Félnótásokkal szeretné digitalizálni az országot Gattyán?

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2022.03.02. 16:35

Ha Gattyán György komolyan gondolja az indulást és a modern, digitális Magyarországot, úgy Détári Lajoséknál némileg nívósabb és hitelesebb jelölteket kellett volna találni, és a hálózat felépítését is előbb el kellett volna kezdeni. Teljesen nyilvánvaló, hogy végtelen mennyiségű pénz ide vagy oda, néhány hónap alatt a semmiből nem lehet felépíteni egy pártot.

Gattyán György a kevés olyan magyar üzletember egyike, akinek gazdagodása nem az MSZP-n, annak elődjén vagy a Fideszen múlt. Amíg a pártokhoz hű oligarchák vagyonukat csak és kizárólag hűségüknek és ütemes nyelvcsapásaiknak köszönhetik, addig Gattyán saját erőből épített fel egy nemzetközileg is ismert vállalkozást.

Az, hogy ez a vállalkozás milyen jellegű, teljesen mindegy. Piaci igényt elégít ki a mindenkori magyar kormány kényétől-kedvétől független, és jövedelmező.

Tiszta piaci viszonyok között Gattyán a legsikeresebb vállalkozó az elmúlt évtizedekből,

sem a kommunisták lopott vagyonára, sem a rablóprivatizációra, sem Orbán barátságára nem volt szüksége ahhoz, hogy pokolian gazdaggá váljon.

Éppen ezért érdeklődve figyeltem színrelépését a politikai életben. Bevallom, lehetőségként tekintettem rá, azt pedig egyáltalán nem gondoltam volna, hogy a kormány megvette őt, hogy direkt gyengítse az ellenzéket. Ezt egyébként most sem gondolom,

mégis hogyan lehetne megvásárolni valakit, aki az ország egyik leggazdagabb embere, és az államnak gyakorlatilag semmilyen ráhatása nincs az ő üzleteire?

Ráadásul amiről Gattyán beszél – az ország digitalizációja – roppant fontos lenne, évtizedes lemaradásban vagyunk, az ő tudása, tapasztalata és pénze is segíthetne ebben. Azt sem gondoltam jó ötletnek, hogy az ellenzék kvázi elzárkózott tőle, hogy az ellenzéki szavazók egy újabb Orbán által fizetett árulót láttak a személyében.

Azonban amennyire lehetőségekkel telinek tűnt az üzletember színrelépése, akkora csalódás lett a folytatás.

Futóbolondokat, jött-ment idiótákat, kétesarcú levitézlett politikai szereplőket, exfocistákat sikerült maga mellé gyűjtenie, végleg komolytalanná téve a mozgalmát.

Az is látszik, hogy pénz ide vagy oda, néhány hónap alatt nem lehet felépíteni egy pártot, nem lehet megfelelő embereket találni. Sok kisebb párton érződik, hogy örül, ha egyáltalán talál bármilyen jelöltet. Nem véletlen, hogy a Megoldás Mozgalomnál régebben alapított és jobban beágyazott Polgári Válasz is végül csak egyetlen körzetben kíván képviselőjelöltet indítani, Bencsik Jánosék belátták, hogy egy országos mozgalom felépítésére ennél több idő kell.

Ahogy arra is, hogy a jelenlegi választási rendszer tényleg nem kedvez a kisebb pártoknak, értelmezhető szavazatszámot túl a két nagy táboron csak a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt fog kapni,

de az ő esetükben is erősen kérdéses, hogy az öt százalékos küszöböt képesek lesznek átlépni – amit én egyébként lejjebb vinnék, hiszen adott esetben olyan pártok maradhatnak képviselet nélkül, akikre egyébként a felnőtt lakosság 4,9 százaléka szavazott, ami már nem kevés ember, de ez most nem ide tartozik.

Egyébiránt az ellenzéki szavazók és az ellenzékhez köthető sajtó biztosan büntetni fogják azokat, akik az ellenzéki összefogástól próbálnak majd szavazatokat elvenni, az életben nem fogják magukról lemosni a „kamupárt” és a Fidesz által megvett jelzőket. A félreértések elkerülése végett személy szerint nem gondolom, hogy az ellenzéki összefogáson túl próbálkozó szereplők kivétel nélkül a Fidesz szekerét tolnák, vagy pénzért létrejött kamupártok lennének.

Az valid álláspont, ha valaki az ellenzéknek is az ellenzéke kíván lenni,

ahogy teszi azt Kétfarkú Kutyapárt, valid álláspont, ha valaki a libertárius értékrendet szeretné képviselni, ahogy teszi azt a Le az Adók 75 százalékával Párt, és a Polgári Válasz törekvése is érthető volt: görbetükröt mutatni a polgári, jobboldali értékeket eláruló Fidesznek, és valódi jobb-közép pártot felépíteni.

Azt is sejtem, hogy az ISZOMM-nak, vagy épp Gődényéknek mi a célja – valami egészen más, mint a fentieknek – ellenben azt nem értem, hogy Gattyánék mit szeretnének.

Ismerve a pornókirály vagyonát, aligha hihető, hogy a párttámogatásért csinálja, az ő szintjén az aprópénz. Azt sem gondolnám, hogy a Fidesz megvette volna őt, ha így is lett volna sincs sok értelme, kizártnak tartom, hogy érdemi számban képes legyen kormányváltást-akaró szavazatokat elvinni.

Amennyiben Rogánéknál ez a mesterterv, úgy a Fidesznél tényleg bánhatják Finkelstein halálát, ennél még az azonos nevű jelöltek indítása is jobb ötletnek tűnik, azzal is több ellenzéki szavazat vehető el.

Mindenesetre az gyanúsnak tűnik, hogy az alig pár hónapja létező, országosan aligha beágyazott Megoldás Mozgalomnak egyelőre több egyéni jelöltje és aláírása van, mint a Kétfarkú Kutyapártnak.

Az MKKP szenvedése mutatja meg, hogy tisztességes módszerekkel, csak és kizárólag érvényes aláírásokat szerezve mennyire nehéz is országos listát állítani.

Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a kamupártos Gődényéknek, vagy a politikai életbe éppen csak belépő Gattyánéknak többen írnak alá ajánlást, mint a Kétfarkú Kutyapártnak?

De akkor mi Gattyán terve?

Ha komolyan gondolja az indulást és a modern, digitális Magyarországot, úgy Détári Lajoséknál némileg nívósabb és hitelesebb jelölteket kellett volna találni,

és a hálózat felépítését is előbb el kellett volna kezdeni. Teljesen nyilvánvaló, hogy végtelen mennyiségű pénz ide vagy oda, néhány hónap alatt a semmiből nem lehet felépíteni egy pártot – pláne annak tükrében, hogy mind az ellenzéki, mind a kormánypárti szavazók eltökéltnek tűnnek, nem lesz túl magas az elhajlás.

Könnyen lehet, hogy a pornómilliárdos egyszerűen csak elszámolta magát, és úgy gondolta, hogy a pénz és a jó marketing elegendő lehet arra, hogy már 2022 tavaszára tényezővé váljon. A realitás minden most(anában) indult, önmagát komolyan vevő politikai szervezetnek egyértelműen 2026 lehet, egészen egyszerűen pár hónap nem elegendő ahhoz, hogy érdemi alapszervezetek jöjjenek létre, országos hálózatok, önkéntesek, és persze mindez a társadalomba is beágyazódjon, valós támogatottsága legyen.

Nem tudom biztosra megmondani, hogy Gattyán a Fidesz embere, vagy sem, azonban akár így van, akár nem, az áprilisi választásokon sok vizet nem fog zavarni, azonban indulása könnyen lehet, hogy a jövőbeli reputációját is gyengíteni fogja – ami persze csak akkor probléma, ha van valós ambíciója a magyar politikában.

Hozzászolnál? Vitatkoznál vele? Írj nekünk!

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek