Petíciót indítottak, hogy az Amazon milliárdos alapítóját ne engedjék vissza az űrből

2021.06.17. 11:33

Máris ezrek írták alá azt a petíciót, amely szerint ha már Jeff Bezos, a világ egyik leggazdagabb embere kimegy az űrbe, legalább ne jöjjön vissza, cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben.

Petíciót indítottak, hogy az Amazon milliárdos alapítóját ne engedjék vissza az űrből

Tizenkétezren írták már alá azt a petíciót, ami azt követeli, ne engedjék vissza a milliárdos Amazon-alapítót, Jeff Bezost a Földre, miután június 20-án majd kilövik őt a bolygó körüli pályára testvérével együtt az általa finanszírozott BlueOrigin űrprogram keretében. Az Amazon nevű globális kereskedőplatform nemrég elvált és visszavonult alapítója korábban elmondta, leghőbb gyermekkori vágya az, hogy utazhasson az űrben, amit most végre meg is tud majd valósítani, mintegy turistaként lövik majd fel.

A Change.orgra feltöltött, és immár több mint 10 ezer internetező által aláírt kérelem viszont úgy fogalmaz: „Jeff Bezos valójában Lex Luthor (a Superman képregények gonosz, szupergazdag ellenségfigurája), ... valójában egy gonosz nagyúr, aki mindent elkövet a globális uralomért.”

A szöveg további része pedig azt állítjaa, hogy a milliárdos kapcsolatban állt a kiskorúak tömeges prostitúciójának ügyében vád és előzetes letartóztatás alá helyezett, 2019-ben öngyilkosságot elkövető Jeffrey Epsteinnel, majd összeesküvés-elméleteket is idéz, például azt, hogy Bezos „szabadkőműves”.

Végezetül arra kérik Bezos saját cégét, a Blue Origint, hogy az Amazon-alapítót inkább tartsák ezentúl az űrben, szerintük ugyanis a Földet csak így lehet megmenteni.

Noha nem éppen ugyanezekből az okokból, de a dolgozók jogai miatt Bezost mások sem látnák szívesen a bolygón mint a Föld egyik leggazdagabb emberét. Komoly küzdelemmel érte el például nemrég az Amazon azt is, hogy új, alabamai óriásgyárában, ahol sokszor a szalag mellett dolgozóknak, és a rendszertelenül foglalkoztatott futároknak még rendes ebédszünet sem jár, hogy ezek miatt nem alakulhasson meg ott szakszervezet.

Az amerikai Bezos sokáig a világ leggazdagabb emberének számított, 2021 júniusában vagyonát összesen 196 milliárd dolárra becsülik, őt jelenleg csak a francia Bernard Arnault, a Louis Vuitton divatmárka tulajdonosa előzi meg. A harmadik helyezett, dél-afrikai – amerikai Elon Musk, a Tesla alapító-tulajdonosa és a Blue Originnel rivális privát űrkutatóprogram, a SpaceX alapítója.

Bezos még februárban jelentette be, hamarosan visszavonul az Amazon ügyvezető igazgatói éppen azért, hogy további vállalkozásaira, például az űrutazásokra, fókuszáljon, de elnökként marad a multinacionális társaság élén. A világ hét legnagyobb gazdaságát tömörítő G7 pedig éppen azt fontolgatja, közös erőfeszítéseket fognak tenni az olyan adót alig fizető óriáscégek megregulázásáráa, mint például az Amazon.

NYITÓKÉP: Jeff Bezos. FOTÓSteve Jurvetson, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek