A „reinkarnálódó” profilok irtásával cenzúrázná tovább a netet a kínai állam

2021.09.17. 17:41

Bár az internetet szigorúan cenzúrázó országban elvileg valós személyazonossággal lehet csak regisztrálni a közösségi oldalakra, a posztjaik miatt kitiltott felhasználók vissza tudnak térni egy új fiók létrehozásával, ezt elégelte meg a pártállam. A kínai internetezők egyébként sajátos macska-egér harcot folytatnak a cenzorokkal, kitakart képekkel, szlenggel és kódszavakkal.

A „reinkarnálódó” profilok irtásával cenzúrázná tovább a netet a kínai állam

A kínai internetet ellenőrző hatóság felszólította a szolgáltatókat, hogy akadályozzák meg a felhasználói fiókok „reinkarnációját”, azaz azt, amikor valakit letiltanak és ezután létrehoz magának egy új profilt,

ezzel erősítenék a kommunista állam amúgy is szigorú netes cenzúráját, írja a Vice.

A lap emlékeztet: egy magánszemélynek vagy cégnek lekapcsolhatják a fiókját, ha bármi illegális tartalmat posztol – ez lehet pornó, fals információ vagy a kormány kritikája. Bár a kínai törvények előírják ugyan, hogy valódi személyazonossággal kell beregisztrálni a netes fiókokat, a letiltott felhasználók gyakran csinálnak új profilt, ezt nevezi a kínai netes szleng reinkarnációnak, ezt elégelte meg most az pártállam netes hatósága.

Ezért a kiberteret ellenőrző hatóság keddi iránymutatása alapján a közösségi médiás szolgáltatóknak jobban ellenőrizniük kell a fekete listára került felhasználókat, hogy ne térhessenek vissza a közösségi oldalakra új profillal.

Az még nem világos, hogy magánszemélyeket mennyire fog szigorúan szankcionálni a szabályozás, de nyilván az öncenzúrát erősítheti, hogy az emberek nem akarják, hogy örökre ki legyenek tiltva a nagy platformokról.

Még nagyobb állami kontrollt szeretnének Hszi Csin-pingék

Bár a korábban felfüggesztett fiókok ismételt létrehozását a Twitter sem szereti – csak 2019-ben 100 ezer fiókot függesztettek fel emiatt – a kínai szabályok nemcsak szigorúbbak, de politikai természetűek is,

a felhasználók általában nem kapnak magyarázatot a törlésre és ritkán van lehetőségük fellebbezni.

A kínai Kommunista Párt ahogyan az offline, úgy az online térben is szeretne minél nagyobb kontrollt kialakítani, ezért idén a kínai kormány kampányt indított a szerintük ártalmas tartalmak közzététele ellen. Ilyenek a hatalom kritikája mellett a celebpletykák, vagy olyan gazdasági bejegyzések, amelyek pesszimista előrejelzéseket tartalmaznak.

Ezután a Weibo és a kínai Facebookként is emlegetett Tencent több ezer fiókot zárolt az állami szabályok megsértéséért. 

A mostani új direktíva azonban előírja a szolgáltatóknak, hogy fokozzák a nem mesterséges intelligenciával és algoritmussal, hanem az emberek által működtetett ellenőrzést és cenzúrát, illetve hozzanak létre adatbázisokat a törvénysértő tartalmakról.

Egyúttal ezek az oldalak arra is útmutatókat készítettek, hogy kell „minőségi”, azaz a központi ideológiának megfelelő, vidám tartalmakat gyártani.

Harc a cenzúrával

A cikkben megszólaltatnak egy – érthetően – a neve elhallgatását kérő 28 éves nőt, akinek három Weibo-fiókját törölték, az egyiket azért, mert a Hong Kong-i demokráciapárti tüntetésekről posztolt képeket a kínai Twitterként is emlegetett közösségi oldalon. Ezek után új e-mail címmel, a profilképét kicsit kitakarva regisztrált újra, de az elmondása szerint nagy gondot okozott neki, hogy a korábbi ismerőseit bejelölje-e.

Egy másik, a harmincas éveiben járó férfi tíz éve használt Weibo-hozzáférését 2020 elején törölték le, mint mondja, nem tudja, pontosan miért, de

azt sejti, hogy azért, mert egy kommentjében használta a „diktatúra” szót.

Miután felfüggesztették, a profilja elérhető volt, de nem tudott vele semmit csinálni és kommunikálni sem tudott azon keresztül. Később az új telefonszámról létrehozott fiókját is törölték, miután kiállt egy, az állami tévé egyik műsorvezetőjét szexuális zaklatásért beperlő nő mellett. „Soha nem tudhatod, mik a határok. Ami ma még nem problémás, holnap büntetéssel járhat" – summázza a férfi.

A kínai internetezők sajátos macska-egér harcot folytatnak az állami cenzúrával: ilyen például az eufémizmusok és különféle szlengek, kódszavak használata, ez utóbbi kerülésére a közelmúltban az állami média is felszólította az embereket

CÍMLAPKÉP: Felirat egy kínai internetkávézóban, ami arra figyelmeztet, hogy ne posztoljunk „antiszociális” tartalmat, forrás: Jim O'Donnell, Flickr (CC-NC-SA-2.0)

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek