Októberben szavaz a zuglói telkek eladásáról a kerületi közgyűlés

2021.08.31. 15:27

A zuglói Kutyapárt korábban azt írta, az MSZP-s kerületvezetés elengedheti a Hadházy Ákos által megszellőztetett telekeladást, mivel az a szeptember 2-i napirenden az már nem szerepel. De nem erről van szó, Horváth Csaba októberre halasztotta a szavazást.

Októberben szavaz a zuglói telkek eladásáról a kerületi közgyűlés

Nem engedik el, de októberig elhalasztja zuglói önkormányzat azt, az eredetileg Horváth Csaba MSZP-s kerületi polgármester által engedélyezett önkormányzati telekeladást, ami nagy méretű zöldterületet adna el az Egressy úton és az Angol utcában egy ingatlanfejlesztőnek. A Hadházy Ákos, a zuglói választókörzetben az inkumbens Tóth Csaba szocialista képviselő ellen induló előválasztási jelölt által megszellőztetett ügyet ő, illetve támogató szervezetei, a Civil Zugló Egyesület, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt is ellenzi.

Miután az eladások nagyobb nyilvánosságot kaptak, az ügyben a 14. kerületi képviselőtestületben kiírt szavazást augusztusban egyszer már elhalasztották.

Ezt követően, augusztus 23-án, az előválasztási aláírásgyűjtés első napján Szabó Rebeka, Zugló Párbeszédben politizáló alpolgármestere az Azonnalival közölte, hogy akkori tudása szerint az telekeladásról a szeptember 2-án esedékes képviselőtestületi ülés határoz majd.

Kampánytéma lett a telkekből

Mindezeket követően augusztus 30-án a Hadházy Ákost támogató Magyar Kétfarkú Kutyapárt zuglói szervezete a Facebook-oldalán közölte, hogy az akkor nyilvánosságra hozott kerületi testületi ülési napirendben a telekeladásokkal kapcsolatos előterjesztés nem szerepelt. Ennek kapcsán a bejegyzés fölvetette, talán ez azt is jelenti, hogy végleg elállt azok értékesítésétől a kerületvezetés:

Zuglói telekeladás leállítva! A szeptember 2-i képviselő testületi ülésre már be sem került az az előterjesztés miszerint Zugló egyik legértékesebb telkét eladná a zuglói önkormányzat. Valószínűleg Horváth Csaba polgármester belátta, hogy piaci ár alatt, ráadásul az általa meghirdetett zuglói zöld programmal ellentétesen nem szabad egy Tiborcz Istvánhoz köthető cégnek eladni egy ilyen telket, hogy az egy 288 lakásos lakóparkot húzzon fel rá

– írták Facebook-oldalukon.

Zuglói telek eladás leállítva! A szeptember 2-i képviselő testületi ülésre már be sem került az az előterjesztés...

Posted by MKKP Zugló on Monday, 30 August 2021

Később a bejegyzéshez fűzött kommentban a zuglói MKKP már kissé módosított az eredeti bejelentésen, ekkor rövidebben annyit közöltek:

„Breaking news! Az a szóbeszéd járja, hogy a polgármester csak az előválasztás idejére függeszti fel a telek eladását de később újra be szeretné nyűjtani az eladásról az előterjesztést. Szerintünk ilyet biztos nem tenne. Azért a tisztánlátás kedvéért Victora Zsolt zuglói képviselőnk csütörtökön a testületi ülésen személyesen fogja megkérdezni Horváth Csabától, hogy igaz-e ez a hír.”

Az ellenzéki előválasztás képviselőjelölteket is érintő első fordulóját amúgy szeptember 18-a és 26-a között rendezik meg.

Nem került le a napirendről, csak halasztják a szavazást 

Még Victora előtt az Azonnali is Horváth Csaba hivatalához fordult arról érdeklődve, hogy csak elhalasztják vagy végleg lekerült a napirendről az Egressy úti ügylet. Levelünkre augusztus 31-én Horváth hivtala azt a választ adta, hogy

„a nevezett telek értékesítését októberben fogja tárgyalni a képviselőtestület”.

Mindehhez hozzátették azt is, hogy  „a Zugló fejlődését akadályozó kormányzati elvonások ellenére is Zugló fejlődését szem előtt tartva a kerület vezetése az önkormányzat számára közvetlenül nem hasznosítható vagyonelemeket értékesít, (...) folyamatosan szem előtt tartva a családi ezüstből családi arany filozófiáját, így a kerület vagyona folyamatosan nő és értékesebbé válik.”

A levélben megismétlik a Horváth Csaba által korábban már többször megfogalmazott álláspontját, amely szerint

a telkekre kiírt pályázatra – amit többször, több felületen, szabályosan és nyilvánosan is meghirdettek – összesen egy ember jelentkezett,

ezért eleve nem volt más választásuk, mint az egyedüli ajánlatkérőt győztesnek kihirdetni.

Hadházy és a kerületvezetés más kritikusai szerint viszont elfogadhatatlan, hogy az ajánlattevő Erdei Bálint, aki korábban már Tiborcz István üzlettársaként is ismert volt az Elios körül, de emellett azt is kifogásolják, hogy a piacihoz képest jóval nyomottabb áron kaphatja meg a területeket. 

A kifogásokról a Civil Zugló Egyesület színeiben önkormányzati mandátumot szerző Várnai László itt írt részletesen.

Horváth Csaba kerületi polgármester kabinetje azonban válaszában hangsúlyozta, az önkormányzati tulajdon eladásánál a telek ára azért csökkent 709 millió forintra a korábbi, 838 millió forintról, mert számtalan nyílt pályázati kiírás után – ezekből 2019-ben csak 6 volt – sem sikerült értékesíteni, ezért értelemszerűen csökkenteni kellett az árat.

Ennek ellenére Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje az Azonnalinak korábban úgy fogalmazott, külső szemlélőként neki mégis „telekspekulációnak” tűnik.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek