Megmérték: a nők többet hajlandóak tenni a klímaváltozás ellen, mint a férfiak

Szerző: Pintér Bence
2021.10.18. 19:38

Egy felmérés szerint a nők hajlamosabbak megváltoztatni szokásaikat annak érdekében, hogy kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki az emberiség.

Megmérték: a nők többet hajlandóak tenni a klímaváltozás ellen, mint a férfiak

A Women's Forum tízezer G20-, tehát fejlett országban élő ember megkérdezésével készült genderegyenlőségi kutatása szerint

a nők nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy megváltoztassák személyes szokásaikat a széndioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében.

írja a Politico. Ez azt jelenti, hogy a nők nagyobb eséllyel gyűjtik szelektíven a hulladékot, vásárolnak helyi termékeket és jobban odafigyelnek a víz- és a húsfogyasztás csökkentésére.

A felmérés azt is megvizsgálta, hogy mi motiválhatja az egyes embereket – és ezen belül külön a nőket és a férfiakat – arra, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen a széndioxid-kibocsátás csökkentésével. Az eredmények szerint a leginkább motiváló tényező az a tudat, hogy ezzel jót teszünk a bolygóval, illetve az eljövendő generációkkal. A nők 46-46 százaléka jelölte meg ezeket a válaszokat, míg a férfiak közül az előbbi 41, az utóbbit 39 százalék ikszelte be.

Az egyetlen motivációs pont, ami jobban megmozatta a férfiakat, mint a nőket, az az volt, ha esetleg megadóztatnák a széndioxid-kibocsátást.

A felmérésben egyébként sok más téma is szóba kerül, kiderül például, hogy a covid-járvány súlyosabban érintette a nőket 69 százalékuk vallott arról, hogy kiégtek és depressziósak lettek a járvány alatt – ez 11 százalékponttal magasabb érték, mint a férfiak esetében. A megkérdezettek 55 százaléka azt gondolja egyébként, hogy a járvány rossz hatással lesz a nemek egyenlőségére az országában.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek