Dobrev Klára a többi miniszterelnök-jelölthöz: írjunk közös levelet az EU-nak, hogy az EU tagjai maradunk!

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.25. 11:33

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Dobrev Klára a többi miniszterelnök-jelölthöz: írjunk közös levelet az EU-nak, hogy az EU tagjai maradunk!

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje egy felhívást tett közzé a Facebook-oldalán, amiben felszóllítja az ellenzéki összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltjeit, név szerint Fekete-Győr Andrást, Jakab Pétert, Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Pétert és Pálinkás Józsefet:

 

írjanak közös levelet az uniós tagállamok vezetőinek arról, hogy bármelyikük is lesz a következő miniszterelnök, Magyarország a kormányzásuk alatt az Európai Unió tagja marad.

Dobrev szerint „ma közelebb vagyunk ahhoz, hogy Orbán kivezesse hazánkat az EU-ból, mint korábban bármikor”. Ez a DK miniszterelnök-jelöltje szerint ez Európai Tanács csütörtöki ülésén vált világossá, ahol az uniós tagállamok vezetői közül többen bírálták  Orbán Viktort a pedofíliát a melegekkel összemosó törvény miatt. 

 

Ahogy írja: „Orbán Viktor hírhedt mondatát, mely szerint nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit csinál, megértették Európában is”, ráadásul a jogállamisági mechanizmus életbe lépésével a következmények nélküli lopásnak is vége, ami Dobrev szerint a legnagyobb visszatartó erő volt, ami Orbánt az EU-ban tartotta. 

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtöki ülésén a legélesebb kritikát a holland miniszterelnök, Mark Rutte fogalmazta meg Orbán Viktorékkal szemben. A Politico értesülései szerint Rutte – aki már régóta bírálja az őt „holland fickónak” nevező magyar miniszterelnököt – a szerinte melegellenes, magyar pedofiltörvény apropóján – felvetette a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének alkalmazását Magyarországgal szemben, ami az Unióból való kilépést szabályozza,

 

vagyis Magyarország EU-ból való távozását javasolta.

Rutte egyúttal azt is leszögezte: a pedofiltörvény kapcsán a célja, hogy Magyarországot térdre kényszerítse, és azt hatályon kívül helyezzék. Erre magyar részről Varga Judit igazságügyi miniszter reagált Facebook-oldalán: szerinte 

 

„Hollandia vezetője ezzel a mondatával kiírta magát a civilizált emberek köréből!”

 

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek