Weber bejelentette: nem akar az Európai Parlament elnöke lenni

2021.09.09. 08:20

Pedig a Néppárt megállapodott a szocdemekkel, hogy felosztják egymással az elnöki posztot. Weber inkább a lengyel belpolitikába visszatért Tusk utódja lenne az EPP élén, illetve frakcióvezető is maradna.

Weber bejelentette: nem akar az Európai Parlament elnöke lenni

„Az Európai Parlament januártól esedékes elnökének megválasztásához nem vagyok elérhető” – közölte Twitter-oldalán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakcióvezetője, szúrta ki az Euractiv. Bejegyzésében az erős EPP szükségességét hangsúlyozza.

A CSU-s politikus korábban a Néppárt berlini kongresszusán bejelentette:

átvenné a jelenlegi néppárti elnök, Donald Tusk helyét az EPP élén,

miután Tusk visszatérve a lengyel belpolitikába hazaköltözött Brüsszelből. Mint ismert, a a veterán jobbközép-liberális politikus átvette ellenzéki pártja vezetését. Emellett Weber tervei szerint megtartaná az EPP strasbourgi frakcióvezetői tisztségét is, a német sajtó emlékeztet: utoljára Joseph Daul töltötte be valaki mindkét tisztséget, ez a helyzet médiafigyelem szempontjából jól is jöhet a politikusnak.

Megállapodtak a szocdemekkel 

Weber mostani bejelentése nem volt előzmények nélküli, bár így is sokan számoltak azzal, hogy átveheti a Parlament vezetését a jelenlegi szocialista David Sassolitól jövő januárban a most áprilisban várható elnökválasztás után.

A 2019-es EP-választás után ugyanis megállapodott a néppárt a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakcióval, hogy két, egyenként két és fél éves periódusban váltják egymást a testület élén.

A bejelentés alatt a CDU-s Bundestag-elnök Wolfgang Schäuble arról írt: az Európai Parlament elvesztett egy lehetőséget, hogy egyesülni tudjon Weber vezetése alatt. Aki korábban az Európai Bizottság elnöke sem lett, hiába volt ő pártja jelöltje – erről később úgy beszélt, hogy Orbán Viktor és Emmanuel Macron francia elnök „szövetsége” akadályozta meg ezt két évvel ezelőtt.

CÍMLAPKÉP: Manfred Weber / Twitter

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek