Szennyeződés miatt függeszti fel Japán több mint másfél millió Moderna-vakcina beadását

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.26. 08:52

Három szállítmánynál találtak szennyeződést – bár hogy pontosan milyen oda nem illő anyagokat tartalmaztak a Moderna-vakcinák, még nem tudni, csak azt, hogy mindet ugyanazon spanyol oltóanyaggyárban állították elő.

Szennyeződés miatt függeszti fel Japán több mint másfél millió Moderna-vakcina beadását

A koronavírus elleni vakcinákat – hiába engedélyezték őket a különböző, ebben illetékes nemzeti vagy nemzetközi hatóságok – nem adják be csak úgy, mindenféle ellenőrzés nélkül az embereknek: a jellemző gyakorlat, hogy a valamely erre szakosodott egészségügyi szerv szúrópróbaszerűen bevizsgálja az országba érkező vakcinaszállítmányokat, hogy tényleg azt tartalmazza-e az ampulla, amit írnak, hogy tartalmaznia kell. 

Magyarországon ezt a biztonsági laboratóriumi vizsgálatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) végzi, Japánban pedig Takeda Gyógyszerészeti Vállalat, ami így a koronavírus-vakcinák eladásáért és terjesztéséért is felel az országban.

Míg nálunk nem érkezett olyan hír, hogy bármelyik hozzánk kerülő vakcinával probléma lenne, addig a Takeda hálóján egyes Moderna-szállítmányok fennakadtak:

augusztus 16-ától kezdve összesen 39 ampulla Moderna-vakcinában találtak néhány milliméteresre tehető idegen anyagokat – bár hogy azok tulajdonképpen micsodák, egyelőre nem tudni, így azt sem, hogy a szennyeződés veszélyes-e, és van-e bármiféle hatása a vakcina hatékonyságára.

A japán egészségügyi minisztérium szerint mindenesetre a szennyeződött adagokat egyidőben ugyanazon spanyolországi oltóanyaggyárban készítették, így a szennyeződés is ott következhetett be. Összesen három tételszámú vakcinaszállítmány érintett: ezeket a minisztérium nyilvánosságra is hozta annak érdekében, hogy az emberek ellenőrizhessék, hogy a potenciálisan szennyeződött adagokból kaptak-e.

Ezeket a Moderna-vakcinákat ugyanis időközben nyolc prefektúrába, összesen 863 oltópontra is leszállították és használták (a prefektúra egy japán közigazgatási egység, hasonlóak a magyarországi megyékhez – Japán összesen 47 prefektúrából áll).

Annak érdekében, hogy a Moderna-készítmények részletesebb kivizsgálásáig ne oltsák velük tovább az embereket, a japán egészségügyi minisztérium arra utasította az oltópontokat, hogy ne használják fel ezeket a vakcinákat: a minisztérium tájékoztatása szerint így összesen 1 millió 630 ezer Moderna-vakcina beadását függesztették fel.

„A mai napig semmilyen biztonsági vagy hatékonysági problémát nem azonosítottak"

tette közzé állásfoglalását az ügy kapcsán a Moderna, hozzátéve ugyanakkor, hogy együttműködik a japán hatóságokkal és a Takedával, hogy kivizsgálják a szennyeződésnek kitett szállítmányokat.

Japánban a Modernát egyébként május óta lehet felhasználni – a gyógyszergyártóval kötött szerződés alapján a vállalat 50 millió adag vakcina leszállítását vállalta a 126 millió lakosú szigetországba szeptember végéig, és azt jelenleg a 12 év feletti lakosság kaphatja meg. Emellett még a Pfizert és az AstraZenecát használják az országban.

Oltások tekintetében a kelet-ázsiai térségben egyébként még Japán az egyik, ami viszonylag jól áll: a lakosság közel 43 százaléka már a teljes védettséget jelentő második oltást is megkapta, a részleges védettséget adó első oltást valamivel több, mint 11 százalék – így a valamilyen fokú védettséggel vakcina útján rendelkezők aránya majdnem eléri az 54 százalékot.

Ennél jobb statisztikája a térségben csak Mongóliának van: ott a lakosság 68 százaléka rendelkezik valamilyen fokú védettséggel, és ebből 63 százalék már mindkét oltást megkapta.

A védettség azonban nem jelenti, hogy meg sem kaphatjuk a fertőzést: sokkal inkább azt, hogy ha elkapjuk a vírust, enyhe tünetekkel, a halál veszélye nélkül képes legyűrni a szervezetünk a fertőzést, a korábbiaknál is ellenállóbbá válva a koronavírussal szemben – erre Izland kiváló példa.

De ezt támasztják alá a japán adatok is. A július eleje óta tartó negyedik hullám messze a legkomolyabb az eddigiek közül: míg a korábbi hullámok csúcspontján 5-7 ezer új fertőzöttet regisztráltak a szigetországban, addig a múlt héten már ennek többszöröse, 24-26 ezer volt ez a szám. Az aktív esetek száma is nagyon magas, 220 ezer körüli –

a napi halálozások száma viszont csak 20-30 körül mozog abban az országban, ahol a társadalom közel felét még nem oltották be, és ahol a korábbi, közel sem ennyire kiugró fertőzési adatokat produkáló hullámok idején 100 környékén mozgott a napi halálos áldozatok száma.

NYITÓKÉP: Dang Son / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek