Márki-Zay szerint a győzelmével megtisztul az ellenzék

2021.10.17. 22:23

A hódmezővásárhelyi polgármester magabiztosan nyerte meg a második fordulót, így ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 2022-ben. Győzelmi beszédében Márki-Zay arról beszélt, mögötte a tiszták koalíciója áll, és győzelmével az ellenzéket is sikerült megtisztítani.

Márki-Zay szerint a győzelmével megtisztul az ellenzék

Ugyan hivatalos végeredmény még nincs, de mindkét talpon maradt jelölt, a DK-s Dobrev Klára és az MMM-jelölt Márki-Zay Péter bejelentette, 

hogy a hódmezővásárhelyi polgármester nyerte az előválasztás második fordulóját, így ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 2022-ben.

Dobrev kicsivel este 8 óra után tartott egy rövid sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, hogy már telefonon beszélt Márki-Zay-val és gratulált győzelméhez, emellett pedig arra szólított fel mindenkit, hogy holnaptól kezdve álljon be Márki-Zay zászlaja mögé, hiszen mostantól ő a hatpárti ellenzék vezetője.

Márki-Zayék negyed 9-kor álltak színpadra, majd egy óránál hosszabb beszédsorozatot tartottak a színpadon.

Először Orosz Anna, a Momentum ügyvezetője elnöke állt a mikrofon mögé, aki elmondta, hogy győztek és „Orbán Viktornak áprilisban lejár az ideje”. Emellett megköszönte az aktivistáknak, a szavazatszámlálóknak és a civilek segítségét és szerinte az előválasztás szerinte megtörte az elmúlt 12 év apátiáját. Mielőtt Orosz átadta a mikorofont Karácsony Gergelynek, megköszönte annak visszalépését, amit hatalmas taps követett.

Karácsony Gergely ezután arról beszélt, hogy jelenleg „a szeretet forradalma” zajlik Magyarországon, majd kifejtette, hogy az ellenzék egy olyan kormányt akar, „ami nemcsak az elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év hibáit akarja orvosolni”.

Márki-Zay: Ellenzéket is váltottunk

A budapesti főpolgármester után Márki-Zay Péter lépett a pódiumhoz, aki először bele se tudott kezdeni beszédébe, mert a közönség az „MZP! MZP!” rigmust skandálta. Az előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének győztese ezután megköszönte családjának és barátainak a támogatást, illetve külön megköszönte Hódmezővásárhelynek és Csongrád megyének, amire a hátországaként hivatkozott – szerinte mivel nem kellett hátranéznie és Vásárhely mögötte volt, így tudott foglalkozni a kampányával.

Ezután arról beszélt, hogy mögötte a „tiszták koalíciója áll”, majd megköszönte az őt támogató pártoknak a segítséget, viszont szerinte a küzdelmet nem a pártok nyerték meg, sőt

szerinte győzelmével sikerült az ellenzéket is leváltani,

mivel leváltották a szélsőségeseket és a hatalommal visszaélőket. Győzelmét a „kicsit forradalmának” nevezte, majd arra kérte a jelenlévőket, hogy beszéljenek a fideszes szülőkkel és nagyszülőkkel, mivel szerinte az átlagéletkor nem érte el a 40 évet. Majd továbbfűzve gondolatát arról beszélt, hogy különösen a fiatalok nyertek ma és Orbán Viktornak leginkább ettől kell félnie, nem pedig az ő személyétől.

Márki-Zay diplomatikusan megköszönte a DK szavazóinak is, hogy részt vettek az előválasztáson, illetve kijelentette, hogy Dobrev Klárával szövetségesek és együtt akarnak egy tisztább, becsületes Magyarországot építeni.

Az előválasztás második fordulójának győztese szerint egy kérdés maradt mostantól: Fidesz vagy nem Fidesz, és szerinte még a Fidesz-szavazókkal is van esély leváltani a Fideszt.

2022-ről elmélkedve elmondta, hogy szerinte nem lesz szabad választás, a választási rendszerre utalva arról beszélt, hogy ez egy olyan mérkőzés lesz, ahol az egyik csapatnak összekötött lábbal kell fociznia, de szerinte ha a szavazók kitartanak, akkor még ilyen körülmények között is győzhetnek.

Ehhez szerinte a csalást meg kell akadályozni, aminek szerinte a legjobb módszere a nyomravezetői díj, ezért azoknak, akik választási csalást tárnak fel, azoknak egymillió forintot ajánlott fel. Emellett szerinte fontos, hogy legyen 22 ezer ellenzéki szavazatszámláló és szavazóbiztos, akik nem engedik, hogy elcsalják a választásokat.

Megígérte, hogy egy olyan közös ellenzéki programot dolgoznak ki, amivel egy modern, dinamikus Magyarországot hoznak létre, és nagy hangsúlyt fektetnek a roma felzárkóztatásra is, de az egyik legfontosabb egy valódi fékekkel és ellensúlyokkal rendelkező alkotmány létrehozása.

Beszédét pedig szokásos üzenetével zárta, miszerint: csak felfelé.

A teljes több mint egy órás beszédet élőben közvetítettük Facebook-oldalunkon és itt lehet újranézni:

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

MZP elindul a vásárhelyi körzetben képviselőnek is

A beszédek után sajtótájékoztatót is tartott Orosz Anna és Márki-Zay Péter, amelynek elején az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nagyjából ugyanarról beszélt, mint a fent ismertett beszédben. A hvg.hu kérdésére elmondta: a hódmezővásárhelyi körzetben képviselőjelöltként is elindul majd Lázár János ellen, a polgármesterségről pedig majd csak a választás után akkor mond le, ha megválasztják bármelyik pozícióra. „Fel vagyunk erre készülve” – mondta még.

A listás helyek kiosztásáról a 444 kérdésére elmondta: szerinte a hat párt helyet kell adjon a listán a civileknek, roma politikusoknak vagy Pálinkás József pártjának és más szervezeteknek jár hely majd a listán. A Magyar Hang nem engedte el a 444 kérdését, de Márki-Zay azt mondta, hogy ennél nem tud konkrétabbat mondani, de megerősítette, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom egy mozgalom és nem párt, nem kér magának frakciót.

Az Azonnali kérdésére, miszerint mit szól hozzá, hogy gyorselemzések szerint a Karácsony Gergely visszalépése nélkül is nyerhetett volna, a miniszterelnök-jelölt elmondta: nem elemezték még a számokat, de a választás Budapesten dőlt el, mivel a vidéki szavazatok száma eléggé kiegyenlített volt. Szerinte ebben a körben számított, hogy Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere. (A második körben feltehetően sok Budapesten élő vidéki szavazó is Budapesten szavazott, mivel itt már lehetőség volt erre.)

„Nagyon örülünk annak, hogy nagy részvétel mellet, és nagy különbséggel dőlt el a forduló, mivel így nem megkérdőjelezhető az eredmény” – zárta válaszát Márki-Zay Péter.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek