDNP által elfogadott módosító alapján csak azok a pártok állíthatnak listát országgyűlési választáson, amelyek legalább 71 jelölttel indulnak 14 megyében, így a kétfarkúak is kénytelenek jóval több jelölttel nekivágni a választásoknak, mint legutóbb 2018-ban.

Ha protesztpártnak sikerül listát állítani, akkor akár még mandátumot is szerezhetnek, mivel

legutóbb két közvélemény-kutatás is az 5 százalékos parlamenti küszöb köré mérte.

A kormányhoz húzó Századvég 5, míg a Medián 7 százalékpontra mérte a biztos szavazók körében a protesztpártot, azonban a liberális Republikon által elkészített közvélemény-kutatás szerint mindössze 2 százalékponton állhatnak a kétfarkúak.

NYITÓKÉP: A Magyar Kétfarkú Kutya Párt két társelnöke, Döme Zsuzsanna (balra) és Kovács Gergő (jobbra). FOTÓ: Gámán Zsuzsa / Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek