Hatásos a covid ellen egy húsz éve használt immungyógyszer cseh kutatók szerint

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.25. 08:00

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük, ők is csak enyhén.

Hatásos a covid ellen egy húsz éve használt immungyógyszer cseh kutatók szerint

Idén januártól márciusig 53 kórházi dolgozó szedte az Imunor nevű gyógyszert egy klinikai kutatás során az Ostravai Egyetemi Kórházban,

 

közülük ezidő alatt csak ketten kapták el a koronavírus-fertőzést, de a betegség náluk is enyhe lefolyású volt

 

számolt be a cseh Mladá fronta dnes napilap internetes kiadása.

A kutatás szerint a gyógyszert szedők között hússzor alacsonyabb volt az ideiglenes munkaképtelenség, mint a gyógyszert nem szedők között – nyilatkozta Jaromír Bystroň, a kórház immunológiai és allergológiai osztályának főorvosa, aki a vizsgálatot kezdeményezte. 

A főorvos azt is elmondta, hogy 2021 első negyedévében, amikor naponta 10-16 ezer új esetet regisztráltak Csehországban, az ostravai kórházban akár napi 70 nővér is munkaképtelen volt, mert elkapta a fertőzést. A gyógyszert szedő 53 alkalmazott közül azonban a kutatás ideje alatt csak ketten betegedtek meg enyhe tüneteket mutatva, és a szokásos 14 napos karantén után visszatérhettek dolgozni.

A főorvos szavai szerint az Imunor a természetes immunitást aktiválja, a megelőző szedése pedig 

 

nemcsak a SARS-CoV-2-vel, hanem annak a különféle variánsaival szemben is védelmet nyújt.

A kutatás eredményeit a kórház etikai bizottsága mellett a cseh gyógyszerfelügyelet is elfogadta.

Az Imunor egyébként egy Csehországban 20 éve bejegyzett vényköteles gyógyszer, amit csak immunológus írhat fel, Magyarországon nem kapható.

 

NYITÓKÉP: Fakultní nemocnice Ostrava / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek