Feldarabolják a Dr. Oetker-cégcsoportot az örökösök, nem tudtak megegyezni a vállalat irányításáról

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.24. 17:34

A 130 éves múltra visszatekintő cég kettéválik, a nyolc örökös között 14 éve húzódó vita zárul le ezzel.

Feldarabolják a Dr. Oetker-cégcsoportot az örökösök, nem tudtak megegyezni a vállalat irányításáról

A Dr. Oetker-konszern felosztásáról döntöttek a héten cég tulajdonosai. A Dr. Oetker KG az egyik legrégebbi német alapítású és mindmáig családi kézben lévő, ma már nemzetközi cégcsoport, ami 442 vállalkozást foglal magában, és 2020-ban 7,3 milliárd eurós (2629 milliárd forintos) forgalmat bonyolított – írja a bécsi Der Standard.

Az egyezséggel az örökösök között dúló 14 éves vita végére került pont. A cégalapító unokája, a 2007-ben kilencvenévesen elhunyt Rudolf-August Oetker

három házasságból nyolc örököst hagyott maga után, ők azóta nem tudtak megegyezni a cégcsoport irányításáról.

A nyolc örökös egyenlő arányban részesült az örökségből: mindegyikük 12,5 százalékot kapott. A Der Standard azt írja, ebben Rudolf-August Oetker azon vágya jelent meg, hogy a vállalatcsoport harmonikusan működjön tovább; arra pedig alkotott egy külön szabályt, hogy az első két házasságból származő öt idősebb gyereke ne tudja leszavazni a harmadik házasságból származó három fiatalabbat.

Ez a szabály azonban inkább bénította a döntéshozást és tönkretette a családi békét. A 14 éve húzodó örökösödési vita csütörtökön ért véget, a cég ekkor jelentette be, hogy két részre szakad, méghozzá az ebben a szabályban is tükröződő törésvonal mentén: a vállalatcsoport 62,5 százalékos része az öt idősebb örökös, 37,5 százalékos része pedig a három fiatalabb birtokába kerül. 

Az első két házasságból származó öt örökös új cégének neve Dr. August Oetker KG lesz; ők viszik tovább többek között

  • a cégcsoport élelmiszeripari ágát, ami a Magyarországon is jól ismert Dr. Oetker-termékeket gyártja többek közt az osztrák határ melletti Jánossomorján, így a „Dr. Oetker” márkanevet is ők használják tovább;
  • a fagyasztott pékárukat és cukrásztermékeket gyártó Coppenrath&Wiese vállalatot;
  • a Raderberger-csoportot, Németország legnagyobb és részben legismertebb söreit sörfőzdéjét;
  • valamint pár kisebb szállítási céget és luxushotelt.

A harmadik házasságból származó három testvér Geschwister Oetker Beteiligungen KG (azaz az Oetker-testvérek részesedései) nevű konglomerátumába kerül rengeteg sok más vállalattal együtt

  • az európai boripar egyik legnagyobb szereplője, a budafoki Törley Pezsgőpincészetet is tulajdonló wiesbadeni székhelyű Henkell&Freixenet, ami 2020-ban önmagában egymilliárd eurós (360 miliárd forintos) forgalmat csinált;
  • a Belvini, Németország egyik legnagyobb online boráruháza;
  • az eredeti cégcsoport egy másik élelmiszeripari ága a Martin Braun márkanévvel;
  • egy vegyi üzem (az összes többi eddigi leányvállalatnak alapanyagokat szállító Chemische Fabrik Budenheim);
  • pár luxushotel, és a cégcsoport művészeti gyűjteménye, a Rudolf-August Oetker Kunstsammlung.

A cégcsoport közleménye szerint ezzel a döntéssel a tulajdonosi csoportok

„áthidalják az Oetker-csoport vezetésével és stratégiájával kapcsolatos különböző elképzeléseiket”.

A cégcsoport szétválásáról szóló szerződést mind a nyolc tulajdonos aláírta. A közlemény azt is leszögezi, hogy az átszervezés semmilyen hatással nem lesz a cégcsoport vállalatainál dolgozó körülbelül 36 ezer alkalmazottra, mivel a leányvállalatok eddig is decentralizáltan működtek.

Az Oetker-csoport korábbi értékesebb részeit a kettéválással most végleg lezárni kívánt különböző, a cég menedzsmentjét övező belviták (azon veszekedtek évek óta, hogy a családtagoknak kell-e vezetniük a fontosabb cégeket, vagy be lehet-e engedni nem családtag menedzsereket akár a konszern vezetésébe is) miatt az utóbbi években már értékesítették: ez lett a sorsa a Bielefeldben és a közeli egyetemvárosban, Münsterben is exkluzív bankfiókot működtető Bankhaus Lampe privátbanknak, valamint a bolygó egyik legnagyobb tengeri hajózási vállalatának, a Hamburg Südnek, amit annak egyik legnagyobb versenytársa, a dán Maersk vásárolt meg 2016-ban. Igaz, ezt sokan profiltisztításként emlegették az így is rengetegféle bizniszt bonyolító családi cégnél.

A német gazdasági elit lapja, a Handelsblatt kommentátora, Anja Müller szerint lehet, hogy szomorúnak tűnik a 130 éves múltra visszatekintő vállalat szétdarabolása, de az bizony helyes lépés, és tanulsággal szolgálhat más családi vállalkozások számára is, amiknél gyakori, hogy a családi viták rányomják a bélyegüket a cégek életére, amik rengeteg pénzt tudnak veszíteni az egyszerre családtag és üzlettárs tulajdonosok veszekedései miatt.

NYITÓKÉP: A válallatcsoport élelmiszeripari ágának, a Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG-nek a központja a németországi Bielefeldben. Zefram / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek