Célegyenesben a román kormány bukása: október 4-én szavaznak a Cîțu-kormány ellen benyújtott bizalmatlanságiról

2021.09.29. 11:14

A miniszterelnök alkotmányellenesnek tartja a korábbi kisebb koalíciós partnerének ellene irányuló indítványát, azonban a PSD indítványáról már kedden szavaznak a román parlamentben. A PSD előrehozott választásokat szeretne, ugyanakkor Cîțu bukásához az USR-PLUS és az AUR szavazatai is szükségesek, akik egy saját indítvánnyal akarják megbuktatni a kormányt.

Célegyenesben a román kormány bukása: október 4-én szavaznak a Cîțu-kormány ellen benyújtott bizalmatlanságiról

„Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal!” – ezzel a címmel nyújtott be bizalmatlansági indítványt  a fő kormányzó erő Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) tartozó Florin Cîțu román miniszterelnök kormánya ellen a Szociáldemokrata Párt (PSD) írja a Transindex.

Mint arról korábban beszámoltunk, hogy Romániában kormányválság alakult ki, miután Cîţu felmentette az egyik koalíciós partnerének, a liberális-technokrata USR-PLUS által delegált igazságügyi minisztert, Stelian Iont, miután Cîţu szerint Ion blokkolt egy mintegy 3500 milliárd forintnak megfelelő új lej összértékű, és egész Romániát érintő fejlesztési program, az Anghel Saligny pénzeit addig, amíg az egyik speciális, az igazságszolgáltatásban elkövetetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség kikerül a megszűnés veszélye alól.

A pénzek blokkolása miatt Cîţu hatáskörének túllépésével vádolta meg Ion minisztert, aki viszont azzal indokolta vétóját, hogy az Anghel Saligny-program gyorsított elfogadása jog- és alkotmányellenes lépés lett volna részéről, hiszen a program végrehajtásáról szóló sürgősségi rendelet semmilyen formában nem ment át az illetékes szaktárcákon.

Miután Ion helyére új minisztert neveztek ki,

az USR-PLUS válaszul bejelentette, hogy kilép a kormányból, sőt, a magyarellenes nyilatkozatairól is ismert AUR-ral közösen nyújtott be bizalmatlansági indítványt a Cîțu ellen.

Ez végül szeptember 7-én megtörtént, azóta a PNL az RMDSZ-szel közösen kormányoz csak, így a parlamenti többségüket is elvesztették.

A két bizalmatlansági indítványból az egyikről kedden már biztos szavazhatnak

A kormányválság miatt a két ellenzéki párt, a posztszocialista PSD, illetve a szélsőjobboldali AUR is bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, azonban az AUR a kormányból kilépő USR-PLUS-szal közösen nyújtották azt be.

Közben az Agerpres forrásai szerint a román Alkotmánybíróság (CCR) egyöntetű döntéssel befogadta a kormányfő beadványát, ezzel megállapítva az alkotmányos konfliktust az ország parlamentje és kormánya között. Mint írják, az alkotmányos természetű jogi ellentétet az USR-PLUS és az AUR által korábban benyújtott bizalmatlansági indítvány okozta.

Határozatuk szerint azonban a parlamentnek meg kell vitatnia a bizalmatlansági indítványt és szavaznia kell arról az alkotmányos eljárás szerint.

Szintén a Transindex írt arról, hogy először a PSD indítványa kerül az országgyűlés elé csütörtökön délután, majd jövő kedden, október 4-én már szavazásra is bocsátják, Anca Dragu szenátusi elnök elmondása alapján házbizottság PSD-s tagjai ugyanis nem támogatták, hogy a parlament előbb az USR-PLUS indítványát vitassa meg.

Ám azzal kapcsolatban az a döntés született, hogy megvárják a tárgyalásával az alkotmánybírósági határozat indoklását. A megmagaradt kormánypártok, azaz a PNL és az RMDSZ ellenezte az indítvány napirendre vételét, ám ez Dragu szerint alkotmányellenes. 

Az USR-PLUS-hoz tartozó politikus azt is közölte, hogy ugyan nem ért egyet vele, hogy a PSD indítványát vették előbb napirendre,

ha ez megtörténik, az USR-PLUS képviselői és szenátorai készek azt is megszavazni.

Florin Cîțu szerint a két indítvánnyal kapcsolatos alkotmánybírósági indoklás megérkezése után le kellene mondania a szenátus elnökének. Pártja egyébként közben a képviselőházban tárgyalódelegációkat alkotott többsége megőrzéséért, de azt kikötötték, hogy az USR PLUS-szal csak akkor működnek együtt, ha nem szavazzák meg a kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

Lesz-e előrehozott választás Romániában?

A lap emlékeztet: Cîţu szeptember 8-án nyújtotta be a testülethez a beadványát a kormány és a parlament közötti alkotmányos konfliktusról a két párt bizalmatlansági indítványa kapcsán. A kormányfő „a végrehajtó hatalommal szembeni alkotmányellenes, tisztességtelen és visszaélésszerű magatartásra” hivatkozott, mivel szerinte a bizalmatlansági indítványt „az alkotmány 113. cikkelyének 2. bekezdésében foglalt alkotmányos rendelkezések megsértésével" kezdeményezték, nyújtották be és ismertették a kormánnyal.

Azonban ha a Cîţu megbuktatására összeállt ideiglenes USR-PLUS-AUR-koalíció indítványa végül nem is kerül a plénum elé, a PSD indítványáról még szavaznak majd a román törvényhozás két kamarájának, a 330 fős képviselőháznak és a 136 fős szenátusnak az együttes ülésén.

Ugyanakkor jelenleg egyik indítványnak sincs meg a többsége, hiszen sem a PSD-nek, sem az USR-PLUS-nak és az AUR-nak nincs elgendő képviselője, ezért ha valóban meg akarják buktatni a miniszterelnököt, akkor a három pártnak együtt kell szavaznia.

Emiatt a PSD-s Sorin Grindeanu pedig a parlamentben azt nyilatkozta, hogy az ő indítványukról jövő hét kedden már szavazás is lesz, ezért ha az AUR és az USR-PLUS betartja a szavát, és megszavazza a PSD által benyújtott bizalmatlanságit, akkor a Cîţu-kormány már jövő kedden megbukik.

Ugyanakkor Marcel Ciolacu, a PSD elnökének keddi nyilatkozata szerint az előrehozott választások megszervezése lenne a helyzet megoldása, mivel szerint már nem lehetséges újabb kormánykoalíció létrehozása. 

A PSD összesen 157 szavazattal bír, míg az USR-PLUS a hétvégén tart konferenciát, hogy a párt tagjai eldöntsék, hogyan szavazzanak a PSD indítványa kapcsán. Ugyanakkor Grindeanu jelezte, a jelenlegi kormány bukása esetén a PSD azért szeretne előrehozott választásokat, mert egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormányt nem tudnának támogatni.

CÍMLAPKÉP: Florin Cîţu / Facebook 

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek