Amerikai rapper indít konkurenciát a pornót kitiltó OnlyFansnek

2021.08.21. 14:10

Az itthon is népszerű platform többnyire azzal ért el milliárdos bevételt, hogy előfizetési díjért lehet rajta a felhasználók felnőtt tartalmaihoz hozzáférni. A prostitúciót és az erőszakos szexuális tartalmakat a bankkártyacégek nyomására kitiltották, egy ismert felhasználójuk most konkurenciát indít nekik.

Amerikai rapper indít konkurenciát a pornót kitiltó OnlyFansnek

Mint az bejárta a világsajtót, a fizetőkapus közösségi oldal, az OnlyFans, amely többnyire azáltal lett népszerű, hogy vonzó fiatalok meztelen képeket árultak rajta, korlátozza a szexuális tartalmakat.

A meztelen képek önmagukban maradhatnak, de a prostitúciót és a szexuálisan erőszakos tartalmakat októbertől tiltani fogják a készülő új szabályzat alapján.

A Magyarországon is sokak által használt szolgáltatás lépése mögött az állhat, hogy a legnagyobb fizetési szolgáltatók, mint a VISA és a Mastercard letiltással fenyegették meg a céget, mert nem tudott elég hatékonyan fellépni a szexuális kizsákmányolás ellen.

Azóta a cég bár közösségi oldalán igyekszik úgy tálalni az eseményeket, hogy remek divattippekért és fotózási tanácsokért továbbra is lehet használni az oldalt, a lépés kritikusai szerint nagyobb öngól volt, mint amikor a Tumblr tiltotta ki a pornót – elvégre a mikroblog-szolgáltató legalább nem kizárólag ebből lett népszerű és szerzett milliárdos profitot.

Felhasználóból konkurens

Az idehaza is rengeteg ember által használt oldalon egy havi előfizetési díjért láthatók a feltöltők „exkluzív” fotói. Ez leginkább meztelen képeket jelentett, emellett pluszban lehetőség van az oldalon fizetni privát fotókért, chatelésért. A többnyire pornó-fókuszú oldal jelentősebb kivételeit a hírességek képezték.

Tyga amerikai rappernek is volt oldala a felületen, ám annyira erős egyet nem értést váltott ki benne a pornótilalom, hogy konkurens oldal indítását jelentette be „myystar” néven.

Az előadó, aki a Forbes cikke szerint az oldal negyedik legnépszerűbb szereplője volt, ezt azután hozta nyilvánosságra, hogy alig 24 órával a cég döntése után letörölte magát a portálról. A hip hop-előadó szintén előfizetői modellben felhúzott portálban gondolkodik és rögtön leszögezte, hogy ez az oldal engedni fogja a szexuális tartalmakat mind a szexmunkásoknak, mind a celebeknek.

Ez előbbire vélhetően azért utalhatott, mert a koronavírus-járvány miatt a prostituáltak többsége nem tudott működni, ezért sokan álltak át online fotó- és videómegosztásra, legalább mellékes keresetpótlásként. Az oldal megítélése egyébként vitatott, vannak, akik nem sorolják a hagyományos pornózáshoz az azon való tevékenységet, de időnként nyilvánosságra kerülnek olyan esetek, amikor valaki például munkahelyi konfliktusba kerül a portál használata miatt – leginkább pedagógusok esetén jelentek meg ilyen történetek a sajtóban. 

A zenész azt is bejelentette, hogy az ő felülete fele akkora jutalékot fog csak levonni a tartalomelőállítóktól, mint az OnlyFans, a létrehozásához pedig a Kanye West kreatív ügynökségének is dolgozó Ryder Ripps dizájnert kérte fel. A pornográf tartalom mellett arról is beszélt, hogy szeretné, hogy az oldala podcastereknek, humoristák, sportolók és zenészek felülete is legyen, ahol egyébként a tervek szerint egyedi tokeneket, azaz NFT-ket is lehet majd árusítani.

Az OnlyFans pénteki közlése szerint 130 millió felhasználójuk mellett

kétmilliónál is több tartalomkészítőjük 5 milliárd dollár feletti összeget keresett meg az alkalmazással az elmúlt időszakig.

Hogy hazánkban pontosan mennyien használják az oldalt, azt nehéz megbecsülni, de a magyar felhasználók oldalait összegyűjtő egyik Twitter-oldalon több tucat magyar nő profilját gyűjtötték össze, köztük az amatőr felhasználók mellett például Mészáros Dóra pornószinésznőét is. Aki egyébként idén márciusban az Azonnali podcastjében, a Helyzetben beszélt arról is, hogyan dolgozik a járvány alatt.

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek