Sem a Fidesz, sem az egyesült ellenzék nem töri már össze magát a pultozással

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.17. 07:11

A harmadik utas pártok azonban továbbra is kint vannak az utcán és gyűjtik az aláírásokat. Aláírókat náluk is alig láttunk, de hallottunk az MKKP-nak aláíró fideszesekről, és találkoztunk nagyon kedves nyugdíjasokkal is.

Sem a Fidesz, sem az egyesült ellenzék nem töri már össze magát a pultozással

Szombaton hivatalosan is elkezdődött a választási kampány, úgyhogy a hétvége azzal telt, hogy az országgyűlési képviselőjelöltek sok helyen személyesen is kint voltak az aláírásgyűjtő pultoknál, és mind a Fidesz, mind az egyesült ellenzék képviselőjelöltjeinek jelentős része még a hétvégén összeszedte a nyilvántartásba vételhez szükséges ötszáz aláírást.

A jogerős nyilvántartásba vétel után a jelöltek már csak a kapcsolattartáshoz szükséges adatokat gyűjthetik, vagyis szimpatizánsokat toborozhatnak. Mivel a legtöbb fideszes és egyesült ellenzéki jelölt már le is adta a nyilvántartásba vételhez szükséges íveket, az ő pultos aktivitásuk szerdára már eléggé lecsökkent, bár többen is meghirdettek még időpontokat, amikor lehet nekik aláírni; ezek jellemzően késő délutáni-koraesti vagy hétvégi időpontok.

Mit tehet hát az a választópolgár, aki hétköznap dél körül, mondjuk ebédszünetben szeretné kifejezni szimpátiáját az általa preferált pártnak, és ha már aláírni nem is tud, odaadná neki az elérhetőségeit? Ha fideszes szavazóról vagy az egyesült ellenzék szavazójáról van szó, akkor ezt még az aláírásgyűjtő pultok természetes lelőhelyén, a forgalmas csomópontokon sem nagyon teheti meg, legfeljebb – ha annyira elkötelezett – elmehet valamelyik pártirodába aláírni.

Jobb helyzetben vannak azok, akik valamelyik harmadikutas párt jelöltjére szavaznának, az ő aktivistáikkal könnyebben lehet találkozni.

Szerdán késő délelőtt és kora délután én is bejártam pár helyszínt, és ha nem lennék szlovák állampolgár, aláírhattam volna a Munkáspártnak, a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalomnak, a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak és a Mi Hazánknak is, illetve még fideszes pultot is találtam – igaz, azokhoz célzottan mentem, miután előre megnéztem, hogy a Fidesznek és az ellenzéknek hol lehet aláírni ebben a koratavaszi, kellemesen napsütötte hétköznapon dél körül.

Sütkérező kedves idős emberek

Az egyik ilyen fideszes helyszín Zugló külső, az Óperenciás tengeren és az Örs vezér terén is túl található egyik Spar előtti placc volt, szerdán délig itt gyűjtöttek aláírást Borbély Ádámnak, a zuglói Fidesz tényleg fiatal elnökének, Hadházy Ákos riválisának.

Kellemes meglepetés volt, hogy a helyszínen a fideszes mellett egy másik pultot is találtam: a Munkáspárt és a ISZOMM közös jelöltjének gyűjtött aláírásokat egy idős úr és egy idős hölgy, akik kedélyesen beszélgettek a fideszes jelöltnek aláírást gyűjtő két szintén idős úrral.

Az utóbbiak már csak „támogatói aláírást” gyűjtöttek, hiszen Borbély Ádám is leadta már a nyilvántartásba vételhez szükséges aláírásokat. Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt Hadházy legyőzésére, az egyik úr azt válaszolta, hogy ő nagyon szeretné, de hát Zugló egy „megveszekedett balos környék”. A szomszédos munkáspárti-ISZOMM-os aláírásgyűjtőkkel azonban nincs ellenségeskedés, évtizedek óta ismerik egymást.

De nem lenne ilyen békés a helyzet, ha a DK vagy az ellenzéki összefogás más pártja is itt lenne

– teszi hozzá a fideszes úr –, ahogy ők gyalázkodnak, azt nehezen lehet szó nélkül hagyni.

A munkáspárti idős úr is megerősítette, hogy jóban vannak a fideszes öregurakkal, a hölgy pedig arról beszélt, hogy ők a Fidesztől és az egyesült ellenzéktől is egyforma távolságban vannak, és nem tudnak azonosulni Márki-Zay Péter kijelentéseivel. Az alatt a tíz perc alatt, amíg az aláírásgyűjtő hölggyel és urakkal beszélgettem, egyetlen fiatal férfi jött aláírni a Fidesznek, egyébként nem volt semmi mozgás.

Nem volt túl nagy érdeklődés a többi helyszínen sem, ahol jártam.

Ugyanitt bojler eladó

Az Örs vezér terén az MKKP és a Megoldás Mozgalom gyűjtötték az aláírásokat két-két standdal.

Az egyik MKKP-s pultban maga Rózsa Regina, mozgalmi nevén Rózsa Regina Királynő passzivistáskodott.

A párt Budapest 8. sz. választókerületének jelöltje az aluljáró akusztikáját kihasználva „Ma még ingyen lehet aláírni a Kutyapártnak” és „Itt lehet feliratkozni az ingyen sörre és az örök életre”-felkiáltásokkal ösztönözte támogatásra a járókelőket.

Mint mondta, itt is hétvégén volt nagyobb a mozgás, akkor az MKKP-tól is többen voltak kint, akkor nemcsak ingyen lehetett aláírni, hanem aláírhatott az is, aki metróval jött, az is, aki nem, és „ugyanitt bojler eladó”-szlogennel is csábították a választópolgárokat.

Azt Rózsa Regina még nem tudja, mennyi aláírást sikerült összegyűjtenie, de a következő napokban összesítik az íveket, és ha megvan az ötszáz aláírás, nyilvántartásba veteti magát. Miután ezt elmondta, Soros-pénzzel lefizette az Azonnali újságíróját.

Csehszlovákul a Gattyán-aktivistával

Nem számítottam rá, hogy a Megoldás Mozgalom standjánál szlovákul fogok beszélni, de a Gattyán-párt zuglói jelöltjének, Janicsák István popkulturális ikonnak aláírásokat gyűjtő lelkes férfiről kiderült, hogy Csehországban született, én meg elárultam, hogy Szlovákiából jöttem, és miután megbeszéltük, hogy mivel egyikünk sem magyar állampolgár, így egyikünk sem szavazhat, átváltott csehre, így diskurálgattunk egy kicsit csehszlovákul.

Az aktivista egyébként úgy látja, hogy nagyon sok ember van, aki sem a Fideszre, sem az ellenzékre nem szavazna, és

szerinte ők tömegesen voksolnak majd Gattyán pártjára,

aki a saját erejéből építette fel a vagyonát, és lehet, hogy annak a pornó volt az alapja, „de ő még azt is jól csinálta”.

Kevésbé voltak barátságosak a MeMo aktivistái a Széll Kálmán téren: itt nemcsak pultoztak, egy egész sátrat állítottak fel, amiben 5-6 aktivista is volt. Az érdeklődésemre egy profi PR-osnak látszó nő tájékoztatott,

hogy a sajtónak nem nyilatkozhatnak, központi kommunikáció van,

tud adni egy telefonszámot, amin választ kaphatok a kérdéseimre.

Így az sem derült ki, hogy ez általános eljárás-e a pártnál (amiről az Örs vezér téri aktivista nem tudott), vagy a Deák téri ugyanilyen sátorban szerda virradóra történt tragédia az oka: két biztonsági őr halt meg szénmonoxid-mérgezésben. Bizonyára ott is olyan gázüzemű teraszfűtés üzemelt, mint amit a Széll Kálmán téri és egy másik MeMo-sátorban láttam.

A Mi Hazánkosok áttörést várnak

2022-ben valószínűleg már senki nem lepődik meg azon, hogy a Mi Hazánknak teljesen épkézláb aktivistái vannak; a Széll Kálmán téren, a szavazókör ellenzéki és kormánypárti nagyágyúja, Hajnal Miklós és Fürjes Balázs plakátjaival díszített oszlop árnyékában három fiatalember gyűjtött aláírásokat a Mi Hazánk jelöltjeinek – közülük ketten még csak a húszas éveik legelején jártak, ezzel a szerdai, reprezentatívnak semmi esetre sem mondható pultlátogatásaim során ők voltak a legfiatalabb aktivisták, akikkel találkoztam.

A Jobbikból kivált és magát az oltásszkepticizmussal és a járványügyi intézkedések kritikájával a radikális szavazók körén kívül is észrevetető párt aktivistái nagy áttörést várnak, az egyikük arra számít, hogy

nemhogy az öt százalékot megugorva bejutnak a parlamentbe, de még a tíz százalékot is el fogják érni.

Az aktivisták szerint ez a járványügyi kritika mellett annak köszönhető, hogy ők az egyetlen párt, ami hitelesen képviseli, amit mond. A baloldali DK-ban milliárdosok vannak, a kereszténydemokrata Fideszben Szájer és Kaleta, a liberális Momentum meg az ő tüntetéseiket tiltaná be – sorolták. Egy poént is megosztottak vekem: Gyurcsány Ferencnek, aki kezdetben egy személyben volt „demokratikus koalíció”, most az ellenzéki összefogással tényleg összejött a koalíció.

Fideszesek is aláírnak az MKKP-nak 

A legnagyobb mozgást a Széll Kálmán téri MKKP-standnál tapasztaltam: amíg ott voltam, odajött egy középkorú férfi, aki elvből nem ír alá senkinek, ellenben gyűjti az MKKP-s relikviákat, így elpakolt egy-egy sorosbankót minden címletből, meg pár matricát is. Rajta kívül két ember is aláírt, egy negyvenes fickó pedig azért jött oda,

hogy számon kérje a passzivistákat, amiért az MKKP megosztja az ellenzéki szavazatokat.

Az kutyapártos passzivistalány „Ez hosszú lesz!”-sóhajtással átadta a társának az ívet, amit épp aláírt volna az említett választópolgárok egyike, majd végig vette az MKKP-s érveket – az ő szavazóik egyébként sem nagyon szavaznának másra – a klasszikus ellenzéki vádakra, amiket Márki-Zay Péter is a magáévá tett. A beszélgetésük végül nagyon barátságosan ért véget.

Mint a passzivistalány elmondta, a hozzájuk odajövők túlnyomó többsége kedves, de előfordulnak azért súrlódások is: „egy bácsi” azért „anyázta” őket, mert Széll Kálmán szobra előtt kampányolnak, nem tisztelve a „hagyományt”, és nem fogadta el azt a magyarázatot, hogy ők ugyanúgy politikai tevékenységet végeznek, mint az államférfi, akinek a szobra előtt állnak.

A másik MKKP-s passzivista pedig arról mesélt, hogy egy másik helyszínen „odatáborozott” a pult mellé egy néni, és folyamatosan mondta, hogy a „rohadék Orbánt támogatjuk azzal, hogy elindulunk, meg a diktatúrát, és elrontjuk az unokája jövőjét”.

A passzivistalánynak egy másik pultnál Fidesz-szavazók is aláírtak.

„Nagyon nemzeti maszkban, nagyon nemzeti öltözetben jönnek, és mondják, hogy most van egy ilyen felhívás, hogy nekik alá kell írni azért, hogy gyengítsék vele a baloldalt. Biztos nem fognak ránk szavazni, de azt mondta nekik a Bayer, hogy alá kell írni nekünk”

– mesélte. Bayer Zsoltnak valóban volt egy felhívása, amiben a Mi Hazánk, az MKKP, a Munkáspárt-ISZOMM és a Gattyán-féle MeMo ajánlóíveinek aláírására buzdította a fideszeseket.

És mi akar ez lenni?

Egy másik budai közlekedési csomópontban – itt nem fedtem fel az inkognitómat – a Megoldás Mozgalom sátrában és egy fideszes pultban gyűjtötték az aláírásokat. Az idős és végtelenül kedves fideszes hölggyel arról beszélgettem érdeklődő polgárként, hogy számolnak-e esetleg kormányváltással, de

szerinte olyan, mintha „Márki-Zay is velünk lenne”, hiszen minden nap mond valamit, amivel hitelteleníti magát.

Egy miniszterelnök-jelölt nem viselkedhet így a fideszes hölgy szerint. Arra a kérdésre, hogy mit gondol a szomszédos sátorról, felidézte, milyen sok munka volt a kilencvenes évek elején még öt százalék körüli Fideszből jelentős pártot faragni, szerinte ez nem fog menni egy hónap alatt.

A MeMo sátrában itt csak két fiatal fickó volt, az egyikük egy idős urat hallgatott, aki azt magyarázta neki a másik aktivista szerint már egy órája, hogy nem ért egyet a választási rendszerrel, ami nem teszi lehetővé, hogy ő nem magyar állampolgárként szavazhasson.

Érdeklődésemre az aktivista elmondta, előfordul, hogy hozzájuk is odamennek az emberek számon kérni rajtuk az ellenzéki szavazók megosztását, ami szerinte részben jogos is, de rengeteg szavazó van, aki nem akar sem a fideszre, sem az ellenzékre szavazni, a MeMo őket szeretné egy másfajta politikai kultúrával megszólítani.

Amíg beszélgettünk, odajött egy középkorú asszony.

– Ez milyen párt? Kormány? Ellenzék?

– Egyik sem, de inkább ellenzék – felelte az aktivista.

– De a Márki-Zay?

– Nem, egy teljesen más párt, független a többi párttól, a párt elnöke a saját erejéből szerezte a vagyonát.

– Nem a Márki-Zay?

– Annak az embernek a pártja, ő egy milliárdos – mutattam a sátorra kifüggeszett Gattyán György-portréra.

– És mi akar ez lenni, miniszterelnök?

Majd egy családtörténeti fejtegetésbe kezdett, aminek az lett a vége, hogy ő Márki-Zay Péterre fog szavazni.

Hogy kerek legyen a körkép, szerettem volna az ellenzéki összefogás egyik pultját is megnézni. Az Azonnali.hu főszerkesztője, Kósa András reggel látott egyet a Bikás park metrómegállónál, de mire 13 óra után odaértem,

már egy árva szórólapot sem találtam.

NYITÓKÉP: Renczes Ágoston / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek