Egy közép-amerikai országban a világon elsőként hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

2021.09.07. 19:50

Salvadorban keddtől a dollár mellett a bitcoin is hivatalosan elfogadott fizetőeszköz. A kormány kritpto-ATM-eket helyez ki országszerte, ám a libertárius álomvölgy kiépülését némiképp beárnyékolják a magas szintű korrupciós vádak.

Egy közép-amerikai országban a világon elsőként hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

A világon először fogadja el a közép-amerikai Salvador hivatalos fizetőeszközként – az amerikai dollár mellett – a bitcoint. A legnépszerűbb kriptovalutát így a mindennapokban széles körben kezdték használni keddtől, a kormány országszerte bitcoin-automatákat telepített – derül ki a Vice összesítéséből.

Bár elvétve máshol is vannak olyan üzletek, amelyek elfogadják a virtuális fizetőeszközt – Magyarországon is, illetve nálunk is vannak forintra azt átváltó automaták –, ám

Salvadorban a törvényhozás által még júniusban megszavazott döntés szerint mostantól kötelező lesz elfogadni a bitcoint az üzletekben, csak úgy, mint nem olyan régóta nálunk a bankkártyás fizetést.

Az automaták telepítése mellett a salvadori kormány kiadott egy Chivo wallet nevű mobilappot, melyben minden állampolgárnak kiosztottak 30 dollárnyi bitcoint – igaz a keddi indulás reggelén a program technikai nehézségekkel küzdött.

Kísérlet viták kereszttüzében

A világelső bevezetés nem ment viták nélkül, kritikusai szerint ugyanis az intézkedés megkönnyíti a pénzmosást.

Az országban egy felmérés szerint a többség ellenzi a lépést, bitcoin-ellenes tüntetéseket is tartottak, botrány is lett abból, hogy egy bitcoin-ellenes aktivistát elmondása szerint úgy tartóztatott le a rendőrség, hogy erre nem volt engedélye.

A nemzetközi pénzügyi szervezetek mindenesetre szkeptikusak a bitcoin fizetőeszközként való elismerésével kapcsolatban. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) még júliusban közölte, hogy ellenzi az akkor még csak tervezett lépést, a makrogazdasági stabilitásra, a pénzügyi integritásra, a fogyasztóvédelemre és a nagy áramigényű kriptovaluta-bányászat kapcsán a környezetvédelmi szempontokra hivatkozva.

A Világbank elutasította, hogy segítsen a folyamatban, a Moody’s hitelminősítő pedig a döntés után leminősítette az ország hitelbesorolását. A bitcoint közben a nagyobb cégek is elfogadják a szabálynak megfelelően, a McDonald’s-ban például több twitterező is próbát tett, sikerrel.

Elnök korrupciós vádakkal

Az ötletével a kriptovaluták kedvelői és általában a piacpárti libertáriusok körében most vélhetően nagy népszerűségnek örvendő

Nayib Bukele elnök renoméját azonban korrupciós ügyek árnyékolják be.

Tavaly decemberben az Egyesült Államok kongresszusa Honduras és Guatamela politikusaival együtt salvadori korrupcióval vádolt állami vezetőket is kitiltott az USA-ból a vízumaik megvonásával.

Bukele is a listán van kabinetfőnökével és több miniszterével együtt. De a vezető számos nemzetközi kritikát kapott – többek között szintén az Egyesült Államokból – a főügyész és magas rangú bírák leváltása miatt is.

CÍMLAPKÉP: Roman Martínez (chimbera) / Twitter

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek