+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Karóczkai Balázs & Bukovics Martin
2021. március 25. csütörtök, 07:10
A koronavírus-járvány megjelenése az egész világot sokkolta, ilyenkor pedig döntéshozó legyen a talpán, aki hideg fejjel tud mérlegelni. Nem is csoda, hogy néhány helyen ez teljesen félresikerült: van, ahol alkoholtilalommal, és akad olyan ország, ahol a nemzeti himnusz rendszeres lejátszásával remélték elűzni a vírust. Mutatjuk a legértelmetlenebb járványügyi intékzedéseket!

7. A firenzei részleges alkoholtilalom

 

Dario Nardella balközép polgármester március 10-étől helyi rendeletben tiltotta meg, hogy pénteken, szombaton és vasárnap délután 16 órától zárásig az üzletek alkoholtartalmú akármit adhassanak el, illetve meghatározott egy csomó közterületet és parkot, ahol tilos alkoholt inni délután 4-től a kijárási tilalom este 10 órai kezdetéig. Aki ezt megszegi, minimum 400 eurós pénzbírságot kap. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy például hiába megy be valaki vásárolni a boltba már 15.45-kor direkt azért, hogy még berakhasson az esti ünnepléshez egy franciacortát a kosárba, miután akkora káosz van az Esselungában, hogy soha nem talál semmit, 16.02-kor, amikor a kasszához ér, a pénztáros közli vele, hogy

 

a rendszer már beolvasni se engedi a pezsgőjét, így ha akarná, se tudná eladni neki.

 

Az intézkedésre már a bejáratnál is óriási feliratok figyelmeztetnek, de a show kedvéért ilyen SZFE-s szalagokkal minden érintett nap 15.50-kor elkezdik demonstratíve letakarni a boros-, grappás és söröspolcokat: ennyire kívánatossá még sosem tették senki számára az esténként immáron tiltott Birra Morettit. Az intézkedés teljesen életszerűtlen, hiszen ha tilos inni köztéren, akkor az ezt tervezők eleve nem vesznek semmit a boltban, ha pedig neadjisten illegális házibulit tartanak, akkor azt már nagyobb eséllyel tervezik meg előre, és vesznek alkoholt akkor, amikor még lehet, és hát eleve a vírus kültéren kevésbé terjed, mint beltéren, ahova signor dottore Nardella hülyeségének köszönhetően a tavasz és a 20 fokok ellenére most már tényleg egyre inkább be lett szorítva mindenki. 

 

EZ A SZALAG FIRENZÉBEN MÁST JELENT, MINT BUDAPESTEN

 

6. Alkohol- és dohánytilalom Dél-Afrikában

 

Míg Firenzében csak részlegesen, Dél-Afrikában teljes alkoholtilalmat vezettek be, sőt, kiterjesztették azt a dohánytermékek árusítására is. Az első alkoholtilalmat még a járvány első hullámának legelején vezették be, de amikor a helyzet kezdett javulni és emiatt enyhítettek a lockdown-szabályokon,

 

az alkoholra és a dohánytermékekre vonatkozó tilalmak azért csak érvényben maradtak.

 

Mivel tilos volt ezeket a termékeket értékesíteni, ezért sokan vagy előre bevásároltak, vagy pedig illegálisan szerezték be őket. A helyzet abszurditását egy New York Times-nak megszólaló nő tudta jól bemutatni, aki egy illegális cigiárustól vett doboz vásárlása után azt mondta: „Úgy érzem magam, mintha kokaint vásárolnék.”

 

A szabályt a dél-afrikai kormány azzal magyarázta, hogy az emberek gyakran megosztják egymás közt egy szál cigarettát, míg az alkoholos befolyásoltság ront az emberek ítélőképességén, így ezek miatt nem tartják be a távolságtartás szabályait. Ezenkívül az otthoni alkoholfogyasztást azért nem akarták engedélyezni, mert úgy vélték, az növeli a családon belüli erőszak esélyét.

 

Természetesen a tiltott árusoknál a fogyasztók már egészen más árakkal találkoztak: a dohánytermékek átlagosan háromszor annyiba kerültek, míg például a vodka majdnem négyszer annyiba került, mint az üzletekben. Dél-Afrikában összesen háromszor vezettek be alkoholtilalmat a kínai koronavírus megjelenése óta, legutóbb december 28-án, ami egészen február 1-ig érvényben is volt. Azonban a járvány másik hozadéka, hogy hiába oldották fel augusztus 18-án a dohánytermékekre vonatkozó tiltásokat, a csempészet azóta is Dél-Afrika szerves részét képezi

 

5. Hollandiában csak időpontra mehetsz vásárolni, amit négy órával előre jelezni kell

 

Mivel a világon már több mint egy éve élünk kisebb-nagyobb megszakításokkal lockdownban, nagyon sok üzlet és vendéglátós kénytelen volt bezárni vagy tartalékait felélve próbál meg valahogy még egy kicsit túlélni, amíg ki nem nyithatnak. Ez Hollandiában sincs másképp, viszont ott a kormány eleve nagyobb bértámogatást nyújtott a vállalkozásoknak. A nem létfontosságú üzletek is nemrégiben kinyithattak, igaz, elég érdekes feltételekkel:

 

ugyanis a vásárlók csak időpontra mehetnek be a nem létszükségletű cikkeket áruló boltokba,

 

ahogyan az online vagy telefonon megrendelt árut is csak előre egyeztetett időpontban lehet átvenni. Az intézkedés szerint a vásárlónak legalább 4 órával előre jeleznie kell az üzletnek, hogy vásárolna, de még akkor sem biztos, hogy be fog tudni jutni az üzletbe, ha abban az időszakban épp nincs szabad időpont.

 

A javaslat a kisebb üzleteket lenne hivatott segíteni, akik így végre kinyithattak, viszont arra is szigorú szabályok vannak, hogy egyszerre hányan lehetnek bent: egy 50 négyzetméteres üzletben például egyszerre két vásárló, míg az ennél nagyobb üzleteknél egy vásárlónak 25 négyzetméter helyet kell biztosítani, viszont így sem lehetnek bent többen ötven főnél. E szabály miatt pár üzlet már előre jelezte, hogy így inkább ki se nyitnak, mert így magasabbak a költségek, mint a megtermelhető bevétel. 

 

AZ EGYIK LEGHOLLANDABB ÁRUHÁZLÁNC, A DE BIJENKORF KIRAKATÁBAN QR-KÓD VISZ A CÉG HONLAPJÁRA, AHOL AZ IDŐPONTFOGLALÁSON TÚL AKÁR VIDEÓS BEVÁSÁRLÁSRA IS LEHETŐSÉG VAN: TE ÜLSZ OTTHON, A MUNKATÁRSUK MEG MEGY AZ ÜZLETBEN, ÉS IRÁNYÍTOD.

 

4. Kocogni akarsz? Menj el először tesztet csináltatni!

 

Északi szomszédunknál annyira félrement télen a járványkezelés, hogy az egyik megyeszékhelyt, Nyitrát egyenesen az új Bergamoként kezdték el emlegetni, mert olyan sokan vesztették életüket a kínai koronavírusban, hogy már hűtőkocsikban kezdték el tárolni az elhunyt embereket. Ennek megfelelően a már akkor is ropogó Matovič-kormány új szabályokat vezetett be: a kemény kijárási korlátozások alól csak negatív teszt ellenében mentesülhetett az ember,

 

így például ha valaki kocogni vagy túrázni akart menni, azt csak negatív koronavírus-teszt ellenében tudta megtenni, ha nem akart kemény büntetést kapni az intézkedés megszegéséért.

 

A járványt viszont ettől nem sikerült megfékezni, sőt, az első hullám idején még példaországnak számító Szlovákia hetekkel ezelőtt már az Európai Uniótól kért segítséget, mert a kórházak túltelítődtek.

 

3. Fagyit vehetsz, de csak otthon fogyaszd el

 

Magyarországon a kórházak már a második hullám idején is rosszul álltak, de a jelenleg is felfutó szakaszban lévő harmadik hullám még rosszabbul érint minket: napok óta nálunk hal meg a legtöbb ember lakosságarányosan a járványban. A második hullám intenzitásának csökkenése után a kormány már arról kezdett el értekezni, hogy fokozatosan újra lehet nyitni az országot, de február végén ismét meredeken kezdtek emelkedni a számok, így végül a nemzeti konzultációval belebegtetett nyitás helyett szigorúbb intézkedések és zárás következett. Még az egészen addig rejtélyes módon nyitva lévő kaszinókat is bezárták.

 

Ennek ellenére eljött a jó idő, az emberek a szabadba vágynak, hiszen a járványügyi intézkedések ezt még megengedik, illetve sokáig elvitelre lehetett kávét, teát, vagy a jó idő miatt akár fagyit is venni. Utóbbi már nem mindenhol ment olyan zökkenőmentesen: Balatonfüreden a március 15-i hosszú hétvégén a turisták miatt a rendőrség fokozott ellenőrzéseket tartott, hogy az emberek ne tömörüljenek, tartsák be a másfél méteres távolságot, illetve rendesen hordják a maszkot.

 

Így az elvitelre vásárolt ételt, italt vagy fagyit nem lehetett elfogyasztani közterületen,

 

mivel az szabálysértésnek minősül, ezért ötezer forinttól egészen százötvenezer forintig terjedő pénzbüntetést is kiszabhattak a maszkviselést fagyizással megszegő emberekre. Vissza Firenzére: ott fagyit simán lehet enni közterületen, ugyanis azzal még az ottani polgármester is tisztában van, hogy a melegnek milyen hatása van a hideg dolgokra.

 

2. Gyülekezni nem lehet, még egyedül sem

 

Január 27-én egy Budapesten élő orosz diák tüntetést szeretett volna rendezni az orosz nagykövetség épülete elé, hogy így fejezze ki szolidaritását az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij felé, aki a tavalyi megmérgezése után úgy tért vissza Oroszországba, hogy először letartóztatták, majd három és fél éves börtönbüntetésre ítélték.

 

A diák – hogy ne szegje meg a járványügyi szabályokat – mindössze egyedül szeretett volna egy figyelemfelkeltő tüntetést tartani az orosz nagykövetség budapesti épülete előtt,

 

azonban a rendőrség a járványhelyzetre hivatkozva nem engedélyezte a „gyülekezést”.

 

A diák végül nem is tüntetett, helyette a Jobbikból kiváló független országgyűlési képviselő, Bencsik János tartotta meg az egyszemélyes „gyűlést”. Bencsik az Azonnalinak elmondta, hogy szerinte a rendőrség döntése értelmezhetetlen és abszurd, és a saját tüntetésének az is a célja, hogy ezzel felhívja a figyelmet, hogy a hatalom miként él vissza a hatalmával a koronavírus-járványra hivatkozva.

 

1. A román himnusz legyőzi a vírust

 

A koronavírus-járvány első hulláma idején, 2020 márciusában a már akkor is a jobboldali Nemzeti Liberális Párt vezette román belügyminisztérium úgy döntött: az állampolgárok bezártságát – ekkor Romániában is teljes lockdown volt, a lakást elhagyni csak a személyi felelősségre kitöltött papírlappal és munkaviszony-igazolással lehetett – bizony patriotizmussal enyhítik.

 

A belügyminisztérium rendelete szerint a 2020. március 16. és május 14. közötti szükségállapot alatt minden hétvégén, délután 17 és este 21 órakor minden rendőrségi, csendőrségi és határőrségi autóból hangosan el kellett játszani az Ébredj, román! című hazafias dal első három szakaszát, ami történetesen Románia himnusza 1989 óta. Ez meg is történt, egy egész országnak közvetítették a tévék rendszeresen az alábbi látványt:

 

állva szirénázó rendőrautók, üres utcák, vigyázzban álló rendőrök meg katonák, közben pedig a kocsijaik hangszóróiból recsegve-ropogva zeng a román himnusz.

 

Marcel Vela akkori jobbközép nemzeti liberális belügyminiszter azzal magyarázta az atipikus rendelkezést, hogy ezzel „őseink áldozatára, szenvedéseire emlékezünk” és a közös emlékezéssel, valamint a román nemzet összetartásával a járványt is legyőzik majd.

 

 

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás