+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Tamás Gáspár Miklós
2021. június 8. kedd, 09:10
Amit Kardos Gábor állít, azt soha egyetlen feminista se mondta vagy gondolta, a fölvetett probléma soha nem létezett, ez semmi egyéb, mint immár évszázada leleplezett ősreakciós rágalom.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Tudatában vagyok annak, hogy a polémia mennyire reménytelen dolog, különösen ma, különösen Magyarországon. Az ember aligha győzheti meg vitafeleit bármiről, a végeredmény pedig többnyire komikus, vagy tragikomikus.

 

Végtelenül sajnálom, hogy kivételesen mégis rákényszerülök.

 

Kardos Gábor cikke a feminizmusról voltaképpen egyszerű eset. A szerző ugyanis olyan feminizmussal vitatkozik, amely a valóságban nincs és soha nem is volt – jellegzetes fordulatai között olyanok szerepelnek, mint a csak a szélsőjobboldalon forgalmazott „dzsenderizmus” (?!) vagy a pusztán „nem házas”, „egyedülálló” jelentésű angol „single” kifejezés kizárólag Magyarországon létező, másutt (méltán) közismeretlen használata –, ezért ha valaki bírálatba kezd, könnyen abba a látszatba keveredhetik, hogy valamiféle képtelenséget véd.

 

„...A nőknek mondták azt feminizmus gyanánt – állítja a kitűnő publicista –, hogy számukra is a melldöngető gorilla karriermodell a követendő példa. Húzzanak ők is zakót és nadrágot, sőt, növesszenek micsodát maguknak, mert az a siker titka: a férfikarrier, sőt, a férfivá válás. Álljanak át ők is az erő sötét oldalára, legyen életideáljuk az erőszakos nyomulással elért »siker« egotripje mint karrier.” 

 

Ezt soha egyetlen feminista se mondta vagy gondolta, a fölvetett probléma soha nem létezett, ez semmi egyéb, mint immár évszázada leleplezett ősreakciós rágalom.

 

A feminizmus elért „valódi”, jogilag kodifikált és szociálisan észlelhető eredményeket – a nemek, társadalmi nemek közötti egyenlőtlenség sok helyütt és sok tekintetben csökkent, bár messze nem eléggé és távolról se mindenütt –, de a legnagyobb műve mégis erkölcsi természetű volt, amennyiben átalakította fölfogásunkat az emberiség fogalma tekintetében. Ez az átalakulás nem teljes, és mi, akik rokonszenvezői és követői vagyunk a feminizmusnak, nem vagyunk az eszmény közelében se; sajnos majdnem mindenkit mérgez a társadalom hierarchikus jellege és a férfidominancia roppantul erős, sok mindent átható társadalmi és kulturális hagyománya. Tehát sokan csak szeretnénk feministának lenni – ez mindenesetre helyes törekvés, ha nem is kielégítő.

 

Ezt most abba is hagyom, mert groteszk, hogy erről a témáról férfiak csevegnek egymással. Nagyon remélem, hogy feminista nők is megszólalnak, ha ugyan nem érzik méltatlannak ezt az egészet.

 

Ugyanazért méltatlan ez is, mint a represszív propaganda más esetei: érzéketlen a fölszabadulásra és emancipációra vágyó embercsoportok – s közöttük a nőké a legnagyobb, elvégre ők vannak többségben – évezredes szenvedésével és megaláztatásával szemben. Ez elviselhetetlen.

 

Ugyanakkor személyes ügy: én ebben a lapban publikáltam, nem tehetek úgy, mintha nem lenne közöm a dologhoz. A szerkesztőség az én írásaimhoz, interjúmhoz hasonlóan Kardos Gábor cikkét is közzétette. Pedig ilyen „publicisztikákat” tucatjával közöl hetente a szélsőjobboldali sajtó, senki nem mondhatja, hogy ennek az eléggé elterjedt ráfogásnak nincs fóruma.

 

Nincs betiltva, nem sújtja cenzúra. Nem világos, hogy tisztességes újságnak miért kell szaporítania az effélét.

 

És amikor a Gender Studies oktatását (jogszabállyal) tiltja, a homo- és transzfóbiát meg alkotmánycikkellyé emeli a kormányzó jobboldal, akkor a jeles szerző (tévedésen alapuló) állásfoglalása politikailag nem lehet semleges. Ez egyértelmű politikai kiállás a represszió mellett.

 

A szerző filozófus, korábbi országgyűlési képviselő, és nemrég megírta nekünk, mi mindent érdemes elolvasni ahhoz, hogy képbe kerüljünk a világ dolgait illetően. Vitáznál vele? Vagy Kardos Gáborral? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás