Sajtótájékoztatóvá szelídült Gődényék tüntetése

2021.05.23. 12:15

A főszervező szerint ennek elsősorban a rossz idő és a bizonytalan törvényi környezet az oka, június 20-án újra próbálkoznak majd a Hősök terén, addig híveiket arra kérik, szervezzenek sétákat parkokban.

Sajtótájékoztatóvá szelídült Gődényék tüntetése

Pünkösdvasárnap ismét maszk- és oltásellenes tüntetést szervezett volna a Hősök terére Gődény György csoportja. A már korábban meghirdetett demonstrációt a Budapesti Rendőr-főkapitányság először határozatban tiltotta meg, mivel azóta viszont a gyülekezési korlátozást feloldották, Gődényék május 18-án hivatalosan bejelentették a tüntetést, de szombaton azt ismét lefújták, a főszervező ekkor azt írta, a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt vasárnap délelőtt 11-kor inkább simán sajtótájékoztatót tartanak majd.

Az esemény kezdete után Gődény György és egy másik, vírusszkeptikus közszereplő, Tamasi József szólaltak meg, Gődény pedig eleve bejelentette,

tüntetésük sajtótájékoztatóvá „szelídült”.

Gődény hangsúlyozta, szerinte a rövid reakcióidő és „a rossz időjárás miatt” voltak ott az engedélyezett 500-nál is jóval kevesebben. Ami lényegében azt jelentette, hogy a főszervező a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt most „lemondta a demonstrácót”, helyette csupán sajtótájékoztatót tartottak. Mindenesetre azért megköszönte annak a néhány tucat embernek, aki így, az eső ellenére is kijött őket támogatni, és annak a pár újságírónak is, akik tájékoztatójukra a helyszínen voltak kíváncsiak.

Az eseményt Gődény Facebook-oldala élőben is közvetítette, de ebben is akadtak hangproblémák. Azért azt így is el tudta mondani, szerinte a teljes politikai elit „lefeküdt” a veszélyhelyzet és a járvány elleni korlátozások előtt, és ebben semmiféle különbség nincs kormánypártok és ellenzék között:

„Mi háromszor nem voltunk gyávák, az ellenzék viszont igen.

A nagy vagányok állandóan rendszert akarnak váltani, de a meghosszabbítás ellen számosan be sem mentek szavazni” – mondta el erről az egyik fő vírusszkeptikus magyar mozgalmár. Ezek után közölte, ugyan ma már 500 főig legálisan lehetnek jelen a Hősök terén (most még ennyien sem jöttek), ő maga az 500 fő feletti, védettségi igazolványos tüntetési szabályt is baromságnak tartja. A továbbiakban kritizálta az oltásokat is, például azt, hogy immár a 18 éven aluliaknak is be akarják azokat adni.

Gődényt a mikrofonok előtt Tamasi József, az elmúlt év egyik ismertebb covidszkeptikus orvosa követte, beszédét azonban az összegyűlt emberek közül egy bekiabáló rövid ideig megzavarta, szerinte elég volt már a „sétálgatásból” és sajtótájékoztatókból is, és „valódi tettekre” van szükség.

Maga Tamasi József arra szólított fel a tájékoztatón, az Orvosok a Tisztánlátásért csoport részére, „gyűjtsék össze” az oltási kampánnyal kapcsolatos „bűncselekményeket”. „Sokakat kirúgnak amiért nem adják be a védőoltást, folyamatosan reklámozzák a végleges engedély nélküli oltásokat, holott a reklámtörvény szerint ez tilos” – sorolta fenntartásait Tamasi, majd emberkísérletnek minősítette a covid-oltási kampányt.

Mindkét aktivista hangsúlyozta, a védőoltások kényszerítése a beoltatlanok elleni „uszítás” és a lezárásokkal a „gazdaság tönkretétele” szerintük ugyanúgy bűncselekmény.

Posted by Doktor Gődény on Sunday, 23 May 2021

Tamasi emellett egy másik mozgalmat is meghirdetett, amely arról szólna, hogy híveik ne az interneten szerveződjenek, hanem vasárnap délután 2 órakor hetente, szimpatizánsaik

„sétáljanak a parkokban”, találkozzanak személyesen és itt találjanak ki további akciókat és ötleteket és így vigyék tovább az egész szerveződést.

Tamasi felszólalása után ismét kavarodás alakult ki, az egyik részvevő „a néppel szeretett volna beszélni”, de a többiek lehurrogták, így ismét Gődény jött, aki emlékeztetett, ugyan immár szabadon gyülekezhetnek, de a „rémhírterjesztés” passzusa továbbra is érvényes, ellene például éppen most zárult le egy ilyen ügyben a nyomozati szakasz.

Azt is bejelentette, több mint „negyedmillió aktív támogatójuk van”, és mivel a gyülekezési korlátozásoknak előreláthatóan június 14-ével vége, június 20-án, egy „nagy tüntetésen” majd elmondja, mozgalma hogyan fog szintet lépni. Bejelentését ismét néhány, késői és kevésbé radikális bejelentéssel elégedetlen résztvevők közbekiabálása kísérte, az egyikük csak annyit tett hozzá: „addig nem lesz vége, amíg ilyen emberek a gyávaságot hirdetik, a parkokban sétálással, a magyar embereknek össze kell fogni és menjenek tüntetni!”

Egy másik méltatlankodó szerint egy további rendszerellenes csoport a Vajdahunyadváránál „sokkal több embert hívott össze”, inkább őket kellene támogatni.

Ezekre a kritikákra Gődény úgy válaszolt, hogy akinek nem tetszik az ő programjuk, az elmehet máshová.

Nem mindenki volt azonban teljesen kibékíthetetlen. Egy önjelölt „népfőügyész” is a mikrofonhoz lépett például a sajtótájékoztató után, hogy az „új világrend bűnözőiről” kérdezzen, Gődény és Tamasi József egyáltalán nem jött ettől zavarba, sőt Tamasi részletesen válaszolt is, a nácikhoz és a dél-afrikai apartheidhez hasonlította a járvány elleni intézkedéseket.

Gődény még február elején, Ecsenyi Áronék libertárius csoportja után kezdett az év eleji, és tavaszi lezárások elleni, akkor még nem engedélyezett tüntetésekbe, és március 15-én is vonultak a fővárosban. Ezek alatt a demonstrációk alatt rendszeresen igazoltatták, most erre már az új rendelet értelmében nem került sor.

Arról, kik a magyarországi lezárásellenes és járványszkeptikus csoportok, politikailag hogyan viszonyulnak egymáshoz, és miként vesztek március 15-ig alaposan össze, ebben a videóban beszéltünk bővebben:

NYITÓKÉP: Gődény György, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek