Alaposan összebalhéztak a lezárásellenes csoportok a március 15-i tüntetések előestéjén

2021.03.14. 21:02

A Mi Hazánk Mozgalom a Vigadó téren követel majd nyitást, a rendőrség az eseményt nem engedélyezte, Gődényék a lezárások és Toroczkaiék ellen is tüntetni fognak, de bejelentkezett a libertárius Ecsenyi Áron, aki ugyancsak a Mi Hazánktól határolódott el, de azért tüntetni ő is kimegy majd.

Alaposan összebalhéztak a lezárásellenes csoportok a március 15-i tüntetések előestéjén

A Mi Hazánk március 15-i eseménye mellett Gődény György Covid-lezárások elleni, víruszkeptikus mozgalma, és az ugyancsak nyitást követelő, libertárius minipárt, a Le az Adók 75%-ával is tüntetést jelentett be, ahol a vírushelyzet miatti üzletbezárások, korlátozások ellen kívánnak majd tiltakozni a különböző csoportok a nemzeti ünnepen.

Az korábban ismert volt, hogy a Toroczkai László vezette, Jobbikot otthagyó szélsőjobbosok, akik még januárban beleálltak a lezárásellenességbe, a Vigadó téren, Budapest belvárosában fognak holnap gyülekezni. 11 órától, innen a parlament elé, a Kossuth térre vonulnának majd. A rendőrség a rendezvénnyel kapcsolatban jó előre közölte, azt tiltott gyülekezésként fogják kezelni.

A korábban Normális Élet néven ugyancsak pártot bejegyeztető Gődény György március 13-án bejelentette, támogatóit 11 órára a Kossuth térre várja majd, külön rendezvényre.

Március 14-én este, egy külön élő videóban Gődény ehhez azt is hozzátette, sokak kérése ellenére nem fog csatlakozni a Mi Hazánk rendezvényéhez a Vigadó téren,

mert, ahogyan írta, „miért is kellene nekünk olyanokkal összefogni, akiktől szidalmat kapunk, és akik bennünket felhasználva, ránk hivatkozva akarják magukat jobb színben feltüntetni az öncélú politikai haszonszerzés, vagy más hátsó szándék miatt?” Később bejegyzésében bírálta a Mi Hazánkot vezető ásotthalmi polgármestert, Toroczkai Lászlót és pártját is, szerinte ők csak politikai okokból használják ki a vírushelyzetet szavazatszerzésre.

Erre viszont a Mi Hazánk parlamenti képviselője és elnökhelyettese, Dúró Dóra Gődény lépését egyszerűen az ő rendezvényük elleni akciónak minősítette, és ugyancsak Facebookon arról írt, Gődény megtéveszti híveit, hiszen maga is pártot jegyzett be és így „saját pártcéljaira használja fel a jóhiszemű, félrevezetett embereket”.

Ha mindez még nem lett volna elég, most élő videóban jelentkezett be Ecsenyi Áron, a lezárások ellen ugyancsak tüntetéseket szervező libertárius minipárt, a Le Az Adók 75%-ával vezetője. Ő is videóban jelentette be, ott lesz a Kossuth téren, a Mi Hazánk „antiszemitáit” viszont inkább otthonmaradásra buzdította. 

Ecsenyi hozzászólásában úgy fogalmazott, a lezárásellenesek összefogása miattuk nem valósult meg eddig, mert a Mi Hazánk szerint nem a politikát, „vagy ezt az őrületet” támadja, hanem „még most is például a zsidókat vagy a cigányokat hibáztatják”. Ennek ellenére Ecsenyi azt mondta, ő Vigadó előtt nem, a Kossuth téren viszont fel fog majd szólalni. „A Mi Hazánk szavazó körében van egy tábor, akiket antiszemita kijelentések miatt vállalhatatlannak tartok, de hálistennek ők sem kérnek belőlem. Nem is meglepő, hiszen a nácik objektíven államelvű szélsőbalosok, akik épp nem a fehér hetero férfiakat utálják, hanem a zsidókat” – írta erről az Azonnalinak.

Ecsenyinek a változatosság kedvéért már nem a Mi Hazánk, hanem a Vadhajtások nevű fideszes-szélsőjobbos trollblog szólt vissza, névtelen cikküket, ami videójáról szól, úgy zárták: „Nehogy holnap szájba legyél tenyerelve, hülyegyerek…”

Így tehát a magyar lezárásellenes mozgalom március 15 előtt három részre szakadt:

felvonulnak majd a Gődény-féle, általános vírusszkeptikus populisták, a lezárások ellen ugyancsak szervezkedő, szélsőjobbos Mi Hazánk tagjai, és a libertárius Ecsenyiék is.

Pedig a múltban a hasonló rendezvényeken még jól megfért egymással Novák Előd, Ecsenyi és a gődényisták is. Novák Előd akkor arról panaszkodott, a rendőrség jóval keményebben lépett volna fel, ha a demonstrációt ők és nem Ecsenyiék szervezik. Február 28-án viszont már Ecsenyit vitte be a BRFK Gődény Hősök terén megszervezett, nagyobb tiltakozó akciójáról.

Március 15-e lesz tehát az első alkalom, hogy a három markáns irányzat szinte teljesen külön jelenik majd meg a városban. A lezárások ellen és egymás ellen is tiltakozva.

NYITÓKÉP: Novák Előd / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek