Ki jár egyáltalán prostihoz koronavírus-járvány idején?

Szerző: Petróczi Rafael
2020.03.27. 07:09

Drasztikusan csökkent a vendégforgalom a szexmunkások körében, akik sokszor még egymást is marják, hogy a koronavírus-járvány közepette ki mennyire viselkedik felelősen. Azok a prostituáltak, akik még állják a sarat, az el-elmaradozó törzsvendégeik segítségével igyekeznek túlélni, széleskörű óvintézkedésekkel és kecsegtető ajánlatokkal próbálják visszanyerni a bizalmat, de ha beütnek a tömeges megbetegedések, ők is lehúzhatják a rolót.

Ki jár egyáltalán prostihoz koronavírus-járvány idején?

„Ahogy nő a fertőzöttek száma, úgy fogynak a vendégek is.

Katasztrofális ez a hét: tudok lányokról, akik napok óta egyetlen vendéget sem fogadtak. Itt van a szerda, és még senki nem jött hozzám sem”

– így festette le az Azonnalinak Erika, hogy milyen állapotok uralkodnak a prostituáltak piacán azóta, hogy egyre komolyabban merülünk bele a koronavírus-járványba.

És valóban, ha belegondolunk: nagyon nem egyszerű a prostituáltak élete akkor, amikor még attól is óvják az embereket, hogy a saját arcukhoz nyúljanak, nem hogy még attól, hogy idegenekkel szexeljenek, akik naponta több emberrel is intim viszonyba kerülnek.

De megteheti-e egyáltalán egy prostituált, hogy ilyen helyzetben lehúzza a rolót? Milyen óvintézkedéseket tettek, mióta kitört Magyarországon a járvány, és kik keresik még ilyenkor is a szexmunkások társaságát? Utánajártunk.

Kik a 21. század prostituáltjai?

Mindenek előtt érdemes tisztázni, hogy a prostituáltak közel sem alkotnak homogén csoportot: hagyományos, az utcán strichelő lányokat ugyan találni még, de helyüket mára jellemzően átvették a szexuális szolgáltatásokat a saját vagy bérelt lakásukban biztosító társaik. Ez persze árnövekedéssel is jár: a párezer forintos kufircok helyett még egy félórás együttlét is alsó hangon 10-12, az egyórás randevú pedig akár húszezer forintba is kerülhet. Cserébe viszont a vendég – normális esetben – tiszta, higiénikus és a célra jól felszerelt környezetben találkozhat választott partnerével, aki frissen fürödve várja őt.

Magyarországon a Rosszlányok.hu az az oldal, ahol a legtöbb szexuális szolgáltatásra utaló hirdetés megtalálható, és ahol rengeteg szempont alapján lehet böngészni a hirdetők között: a lakóhelytől kezdve, a fizikai adottságokon át, mint a mellméret vagy az intim testrészek borotváltsága, egészen odáig bezárólag, hogy a hirdető miket vállal. A választást megkönnyítő adatokat a hirdetők maguk is feltüntetik a profiljukon, nem ritkán részletes bemutatkozással is árnyalva a tájékoztatást. Az Azonnali is ezeket a hirdetőket kereste meg.

Mennyivel csökkent a prostituáltak forgalma, és az minek köszönhető?

Az Erika által leírt folyamat egyértelműen megfigyelhető, legalábbis azon hirdetők szerint, akiket elértünk: Kamilla például arról számolt be, hogy mióta kitört a járvány, napi egy-két vendégnél nem jön több. Adél, aki korábban négy-öt vendéget is fogadott egy átlagos hétköznap, ötven százalékos, Dia és Bianka pedig hatvan-hetven százalékos forgalom-visszaesésről számolt be az elmúlt hetekben.

A drasztikus visszaesés magyarázata elsőre pofonegyszerűnek tűnik: nem járvány idején fognak az emberek prostituáltakhoz járni, főleg nem akkor, ha tünetmentesen is fertőzhetnek.

Azért ennél mélyebb okok is meghúzódnak a háttérben: Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus szerint

1956 óta most először érezhetik a magyarok magukat – pszichológiai hatásait nézve – háborús helyzetben: ilyenkor a legtöbb embernél az önfenntartás, a maga és a szerettei védelme erősebb hívószó, mint bármi más.

„Látjuk, mi történik ilyen helyzetben: az emberek spórolni kezdenek. És aki szűkebb keretek között él, az nyilván nem most fog elszaladni Juliskához pár szál rózsával” – erősíti meg a pszcihológus szavait Vanessa, aki még aktust sem vállal, csupán erotikus masszázst ad a vendégeinek. (A rózsát a szolgáltatásért fizetendő összeg metaforájaként használják a prostituáltak körében.)

Ráadásul – ahogy arra Skultéti-Szabó rávilágít – a „háborút” az emberek most egy nehezen elképzelhető, láthatatlan, és éppen ezért még ijesztőbb ellenséggel szemben vívják, ami még inkább előhívja az ilyenkor megszokott reakciókat. (Skultéti-Szabó szerint egyébént az, hogy az idősebb generáció tagjait látni most leginkább az utcákon, pont annak is köszönhető, hogy számukra nem új ez a háborús élmény, ezért aztán bátrabban mozognak – szó szerint is – ebben a válsághelyzetben.)

Erre a háborús veszélyérzetre rakódik rá az a tudat, ami alapból is megvan, csak éppen járványmentes időszakban nem kerül ennyire előtérbe: prostituáltakhoz járni – hiába tesznek meg mindent a maguk és vendégeik biztonsága érdekében –, potenciális rizikófaktorként jelenik meg a fejekben, pont a szexuális partnerek számossága miatt.

Higiénia mindenek felett

És éppen ezért fájlalják sokan a szakmában, hogy még a visszatérő vendégek is alig látogatják őket az elmúlt hetekben: hiszen a legtöbb hirdető van annyira tudatos, hogy járványtól függetlenül is megtegye azokat a higiéniai óvintézkedéseket, amik betartatásával minimalizálni lehet a kockázatokat.

„Mindig is megköveteltem a higiéniát, most talán egy kicsit jobban is.

Mindenkinek kötelező a kézfertőtlenítő, ezt a magam számára is kötelezővé tettem, ezen kívül nincs más, ami változott volna”

– mondja Adél. Kamilla is úgy véli, nem rajtuk fog múlni a vírus terjedése, hiszen az alapvető higiéniai procedúrát (aktus előtt kötelező a fürdés akkor is, ha előtte fél órával zuhanyoztál otthon, és erősen ajánlott a szájvíz használata is) eddig is megkövetelték a vendégektől. Ilyen téren viszont tapasztalható némi változás a vendégek viselkedésében: míg korábban ezekre külön fel kellett hívni a figyelmet, a mostani helyzetben vendégek szinte rögtön felajánlják, hogy elmennek kezet mosni és fürdeni.

Félni attól, hogy tőlük bármit elkapnak, már csak azért sem kell Erika szerint, mert a prostituáltak jellemzően – már csak a saját érdekükben is – évente egyszer teljeskörű egészségügyi vizsgálaton esnek át, aminek az eredményeit bármikor megmutathatják. (Ritka, de egyesek még a hirdetés fotói közé is felrakják a negatív eredményeket igazoló leleteket.) Ráadásul az egészségügyi óvatosság nem csupán ebben mutatkozik meg: Dia szerint aki ismeri őket, tudja jól, ha a legkisebb náthát elkapják, már akkor sem fogadnak vendégeket. (Ilyenkor praktikus a Rosszlányok oldalán az inaktív állapot, amikor a feltöltött képek és az alapvető adatok láthatóak, de a telefonszám és a bemutatkozó szöveg már nem.)

ILYEN EGY HIRDETÉS: TÖBBEK KÖZÖTT A PROSTITUÁLT TARTÓZKODÁSÁRÓL, TESTI ADOTTSÁGAIRÓL, MUNKAIDEJÉRŐL ÉS ELÉRHETŐSÉGÉRŐL IS TÁJÉKOZTATÁST AD.

Ennek ellenére azért érzékelhető, hogy a korábbiaknál is fokozottabb lett a higiéniai elővigyázatosság a koronavírus miatt kialakult helyzetben: „Kicsit többet takarítok, jobban lemosom a kilincset és fertőtlenítek” – mondja Dia. És ez a mentalitás erősen jelen van olyanok esetében is, akikkel nem beszéltünk: rengeteg hirdetésben jelent meg a koronavírusra reagálva, hogy a hirdető például magas hőfokon mossa ki a ruháit, naponta többször is felmos, és rendszeresen fertőtlenít mindent, amihez csak vendég hozzáérhet.

És pont ezt tartja Bianka problémának: szerinte

sok prostituált csak most figyelt fel rá, hogy létezik kézfertőtlenítő, ahogy a mindennapos felmosás, vagy éppen a vendég érkezése előtt és távozása után a zuhanykabin kipucolása is a koronavírus miatt lettek csak alapvető dolgok.

„A vendégek jöjjenek el azonnal azoktól a lányoktól, akik – nem csak most, hanem amúgy sem – tartják be ezeket az alap higiéniai szabályokat!” – tanácsolja Bianka, aki ahogy eddig, úgy most sem engedi meg még a tapizást sem egészen addig, amíg a vendég a kézfertőtlenítő-szájvíz-fürdés szentháromságán át nem esett.

Vannak azonban olyan íratlan szabályok, amiket a prostituáltak közvetlenül a koronavírus miatt vezettek be: Vanessa például napi szinten lázmérőzi magát, és hozzá hasonlóan Kamilla is arról számolt be, hogy amennyiben le kell ugrani vásárolni, azt szigorúan csak maszkban és kesztyűben teszi, amennyire lehet, kerülve a tömeget.

Ha külföldön voltál, felejtsd el a prostikat!

Azonban nem csupán a higiéniás procedúrák szigorúbb betartatása és bevezetése az, amivel a prostituáltak igyekeznek alkalmazkodni a koronavírus miatt megváltozó munkakörülményekhez.

A saját lakásban történő aktus eleve nagyobb biztonságot ad a prostituáltnak: míg az utcai társaikat a paprika spray-en kívül semmi nem védi a megbízhatatlan, erőszakos ügyfelektől, addig őket semmi nem kényszerítheti arra, hogy beengedjenek idegeneket a lakásukba. A tudatosabb hirdetők sokszor már az első telefonbeszélgetés alapján szűrnek: az ember verbális stílusából, hanghordozásából elég jól lehet következtetni arra, hogy mennyire normális az illető – mondja Vanessa, ahogy gyakran már ekkor is hallható, ha valaki nem teljesen egészséges.

A bejelentkezők szűrése viszont most még ennél is komolyabban történik: nem egy, nem két hirdetést találni, ahol kifejezetten hangsúlyozzák, hogy külföldi, illetve a hetekben külföldön járt vendégeket nem fogadnak.

„Ha külföldi szám hív, fel sem veszem a telefont, automatikusan kinyomom” – számol be róla Adél.

Persze arra nincs garancia, hogy az illető igazat is mond: „Jelen állapotban senki nem bízhat senkiben. Mindenki kummanthat, hogy volt-e külföldön, vagy sem” – osztotta meg aggályait Vanessa.

Ezért aztán alapvetően nőtt a bizalmatlanság az Azonnali által megkérdezett prostituáltak körében azokkal szemben, akiket nem ismernek: Kamilla például most már csupán a jól lekövethető, egészséges törzsvendégeit fogadja, és a vendégek számát is korlátozta napi két főben.

A legradikálisabb változást azonban mégis csak Vanessa vezette be, aki – saját elmondása szerint – akár negyedórán keresztül is vallatja azt, aki felhívja. Rákérdez arra, hogy járt-e az elmúlt hetekben külföldön, hogy a környezetében (például a családjában vagy a kollegái között) akadt-e koronavírus-gyanús eset, és végigmegy egyesével a tüneteken, hogy tapasztalta-e bármelyiket magán a leendő ügyfél. De még ha mindezekre megnyugtató válaszokkal is szolgálsz, az sem garancia arra, hogy időpontot kapj Vanessától:

„Csak azokat vagyok hajlandó fogadni, akik beszámolnak a munkájukról, és kizárólag home office-ban dolgoznak.”

És Vanessa szerint ironikus módon működik ez a technika: ahelyett, hogy a telefonálók kikérnék maguknak az érzékeny, személyes kérdéseket, még meg is köszönik azokat, mondva, már csak emiatt a tudatosság és elővigyázatosság miatt is szeretnének ellátogatni hozzá.

Csökkenő árak és webkameraszex: így próbálják a prostik visszacsábítani a vendégeket

Ezek az intézkedések, kezdve a higiéniai előírásoktól a vendégek szűréséig mind azt szolgálják, hogy a bajt megelőzzék a szexmunkások. Az őket érintő, sokszor húsba vágó problémát azonban nem érintik: nevezetesen a drasztikus forgalomcsökkenést.

Ezért aztán felfutóban vannak az alternatív megoldások: több olyan hirdetéssel is találkozni, ami kifejezetten felhívja a figyelmet a telefonszexre és a webkamerán keresztüli szexuális élményekre.

Sőt, egy nap erejéig maga a Rosszlányok is feltett az oldalára egy bannert, amiben a digitális eszközök használatára hívta fel a prostituáltak figyelmét. A Rosszlányok egyébként – Vanessa elmondása szerint – aktívan kommunikál a hirdetőkkel a belsős fórumokon, felhívva a figyelmet a vendégfogadás jelen állapotbeli veszélyeire, valamint tanácsokat osztva nekik. Sajnos a Rosszlányok az ezirányú megkeresésünkre nem reagált.

REAKCIÓ A KORONAVÍRUSRA: A TELEFON- ÉS VIDEÓSZEX IS BEKERÜL A REPERTOÁRBA.

Azonban ezen kívül is akad még praktika, hogy a prostituáltak megpróbálják visszaszerezni a megcsappant érdeklődést: találni példát meghosszabbított látogatási időre, ahogy csökkenő árakra is. Dia például az újonnan érkező vendégek számára két-háromezer forintot engedett az együttlét árából.

Vanessa szerint azonban ez rendkívül káros mentalitás: szerinte az, hogy sokan kedvezőbb díjszabással próbálják magukhoz csábítani a vendégeket, komolyan rombolja azoknak a lányoknak az évek alatt felépített renoméját, akik következetesen kitartottak a maguk elvei és üzletpolitikája mellett, és nem hajlandóak többet, mást kínálni most sem, amikor a vendégkörük azt látja, hogy mások kedvezményeket tesznek a megszólításukért.

Kik azok, akik a koronavírus ellenére is elmennek prostizni?

Akciók ide vagy oda, az egyébként a prostituáltak társaságát keresők többségét ez nem fogja meghatni Skultéti-Szabó Katalin szerint. „A szexért – az előítéletekkel ellentétben – egyáltalán nem csak a magányos, aberrált emberek fizetnek” – mondja a szakpszichológus, felhívva rá a figyelmet, hogy nagyon is heterogén társadalmi csoportról beszélünk.

Egyrészt valóban ott vannak az érzelmi és szexuális életükben megfeneklett emberek, akik jellemzően olyan gyerekkori traumákat cipelnek a hátukon, amik megakadályozzák, hogy érdemi kapcsolatokat tudjanak kialakítani e téren. Ők az ebből adódó nehézségeiket a prostituáltak segítségével próbálják feloldani, ahol – a személytelenebb és limitált ideig tartó nexus miatt – felszabadultabban kaphatják meg a szexuális és nem ritkán érzelmi szükségleteiket.

„Egy jó prostituált kifejezetten sokat segíthet, főleg, ha egy kis empátia is szorult belé, és nem csak letudja a kliensét, hanem oldja a szorongásait”

– fejtette ki Skultéti-Szabó.

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik egész egyszerűen nem szeretik az egyenlő szexuális kapcsolatokat, és az alá-fölérendelt szexuális helyzeteket keresik a prostituáltaknál, amikre a hétköznapi életükben nem biztos, hogy lehetőségük adódna. Ők jellemzően azok, akik a prostituáltakon belül a felettük uralkodó dominákat vagy a nekik alárendelődő rabnőket keresik.

Vannak továbbá a kísérletezők, akik olyan szexuális fantáziák beteljesítését várják a prostituáltaktól, amikre a hétköznapi életben úgyszint nincs lehetőségük. 

Az egyetlen jól megkülönböztethető csoport, amely még a koronavírus alatt is nagy eséllyel keresheti a fizetett szexuális szolgáltatásokat, a magányos emberek csoportja, akik a prostituált segítségével enyhítenek a magányukon. Márpedig

a magányos ember egy ilyen szituációban hajlamosabb a felelőtlenebb, kockázatvállaló viselkedésre. Hiszen úgyis egyedül él, még ha el is kapja a vírust, azt nem tudja átadni a környezetében lévő embereknek – gondolhatja.

Persze ezek a csoportok nem különíthetőek el szigorúan egymástól, azok sokszor egymásba fonódnak: az érzelmi és szexuális életében megfeneklett egyén lehet egyúttal magányos ember is, aki a pornófilmekben látott fantáziáit szeretné megélni – hívja fel rá a figyelmet Skultéti-Szabó Katalin.

Az alapvető mozgatórugó azonban mégsem az a szakpszichológus szerint, hogy a vendég melyik csoportba sorolható, hanem egyszerűen az, hogy mennyire vált függőjévé a prostituáltak szolgáltatásainak:

akinek beépült a szexuális kultúrájába, hogy a prostituáltakon keresztül törekedjen kielégülésre, feszültségoldásra és az érzelmi hiányok pótlására, az most is meg fogja látogatni őket.

„Ahogy az alkoholfüggő sem tud lemondani az alkoholról, hiába van koronavírus, úgy a prostituálttól kapott szexuális élmény függője sem tud lemondani még ilyenkor sem a függőségéről” – világít rá a pszichológus. Hogy ez mennyire felülírhatja a józan ész szavát, arra jó példa Adél esete: őt egy barátja figyelmezette, hogy lehet, a koronavírus miatt nem lesz semmi forgalma. „Erre visszakérdeztem: »Te szexelnél velem ebben a helyzetben?« És azt mondta, igen” – számolt be Adél.

A személytelen, függőségalapú elköteleződésnek némileg ellentmond Vanessa tapasztalata, aki szerint az ő karakán személyisége sokat számít a tekintetben, hogy vendégeit megfogja.

„Ebben a szakmában úgy tudsz sikeres lenni, ha renomét szerzel magadnak, és nem csak egy leszel a tucatlányok közül. Ha meg tudtad tartani a magad sztenderdjeid az évek alatt, és megismert az a szűkebb közösség, akiket be akarsz vonzani, akkor ezek az emberek nem fognak cserben hagyni ilyen helyzetben sem” – fejtette ki Vanessa, majd hozzátette: az elmúlt hetekben több visszajáró vendége is felajánlotta neki, hogy kisegíti pénzügyileg, ha a koronavírus miatt kialakult helyzetben megrekedne.

„Ma is hozott nekem egy vendég poénból cukrot és vécépapírt”

– fűzte hozzá Vanessa.

Hasonlóról számolt be Bianka is, akit a hozzá kötődő, visszajáró vendégei rendszeresen felhívnak a hogyléte felől érdeklődve. Skultéti-Szabó Katalin szerint azonban ezek nem valódi kapcsolatok, a visszajáró vendéget inkább a biztonság iránti vágy és a megszokás vezérli, amikor ugyanannak a prostituáltnak a személyét keresi, igyekezve meggyőződni arról, hogy ez a biztosíték ne tűnjön el az életéből még a mostanihoz hasonló járványidőszakban sem.

Felelőtlenség-e a koronavírus alatt szexet kínálni?

Ez az a kérdés, ami hatalmas ellentéteket szül jelenleg a prostituáltak között is. „Csak a koronavírusról beszélünk most a belsős fórumainkon, és a jellemző irány az, hogy

az elmúlt hetek fejleményei miatt inaktív lányok erősen hibáztatják azokat, akik még mindig fogadnak vendégeket, hogy milyen alapon merészelik veszélyeztetni embertársaik életét”

– számol be róla Dia.

RENGETEG EHHEZ HASONLÓ INAKTÍV HIRDETÉSSEL TALÁLKOZNI MOST A ROSSZLÁNYOKON.

Az egészségügyi érvekkel szemben viszont ott feszülnek a praktikus gazdasági indokok: a hirdetők többsége egyszerűen nem képes kilépni, mert a munkája nélkül nem tudna megélni még szerény körülmények között sem pár hónapig – mondja Bianka. Ezt erősíti meg Vanessa is, aki nem egy lányról hallott, aki most kétségbeesve áll, nem tudva, hogyan fogja fizetni az albérletét vagy élelmiszert venni magának.

Hogy milyenek lehetnek az arányok az anyagi biztonságban lévő és az azt nélkülöző szexmunkások között, jól mutatják a számok: a koronavírus magyarországi kitörése előtt 740-750 körül mozgott az aktív hirdetők száma a Rosszlányok oldalán, ez a szám mostanra kétszázzal csökkent.

Azaz az elmúlt hetekben a hirdetők több, mint negyede, 27 százaléka döntött úgy, hogy felfüggeszti a szolgáltatásait.

Érdekes az is, hogy míg az aktív hirdetők száma a hét elején 540 volt, addig az a hét második felére visszaugrott 570-re. Ebben egyrészt benne van az oldalon békeidőben is megfigyelhető ciklikusság: hétvégén sok lány pihenés céljából inaktívvá teszi magát, és a hétköznapokra tér csupán vissza. Ugyanakkor a mostani visszaépülést az is motiválhatja, hogy a tömeges koronavírus-megbetegedések küszöbén áll Magyarország. Így néhány hirdető most térhetett vissza, hátha ebben a pár napban még valamekkora bevételre szert tud tenni, hiszen – Vanessa szerint –

tudja mindenki: ha már egyszerre százak fognak megbetegedni, óvintézkedések ide vagy oda, semmi védelmük nem lesz, és le kell húzni a rolót.

Így számol az Azonnali által megkérdezett többi prostituált is, akik remélik, hogy néhány hónap múlva, ha nehézkesen is, de újraindulhat az életük. Ahogy Kamilla fogalmazott: „legfeljebb még ezen a héten leszek elérhető. Utána jól fog jönni a kényszerpihenő, de természetesen ezt nem így képzeltem el.”

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

A cikkben megszólaló prostituáltak azt kérték, ne legyenek beazonosíthatóak, így a szövegben fiktív álnevek szerepelnek.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek