Fontos-e emlékezni az őszödi beszédre?

2021.05.26. 14:05

Meghatározó történelmi és politikai esemény volt, amikor Gyurcsány Ferenc 2006-ban kimondta: „Elkúrtuk”. Sokak szerint azonban az őszödi beszéd mára csak Orbánéknak fontos. De van-e még valódi jelentősége Gyurcsány beszédének? Szavazz!

Fontos-e emlékezni az őszödi beszédre?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Ma tizenöt éves a beszéd, amelyben 2006. május 26-án Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök zárt körben bejelentette: eddig titkolták az adatokat, de súlyos recesszió várhat Magyarországra, miután az államháztartási hiány elszabadult. Gyurcsány a megszorításokat próbálta a balatonőszödi kormányüdülőben az MSZP-frakciónak eladni, utólag pedig a teljes országot elborító tüntetéshullám és a rendőri erőszak miatt ismert az esemény. Mindez azután történt, hogy

egy máig ismeretlen motoros futár 2006 szeptemberében az addig titkos beszéd hangfelvételét több médiumhoz is eljuttatta, ott pedig leadták azt.

A beszéd kiszivárgása után az akkori balliberális értelmiség jeles tagjai keltek Gyurcsány védelmére (Nádas Péter író például „szenvedélyes igazságbeszédnek” nevezte azt). A jobboldal azonban felháborodott, a miniszterelnök azonnali lemondását követelte, és utcára is vonult. Később Toroczkai László vezetésével pedig az MTV akkori Szabadság téri épületét is bevette a tüntetők radikális jobboldali csoportja.

Azóta sok víz lefolyt a Sió-csatornán, de

a mai médiakörnyezetben egyre nehezebb elképzelni azt, hogy a kormány ismét ennyire meginogjon egy sima kiszivárgott hangfelvételtől.
 

Gyurcsány még ma is az egyik legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció élén áll, és felesége, Dobrev Klára előválasztási jelöltsége is arra utal, hogy még mindig jelentős a befolyása azon az oldalon – de miniszterelnök-jelölt már biztosan nem lesz 2022-ben. Múltja miatt viszont nem csoda, hogy Orbán Viktor médiája faltól falig az őszödi beszédről szól. Új államilag dotált politikai thriller készül 2006-ból (talán feledtetni próbálva a 2013-as, kínos próbálkozást), a miniszterelnök pedig az évforduló alkalmából Gyurcsány beszédének egy részletét kirakta Facebookra egy videóban is.

Az világos, hogy a Fidesz az előválasztás alatt végig azt próbálja majd sugallni, hogy továbbra is a levitézlett volt szocialista politikus a legerősebb ellenzéki. Mi viszont most arra is kíváncsiak vagyunk,

vajon az olvasók szerint tényleg annyira fontos-e az őszödi beszéd, hogy még így tizenöt év után is meg kell emlékezni róla?

Ez a hét kérdése az Azonnalin!

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc, Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek