Gulyás Gergely: Hatmillió magyar védett, az országot nem kell lezárni

2021.08.21. 12:31

Nincs szükség lezárásokra, szeptembertől rendesen elindul az oktatás és a munkahelyeken sem lesznek korlátozások – jelentette be az augusztus 21-i rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A tálib helyzetről azt közölték: eddig 78 embert helyeztek biztonságba, menekültkvótát azonban nem fogadnak el.

Gulyás Gergely: Hatmillió magyar védett, az országot nem kell lezárni

A kormány augusztus 20-án ülésezett, részben az afganisztáni helyzet miatt. „Húsz évre amerikai kérésre mentünk be és most is amerikai döntésnek megfelelően hagytuk el Afganisztánt. Teljesen kaotikus és rendezetlen állapotok uralkodnak, nincs világos forgatókönyve a kivonulás utáni helyzetnek. Az látszik, hogy az országban az ellenőrzést már most a tálibok gyakorolják, a szövetségesek ereje a kabuli reptér többé-kevésbé megvalósuló biztosítására terjed ki” – foglalta össze Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az ezután tartott, szombati, rendkívüli kormányinfón az állapotokat.

Elmondása szerint ez egy kudarcos misszió. Arról beszélt, a feladatuk elsődlegesen, hogy kihozzák a magyarokat, utána tudják értékelni a történteket a szövetségesekkel közösen.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta el a kimenekítésről: erre egy speciális műveleti osztagot állítottak össze, akik 20 órán belül kidolgozták a feladattervet és a gépen várták az engedélyt a felszállásra. „Közel Kabulhoz létrehoztunk egy előretolt műveleti bázist, ahova a kimenekítés első fázisában szállítjuk a kimenekített személyeket. A művelet nem időhöz kötött, hanem a kialakult helyzetnek megfelelően fogok döntést hozni arról, hogy mikor fejezzük be” – fogalmazott.

Összesítése szerint eddig 78 főt helyeztek biztonságba, ez tíz családot jelent, 23 férfit, 25 nőt és 30 gyereket.

Újságírói kérdésre hozzátette, hogy a magyar katonák, a magyar honvédség nemzetközi elismertsége nőtt a misszió alatt, szerint ez a legfontosabb eredmény. „A többit az idő dönti el” – summázta.

Szintén kérdésre válaszolva hozzátette Gulyás Gergely, hogy jelentős migrációra számítanak a tálib hatalomátvétel kapcsán. „Mindenki azt mondja, beleértve a német kancellárt is, hogy a 2015-ös migrációs hullám nem ismétlődhet meg. Ehhez arra van szükség, hogy a környező országoknak nyújtsunk támogatást a menekültekről való gondoskodáshoz” – fogalmazott, kikötve, hogy az uniós kvóta szerinti elosztást nem támogatják. 

Hatmillió védett 

Közép-Európában a legkedvezőbb az EU-n belüli járványhelyzet, azon belül is valószínűleg Magyarországon a legjobb – állította a kancelláriaminiszter a tájékoztatón. „A negyedik hullám azonban Nyugat-Európában egyértelműen megindult, jelek erre nálunk is vannak. Az eddigi tapasztalatok alapján az tudjuk mondani, hogy Magyarországra is meg fog érkezni” – tette hozzá.

Gulyás elmondása alapján ez azonban eltér az eddigi háromtól és most a legfontosabb, hogy már majdnem 5,5 millió ember megkapta mindkét védőoltást. Azt mondta: a betegség miatti védettséget is beleszámolva hatmillió feletti a védettek száma az országban. Kiemelte, hogy aki oltottként megbetegszik, neki lényegesen enyhébb a betegség lefolyása és a megfertőződés kockázata is rendkívül csekély.

„Az elmúlt hetekben sajnálatos módon azt láttuk, hogy a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság keltése különböző fórumokon, időnként néhány jelentős sajtóorgánumban is megtörtént. Sikerült a vakcinákkal szemben sokakban bizonytalanságot kelteni, erre semmi ok nincsen, minden vakcina megbízható és védelmet biztosít. Aki nem oltatja be magát, az jó eséllyel meg fog betegedni. Akit beoltanak, ott a megbetegedés esélye 0,18 százalék”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az oltóanyagok közt nincs érdemi különbség.

Felidézte, hogy az oltatlan 65 év felettieket meg fogják keresni. Az iskolákban a 12 és 18 év közötti korosztályt pedig augusztus 30-án, 31-én, illetve szeptember 2-án és 3-án fogják beoltani a koronavírus ellen. Ezen kívül rendes időpontfoglalásra is lesz lehetőségük, de ezeken a napokon tömeges oltási akció indul.

Nem lesz zárás

„Az országot nem kell lezárni, minden olyan híresztelés, amely az ország működésének alapvető korlátozásával kapcsolatos, az megalapozatlan, nincs ilyen szándéka a kormánynak.

Az oktatási intézményekben a közoktatásban és a felsőoktatásban rendes rend szerint az oktatás meg tud kezdődni, munkahelyi korlátozásokra sincs szükség. Arra van szükség, hogy aki teheti, oltassa be magát” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ehhez azt tette még hozzá, hogy új oltási kampányt indítanak és szeretné, hogy mindenki természetesnek tekintse, hogy be vannak oltva az emberek.

A negyedéves gazdasági növekedés 17,7 százalék volt, ez a harmadik legmagasabb Európában, ráadásul összesen három országban érte el a gazdasági teljesítmény a járvány előtti szintet, Svédország, Lengyelország, Románia és Magyarország – mondta el Gulyás Gergely. Ebből az következik elmondása alapján, hogy a személyi jövedelemadó korábban bejelentett visszatérítése a mostani adat mellett úgy tűnik, hogy valósággá válhat.

Hozzátette: eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémiumot tudnak fizetni a mostani növekedési adatok alapján.

Azt is bejelentette, hogy Orbán Balázst, a miniszterelnökség államtitkárát a miniszterelnök politikai igazgatóvá nevezte ki, így a következő időszakban az államtitkári munkája mellett Orbán Viktor mellett a nagyobb léptékű kérdések elemzésével és az ezzel kapcsolatos tanácsadással is foglalkozni fog.

CÍMLAPKÉP: Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely még a július 5-i kormányinfón. FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek