Oltásellenesek zaklatják az oltópontokon dolgozókat és az oltásra várókat Csehországban

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.23. 11:45

Sok esetben sikeresen tántorítják el az oltásra várakozókat, akik nem is feltétlenül értenek egyet az oltással, csak könnyebben szeretnének külföldre utazni.

Oltásellenesek zaklatják az oltópontokon dolgozókat és az oltásra várókat Csehországban

A csehországi mobil és a nyilvános oltópontokon egyre gyakrabban jelennek meg oltásellenesek, hogy a személyzettel és az oltásra várakozókkal konfrontálódjanak

számol be róla a Seznam zprávy oldal.

A legutóbbi feszült helyzet a prágai főpályaudvaron, a hlavní nádražín berendezett oltóponton történt: két ember maszk nélkül – Csehországban nyilvános beltereken továbbra is kötelező a maszkviselés – bement a váróterembe

és elkezdték verbálisan zaklatni az egészségügyi személyzetet és az oltásra várakozókat, miközben az egész akciót élőzték az egyik közösségi oldalon.

„Valamilyen adatokat soroltak a mellékhatásokról és statisztikákból. Teljes képtelenségek voltak, vagy kontextusból kiragadott dolgok. Be akarták feketíteni az oltás elvét és a jelenlegi intézkedéseket” – mondta a lapnak az akkor épp az oltóponton szolgálatban lévő orvos, aki megpróbált beszélni az oltásellenes párossal, mert már korábban is úgy tapasztalta, hogy ha higgadtan megkérdezi, miben tud nekik segíteni, az általában csökkenti az indulatokat, de ebben az esetben ez nem működött, az orvos szerint a páros kimondottan azért jött, hogy konfrontálódjon. Végül a biztonsági szolgálat vezette ki őket.

A jelenséggel a kisebb falvakat mobil oltópontokkal járó Podané ruce (Kinyújtott kezek) civil szervezet is találkozott;

velük is gyakran kiabálnak, gyilkosoknak nevezve őket.

A civil szervezet munkatársa szerint ezek a verbális támadások kellemetlen, gyakran félelemmel teli légkört teremtenek, mert sosem lehet tudni, hogy a verbális agresszió átvált-e fizikai tettlegességbe. Többször előfordult, hogy az oltásra várakozók közül néhányan inkább sarkon fordultak és elmentek. A civil szervezet tagjai több ilyen esetben is kihívták a rendőrséget, de azt tapasztalták, hogy

a rendőrök inkább csak nyugtatgatják a kedélyeket, az „agresszorokat” pár méterre odébb tessékelik, és kedélyesen elbeszélgettek velük.

A főpályaudvaron szolgálatot teljesítő orvos szerint ezek az akciók már csak azért is hatékonyak abban, hogy elvegyék az emberek kedvét az oltásról, mert aki egyetért az oltással, az már amúgy is rég beoltatta magát, és

most már olyanok jelentkeznek oltásra, akik nem feltétlenül azonosulnak annak helyességével, de praktikus okokból – például hogy ne kelljen tesztelniük, ha külföldre utaznak – beoltatják magukat.

Őket emiatt eltántorítani is sokkal könnyebb az oltástól.

A Podané ruce szervezet szerint az őket zaklató oltásellenesek a Volný blok (Szabad Tömb) nevű szélsőjobboldali minipárthoz kapcsolódnak. A Seznam zprávy megkérdezte a pátrelnököt, Lubomír Volnýt, ő azonban nem tud a pártjának olyan szimpatizánsairól, akik orvosokat zaklatnának. Bár – kihasználva a jogukat a tiltakozásra – szoktak standokat felállítani az oltópontoknál, hogy figyelmeztessék az embereket a „méregre”,

szerinte viszont pont az orvosok meg az oltásra várakozók szoktak velük agresszívek lenni.

Csehországban a lakosság 56 százaléka kapta meg legalább az egyik, 55 százaléka mindkét koronavírus elleni oltást, amivel eléggé elmarad a 66, illetve 62 százalékos uniós átlag mögött. 

NYITÓKÉP: Ministerstvo dopravy / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek