Külföldre menekült a szlovák oltáskampány arca az oltásellenesek elől

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.29. 12:33

Nyáron még vitatkozott volna velük, most már csak akkor utazik haza Szlovákiába, ha feltétlenül szükséges.

Külföldre menekült a szlovák oltáskampány arca az oltásellenesek elől

A szlovák oltáskampány arca, Vladimír Krčméry infektológus külföldön bujkál az oltásellenesek elől

írja a SME napilap.

Krčméry az ország egyik legismertebb tudósa, a járvány kitörése után a trópusi fertőző betegségek szakértőjeként gyakran szólalt meg a koronavírussal kapcsolatban is, és a koronavírus elleni oltás egyik arca lett:

ő volt az első ember Szlovákiában, aki decemberben a megkapta az oltást, a Pfizer vakcináját.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, júliusban kezdték el oltásellenesek az oltást nyilvánosan támogató orvosokat felkeresni a lakóhelyeiken.

Pavol Jarčuška infektológus lakása előtt – amit az orvos bérbe adott, vagyis ő nem ott lakik – húsz percen keresztül szónokoltak akasztófát és népbíróságot emlegetve. Az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati főtanácsadója, Elena Prokopován pedig azt akarták számon kérni, hogy miért öl vakcinával gyerekeket, a lakóhelyénél azonban csak a szomszédaival vesztek össze, akiknek nem tetszett a hangoskodás.

A Vladimír Krčméry háza elé szervezett júliusi tüntetés viszonylag békés volt, a rendőrök igazoltatták a tüntetőket. Mivel az orvos nincs fent egyik közösségi oldalon sem, az oltásellenesek az ott jelenlévő gyerekeinek küldtek gyűlölködő és fenyegető üzeneteket, amik között a halálos fenyegetés sem volt ritka.

Krčméry akkor azt üzente az oltáselleneseknek, hogy szívesen vitatkozik velük, de nem az utcán, hanem a Szlovák Egészségügyi Egyetem előadójában, ha hajlandóak elmenni oda. Azóta másként gondolja: mint a SME-nek elmondta,

biztonsági okokból külföldön tartózkodik, és csak akkor megy Szlovákiába, ha feltétlenül szükséges.

Nemcsak az oltást támogató hírességek vannak kitéve az oltásellenesek haragjának Szlovákiában, Csehországhoz hasonlóan az oltópontokon dolgozó egészségügy személyzetet is rendszeresen zaklatják az oltásellenesek.

NYITÓKÉP: Vladimír Krčméry professzor, Szlovákia egyik legismertebb tudósa. Mária Šofranko / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek