Dél-Afrikában alkoholtilalmat rendeltek el a növekvő koronavírusos esetszámok miatt

2021.06.28. 12:39

A dél-afrikai elnök ezenkívül betiltotta a nyilvános összejöveteleket és bezáratta az iskolákat, hogy így fékezzék meg a koronavírus-járványt.

Dél-Afrikában alkoholtilalmat rendeltek el a növekvő koronavírusos esetszámok miatt

Június 27-én, vasárnap léptek életbe az újabb járványügyi intézkedések a Dél-Afrikai Köztársaságban, amit az ország elnöke, Cyril Ramaphosa jelentett be.

Az afrikai országban az ismét emelkedő esetszámok miatt az ötskálás járványügyi készültségből a második legnagyobb, négyes készültségre váltottak.

Ennek értelmében betiltották a nyilvános összejöveteleket, az iskolák kapuit is bezárták, illetve

ismét tilos alkoholt árusítani Dél-Afrikában.

Utóbbi esetén már a negyedik alkalom az országban, hogy alkoholtilalmat rendeltek el. Ennek bevezetése két célt szolgál: egyrészt úgy vélik, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt álló emberek nem képesek betartani az olyan, további járványügyi előírásokat, mint a maszkviselés vagy a társadalmi távolságtartás, illetve a hatóságok azt sem szeretnék, ha a kórházaknak azokat a személyeket kellene ellátniuk, akik a túl sok alkoholfogyasztás miatt balesetet szenvedtek vagy okoztak.

A jelenlegi szabályozások legalább 14 napig lesznek érvényben, ugyanakkor ha a járványt ezekkel sem sikerül megfékezniük, azok később meghosszabbíthatóak, sőt, akár teljes vesztegzárat jelentő 5-ös szintre is léptethetik a járványügyi készültséget.

A delta variáns miatt ismét berobbant a járvány

Az 58,56 milliós Dél-Afrikai Köztársaságban a járvány második hulláma január 11-én tetőzött, azután hónapokig csökkent az új esetek száma, azonban április 13-tól ismét emelkedni kezdett, és azóta is az emelkedő szakaszában van járvány.

Ennek oka, egyrészt a 2020 októberében azonosított koronavírus béta – korábbi nevén dél-afrikai – variánsa, másrészről pedig 2021. április 30-án megjelent a delta – korábbi nevén indiai – variáns is, ami újabb erőt adott a járványnak.

Jelenleg majdnem annyi fertőzöttet regisztrálnak egy nap alatt, mint a második hullám csúcsán,

azaz naponta majdnem 17 ezer új fertőzöttet találnak a hatóságok, azonban a mostani hullám még felívelő szakaszában van.

Az oltáskampánnyal pedig jelenleg nem egészen úgy halad az ország, mint korábban tervezték: Dél-Afrikában február 16-án adták be az első oltást, azóta pedig

csak a társadalom 4,49 százaléka kapta meg legalább az első oltását, míg teljes immunitással csak a beoltottak 0,81 százaléka rendelkezik.

A dél-afrikaiak leginkább a Johnson & Johnson egydózisú adenovírus-vakcináját használják, amiből az ország összesen 11 millió adagot szerzett be, de a COVAX-egyezményen keresztül további 12 millió vakcina fog érkezni, míg az amerikai-német fejlesztésű Pfizer-BioNTech mRNS-vakcinájából összesen 20 millió adag. A jelenleg lekötött vakcinamennyiség a társadalom 67 százalékának a beoltására elég, ugyanakkor nem tudni, hogy pontosan mikor fognak megérkezni a vakcinák – a kormány úgy számol, hogy 2021 végére már a társadalom 67 százalékát sikerül azért beoltani.

Vakcinák hiányában a járvány visszaszorítása érdekében pedig így a döntéshozók csak a szigorú járványügyi korlátozások bevezetéséhez tudnak nyúlni.

Dél-Afrikában a kínai koronavírus megjelenése óta június 28-ig összesen 1,9 millió ember fertőződött meg a vírussal, amiből 1,7 millióan fel is épültek, ugyanakkor 59 900-an életüket veszítették, bár sokan kétségbe vonják a hivatalos számok valódiságát – szerintük a kormány szándékosan alacsonyabb számokat jelent be. Egy május 13-án közzétett elemzés szerint a valós halálozási szám valahol 133 ezer körül lehet, azaz több mint a duplája a hivatalos számoknak.

NYITÓKÉP: Éjszakai élet Dél-Afrika legnépesebb városában, Johannesburgban még 2015-ben. FOTÓ: South African Tourism / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek