Nemcsak a járványt, hanem Szlovákia létét is tagadja a szlovák maszkellenesek mögött álló egyik csoport

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.13. 14:44

A járványügyi intézkedések miatti frusztrációt furcsa szervezetek lovagolják meg Szlovákiában, őket pedig az ellenzéki politikusok.

Nemcsak a járványt, hanem Szlovákia létét is tagadja a szlovák maszkellenesek mögött álló egyik csoport

Mint arról az Azonnali is több alkalommal beszámolt, Szlovákiában gyakoriak a járványügyi intézkedésekkel szembeni agresszív tiltakozások: nyáron oltásellenesek az oltást nyilvánosan támogató orvosok lakóhelye elé szerveztek tüntetéseket, emiatt az egyik orvos a folyamatos zaklatások következtében még az országot is elhagyta; a járványügyi intézkedések elleni tüntetők az egyik demonstráción pedig órákra megbénították a fővárost is, amikor fontos közlekedési csomópontokat foglaltak el.

Az elmúlt hetekben pedigmaszkellenesek szervezett csoportjai járják a hivatalokat és a szupermarketeket, ahol demonstratívan maszk nélkül próbálnak bevásárolni, a személyzettel és a kihívott rendőrökkel folytatott szóváltásaikat videóra veszik és feltöltök a közösségi médiára.

November elején az északnyugat-szlovákiai fürdőváros, Pöstyén (Piešťany) Lidl szupermarketben a rendőrök a korábbiakhoz képest keményebben léptek fel: miután lökdösődés alakult ki, letepertek egy férfit. Több személyt is előállítottak, hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás ellenük, az egyikük vizsgálati fogságban van, a többiek szabadlábon védekeznek.

Az eset után a szlovák média utánajárt a szupermarketekben szervezetten balhézók hátterének. Két, eredetileg egymástól független, de már együttműködő csoportot azonosítottak:

  • az egyik csoporthoz volt hivatásos katonák is kötődnek;
  • a másik csoport mögött pedig még ebben a műfajban is bizarr összeesküvésekben hívők állnak.

Jelenkori templomos lovag

Hogy a maszkellenesek között korábbi hivatásos katonák is vannak, azt maga a védelmi miniszter, a jobboldali-populista OĽaNO-s Jaroslav Naď árulta el egy tévéműsoban: a pöstyéni Lidlben a rendőrökkel összetűző férfi – az esetről készült videón látszik, hogy négy rendőr kellett a leteperéséhez –, és az egyik társa is kiképzett, korábbi hivatásos katona.

Utóbbira gyakran hivatkozik egy fura weboldal, aminek az a neve, hogy „Egyedüli katona a mezőn” (ami egyébként egy ukrán háborús regény és a belőle készült csehszlovák tévéfilm címe), és militarista hangnemben tálal különféle összeesküvés-elméleteket arról, hogy a világ hatalmasságai egy fokozatosan teljesített terv alapján az embereket a járvánnyal halálfélelemben tartva mindenkitől elveszik a mozgás, a gyülekezés, a munkaválallás és a vállakozás szadaságát, valamint – érdekes módon – az elődöknek való köszönetnyilvánítás szabadságát.

Az oldal emellett rendszersen tájékoztat a maszkellenesek friss akcióiról is, a hivatalos személy elleni erőszak miatt vizsgálati fogságban lévő exkatonát pedig az

„1989 óta az első politikai fogolynak”, illetve az „jelenkor első templomos lovagjának tartja”.

Szlovákia nem létezik

A másik magát Felkelők Kormányának nevező csoport alapítója egy nővér-páros – az egyiküknek gyorsbüféje volt egy vidéki vároban, a másik kozmetikai szalont üzemeltet egy faluban –, akik szövetkeztek a régebb óta aktív Polgári Törvényszék nevű szervezettel. Utóbbi pár éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy rendszeresen párfős demonstrációkat tartott különféle állami intézmények előtt, mint a parlament és a köztévé épülete; utóbbiba azért szerettek volna bejutni a tagjai, hogy bemondják tévébe a fő tételület, miszerint

Szlovákia nem létezik, ugyanis a 2004-es uniós csatlakozással megszűnt.

A csoport akkor köznevetség tárgya volt, a járvány azonban új értelmet adott a működésüknek. A tiltakozó akcióik a járványügyi intézkedésekbe belefáradt és azoktól frusztrált emberek között rengeteg új követőt hozott nekik.

(Mellékszál: a Felkelők Kormánya a Facebook-oldalán időnként Lukasenka belarusz diktátor mellett is kiáll.)

Túlságosan is szervezettek

Bár a maszkellenesek nem köthetők konkrét politikai pártokhoz, az ellenzék felhasználja őket a kormány elleni kommunikációjában. Robert Fico exkormányfő, a szociálpopulista Smer-SD elnöke az akcióikban és a rendőrség azokra adott kemény pöstyéni fellépéséban annak bizonyítékát látja, hogy a kormány továbbra sem alkalmas a járvány kezelésére. A szélsőjobboldali ĽSNS pedig támogatja a maszkelleneseket, demonstrációkat szerveznek azokra a helyszínekre, ahol a maszkellenesek korábban konfliktusba keveredtek a rendőrökkel. A maszkellenesek ismertebb tagjai pedig már ott voltak az ĽSNS által szervezett nyári tüntetéseken is.

Jaroslav Naď védelmi miniszter egyébként – mint a SME lapnak adott interjújában kifejtette –, bár bizonyítani nem tudja, meg van róla győződve, hogy ezeket a csoportokat a Smer-SD pénzeli. Naď nem lát más logikus magyarázatot arra, hogy volt katonák miért járnak balhézni szupermarketekbe. Szerinte ezt támasztja a rendőrség által egy vadászházban titokban rögzített, majd a sajtóhoz kiszivárgott felvételek egyike is, amin Robert Fico egy korrupció miatt letartóztatott oligarcha apjával beszélget, és az utóbbi azt mondja neki, hogy ha Fico tüntetést szervez, ő küld rá neki embereket.

Naď szerint a balhézó maszkellenesek is ilyen megfizetett emberek.

Gyanúsnak találja a szervezettségüket a libertariánus kormánypárt, az SaS egyik parlamenti képviselője, Miroslav Žiak is, aki több alkalommal is szóváltásba keveredett a Felkelő Kormány a parlament előtt is gyakran demonstráló nővér-párosával. Žiak szerint az egyikük egy százezer eurós (37 millió forintos) terepjáróval közlekedik, a másik meg egy ismert luxusmárka drága retiküljét viseli. Ráadásul olyan gyakran tűnnek fel az ország különböző pontjain, mintha főállásban űznék a tiltakozásokat.

Szlovákiát közben egyre súlyosabban érinti a járvány harmadik hulláma (ami nálunk a második és a harmadik volt, az a szlovákoknál egy hullám volt). A korházak egyre telítettebbek, a napi új fertőzések rekordokat döntenek. A járványügyi intézkedéseket regionális szinten szabályozó covid-automata öt járás kivételével az egész országot a két legszigorúbb, a bordó és a fekete kategóriába sorolta.

Pénteken a kormány elfogadta a járványügyi intézkedések szigorítását: a munkáltatók ezentúl jogosultak védettségi igazolványt, teszteredményt vagy a betegségen való átesést igazoló dokumentumot kérni a munkaválallalóktól – a legsúlyosabb helyzetben lévő járásokban nem mehet dolgozni, akinek egyik sincs. A fekete járásokban a covid-automata szerint be kell zárniuk az éttermeknek, szállodáknak, edzőtermeknek és egyéb létesítményeknek – ezek a pénteken elfogadott módosítások szerint újra kinyithatnak,

de csak az oltott vagy a betegségen igazoltan átesett vendégeket fogadhatják.

NYITÓKÉP: A Felkelők Kormányának tagjai a szlovák parlament előtt demonstrálnak. Naskoč s nami / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek