Románia megszabadulna az AstraZeneca-vakcináitól, csak hogy ne rohadjanak rájuk

2021.05.31. 18:33

Keleti szomszédunknál már alig oltakozik valaki, ezért, hogy ne gyújtsák fel, vagy járjon le a szavatossága az oltásoknak, elajándékoznak vagy eladnák azokat.

Románia megszabadulna az AstraZeneca-vakcináitól, csak hogy ne rohadjanak rájuk

Miután a svéd-brit fejlesztésű AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban március elején kételyek merültek fel, hogy vérrögösödést okozhat, több ország is elővigyázatosságból leállította az ezzel a vakcinával való oltást. Ugyanakkor később hiába jelezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy a brit-svéd vakcina biztonságos és hatékony, a vakcina rossz híre miatt sokan elzárkóztak az AstraZenecától.

Talán ezzel összefüggésben – de az általánosan alacsony oltási hajlandóság miatt is –

Románia abba a helyzetbe került, hogy nem tudja felhasználni a már leszállított az Európai Bizottság közös vakcinabeszerzéséből származó vakcináit.

Ezért már arra is volt példa, hogy külföldi egyetemista diákokat oltottak a vakcináikkal, de még a román mulatós zenét (manele) játszó híres zenészeket és a Drakula-mítoszt is arra próbálják felhasználni, hogy így növeljék az oltási hajlandóságot, mivel máskülönben nem tudják tartani Florin Citu jobboldali, nemzeti liberális miniszterelnök korábbi ígéretét, miszerint június elejére meglesz majd az ötmillió beoltott és majd kinyithat a teljes ország.

Azonban hiába a próbálkozások, úgy tűnik, hogy a román oltáskampány lassan eléri a plafonját, hiszen az oltási hajlandóság mindössze 31 százalékos az országban, és a társadalom 21 százaléka megkapta már az első oltását. Emiatt nagyon sok a felhasználatlan vakcina, és

Romániában már azon gondolkoznak, hogy exportálják a vakcinákat

– írja a román Digi24. A román kormány hétvégén már el is kezdte kidolgozni annak a lehetőséget, hogy a román egészségügyi minisztérium eladhassa vagy eladományozhassa a fel nem használt oltásokat a rászoruló államoknak.

TELEPÜLÉSEK SZERINTI BONTÁSBAN A ROMÁNIAI ÁTOLTOTTSÁG. SÖTÉTZÖLD A LEGÁTOLTOTTABB TELEPÜLÉS, VÖRÖS A LEGKEVÉSBÉ. FOTÓ: A HIVATALOS OLTÁSI KAMPÁNY, A ROVACCINARE FACEBOOK-OLDALA.

Vasárnap este a tévében ezt megerősítette a román oltáskampány vezetője, Valeriu Gheorghiță ezredes is. Mint elmondta „általános európai trend, hogy az AstraZeneca-vakcinába vetett bizalom nagyon lecsökkent. Éppen ezért európai szinten készül egy olyan mechanizmus, hogy vagy a COVAX-programban adományként, vagy pedig pénzért fogjuk eladni harmadik országoknak”. (Arról, hogy mi az a COVAX, itt és itt írtunk bővebben.)

A Digi24 összesítése szerint

jelenleg az országban 1,7 millió adag AstraZeneca áll felhasználatlanul Romániában.

Február óta az országba körülbelül 2,5 millió adag AstraZeneca-vakcina érkezett, azonban eddig csak körülbelül 740 ezret használtak fel belőle, a többi a Cantacuzino Intézet raktáraiban áll.

Az AstraZeneca-oltásokkal kapcsolatos lakossági félelmeket egy egészségügyi minisztériumbeli forrás azzal magyarázta, hogy az emberek eleve félnek a vakcináktól, az AstraZenecától pedig kifejezetten tartanak, mert meggyökerezett a közvéleményben az a szemlélet, hogy az vérrögösödést okozhat. Ezért

„ahelyett, hogy tűzre dobnánk, vagy megvárnánk, hogy lejárjon a szavatosság, inkább eladjuk”.

Románia eddig is adományozott vakcinát

Fontos hangsúlyozni, hogy az EB közös vakcinabeszerzéséből kapott vakcinát az EU tagállam eladományozhatja, vagy akár el is adhatja – igaz csak gyártási áron, profitot nem termelhet belőle. Mindez azért fontos, mert a vakcinabeszerzés a fejlődő, szegény országoknak külön-külön még nehezebb: ugyanis azok egy vakcináért még többet fizetnek, mint az EU, vagy az USA.

A romániai AstraZeneca eladásának vagy adományozásának ötletét a Digi24-nek források azzal magyarázták, hogy

miután több állam képviselői is felkeresték őket, arról érdeklődtek, hogy megvehetnék-e ezen vakcinákat Romániától.

A tranzakció az EB által kialkudott áron történne. A COVAX-program vezetője egyébként csütörtökön megköszönte Romániának, hogy vakcinákat adományozott a szomszédos Moldovai Köztársaságnak.

A közel húszmillió lakosú Romániában eddig összesen 7,8 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 4,3 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 21 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 37,8 százalék.  A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 3,5 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 790 ezer ember kapta meg. Egy április végi felmérés szerint

a román lakosság csupán 31 százaléka oltatná be biztosan magát, azaz körülbelül 6,1 millió ember.

Ezért a miniszterelnök által június elsejére kitűzött célt, azaz az 5 millió beoltottat nem is sikerült teljesíteni: eddig csak 4,3 millióan kapták meg az első adagot.

Tényleg aggódni kell az AstraZeneca-vakcinától? Szakértők mondják el.

NYITÓKÉP: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek