Metoo-ügy az osztrák médiacézár ellen: szerelmes levelek, „kurvás” kinézet, fogdosás a másológép előtt

Szerző: Techet Péter
2021.05.07. 20:21

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját – és sok más médiatermék urát –, hogy szexuálisan molesztálta őket és megjegyzéseket tett a külsejükre. Fellner tagadja a molesztálást, azt viszont elismeri, hogy „kurvásnak” nevezte az egyik újságírólány öltözetét. Az ügy a bíróságon folytatódik. Fellner pedig leközölte a napilapjában az egyik vádló volt újságírólány neki írt szerelmeslevelét.

Metoo-ügy az osztrák médiacézár ellen: szerelmes levelek, „kurvás” kinézet, fogdosás a másológép előtt

Az osztrák közéletet napok óta két újságírólány vádjai foglalkoztatják, amelyeket az egyik legbefolyásosabb osztrák médiavállalkozó és újságíró, a többek között az Österreich bulvárnapilapot is vezető Wolfgang Fellner ellen fogalmaztak meg.

Wolfgang Fellner az osztrák újságírás egyik sztárja, főleg mióta 2010-ben meghalt Hans Dichand, a több százezer példányszámú Kronen Zeitung bulvárnapilap kiadója. Fellner gyakorlatilag hozzá hasonló – a politikát is alakító – befolyással és hatalommal bír az osztrák médiában. Már salzburgi gimnazistaként létrehozott egy hetilapot, ami olyan népszerű lett, hogy később el tudta adni a Kurier napilapnak. 1992-ben aztán megalapította a News hírmagazint, amely bulváros stílusban és sok képpel ígért politikai tartalmakat – a magazin a mai napig Ausztria vezető hetilapja. A News körül több más tematikus hetilapot is létrehozott: a a gazdasági kérdésekre fókuszáló Formatot vagy a női magazin Womant.

 

WOLFGANG FELLNER (BALOLDALT) AZON PETER PILZ, EGYKORI ZÖLD POLITIKUSSAL (JELENLEG A ZACKZACK BALOLDALI BULVÁR-ONLINE NAPILAP VEZETŐJÉVEL), AKIT SZINTÉN SZEXUÁLIS MOLESZTÁLÁSSAL VÁDOLNAK. FOTÓ: WOLFGANG FELLNER / FACEBOOK

A Kronen Zeitung befolyását azonban ezekkel se tudta megtörni, ezért

2005-ben egy saját napilapot indított Österreich címen. A bulvárnapilap a Kronent is túlszárnyalja a szókimondásban és a hírek bulváros tálalásában.

A lapnak saját internetes híroldala is van, ahol Fellner rendszeresen vezet – a tőle megszokott laza stílusban – politikai beszélgetéseket. Az egész médiavállalkozás sokban családi biznisz is, mert Fellner mellett tulajdonos még a volt felesége, Uschi Fellner, a hírportálon pedig Fellner műsorait sokszor a fia, Niki Fellner vezeti most már.

Úgy nézel ki, mint egy kurva

Elsőként Raphaela Scharf jelentkezett a sajtónál. Ő már 2019-ben

megvádolta Fellnert szexuális zaklatással, amire Fellnernek annyi volt csak a válasza, hogy azonnali hatállyal kirúgta őt az Österreichtól.

RAPHAELA SCHARF AZT ÁLLÍTJA, HOGY EGY KÖZÖS FOTÓZÁSON WOLFGANG FELLNER LEKURVÁZTA ŐT. FOTÓ: RSCH / FB

Scharf jelenleg a konkurens Kronen Zeitung internetes oldalán vezet politikai műsort. A vádak azonban csak mostanra derültek ki, amikor bírósági szakaszba lépett az ügy – azonban nem a szexuális zaklatás a vád, hanem Scharf az elbocsátása ellen indított munkajogi pert. Itt derült ki azonban az ügy háttere.

Scharf azt állítja, hogy Fellner a szerkesztőségben egyszer azt mondta a túl kivágott ruhájára utalva, hogy úgy néz ki, „mint egy kurva”. Scharf szerint egy fotózáson történt mindez, ahol először kétértelmű megjegyzéseket tett volna a kinézetére Fellner, majd gyakorlatilag lekurvázta. Fellner ezt nem tagadja, de

szerinte ez nem molesztálás, hanem nem akarta, hogy az egyik munkatársáról ennyire feltűnő és kivágott ruhában jelenjenek meg képek.

Fellner szerint azonban Scharf csak bosszút akar állni rajta, mert nem emelte meg a fizetését, amikor még az Österreichnél dolgozott – és most ő is perel: Fellner azt akarja elérni, hogy a bíróság tiltsa meg Scharfnak, hogy a szexuális molesztálás vádját terjeszthesse.

Szerelmes levelek

Scharf a perben azonban felvonultatott egy tanút, aki szintén az Österreichnál dolgozott, és ő is azt állítja: Fellner többször is testileg is közeledett volna hozzá. Katia Wagner, aki jelenleg szintén a konkurens Kronénél dolgozik, azt állítja, hogy Fellner többször is megfogta a szerkesztőségben a fenekét.

Fellner szerint azonban „két kronés barátnő intrikájáról” van csak szó, és mindketten bosszút akarnának rajta állni. Mindkettőjüket a Krone ügyvédje képviseli. Fellner azt állítja, hogy sokkal inkább Wagner volt az, aki közeledett hozzá – szerinte „baráti, plátói viszony” alakult ki köztük, és az újságírólány szerelmes leveleket is küldött Fellnernek.

Ezekről a levelekről Fellner a lapjában, az Österreichban készségesen beszámolt.

Szerinte Wagner többször is elhívta magához őt vacsorázni, ahol a lány – aki akkor az Österreich egy webshop-felületén volt moderátor – arra akarta volna rávenni, hogy Fellner segítsen neki egy szépségszalont létrehozni.

Az Österreich arról ír, hogy Wagner a szerkesztőségben úgy viselkedett volna Fellnerrel, mintha nagyon szoros kapcsolat lenne köztük: többször átölelte és arcon puszilta főnökét. Fellner azonban végül elbocsátotta a lányt, aki azt mondja: az Österreich-tulajdonos ekkor a szerkesztőségi másolónál többször is megfogta a fenekét. Fellner azonban azt mondja: a másolóra mindenki ráláthat a szerkesztőségből, és senki sem emlékszik arra, hogy ő taperolta volna a lányt.

Fellner Wagner vélt hiteltelenségét azzal is alá akarja támasztani, hogy a lapjában leközölt egy szerelmes levelet, amit Wagner az állítólagos szexuális zaklatása után két évvel írt neki (a levél itt olvasható el fénymásolatként). Ebben a születésnapi köszöntésben a „kedves, kedves Wolfgangnak” köszönetet mond azért, hogy megismerhette, és reményét fejezi ki, hogy még sok évet lehet vele, a levél végére pedig egy szivecskét rajzolt. Hogy milyen közös évekre gondolt Wagner, az nem derül ki, mert ekkor már nem is az Österreichnál dolgozott.

KATIA WAGNER AZT ÁLLÍTJA, HOGY FELLNER TÖBBSZÖR IS VACSORÁZNI HÍVTA, AHOL INKÁBB A SZEXUÁLIS VÁGYAIRÓL SZERETETT VOLNA BESZÉLGETNI VELE, FELLNER VISZONT LEKÖZÖLT A LAPJÁBAN EGY SZERELMES LEVELET, AMIT WAGNER ÍRT FELLNERNEK KÉT ÉVVEL AZUTÁN, HOGY ÁLLÍTÓLAG MEGFOGTA A FENEKÉT A SZERKESZTŐSÉGI MÁSOLÓGÉPNÉL. FOTÓ: KW / FB

Ezzel szemben Wagner azt mondja, hogy Fellner hívta el őt rendszeresen vacsorákra és utazásokra – egy SMS-ben pedig azt írta neki, hogy

„sajnálom, hogy nem vihetlek el [az útra] luxustúszként”.

Wagnert „aranyékszerkémnek” nevezte, és SMS-ben fejezte ki abbéli reményét, hogy „kapok egy puszit”.

Ideiglenes visszavonulás

Wagner és Scharf szerint Fellner a fiatal kolleganőkkel szemben mindig elmosta a munka és a privátszféra határait kétértelmű megjegyzésekkel vagy testi közeledésekkel. Scharf a Puls4 magántelevíziónak azt mondta:

„Az OE24-nál [az Österreich internetes oldalánál] ez egy íratlan szabály, hogy aki nem megy el enni Fellnerrel, az hamar kívül találja magát.”

Wagner pedig arról számolt be, hogy Fellner ezeken a vacsorákon nagyon hamar elkalandozott a munkáról, és a szexuális vágyairól beszélgetett inkább szívesen. Wagner azt mondta, hogy minden egyes alkalommal olyan rosszul volt Fellner stílusától, hogy legszívesebben már az étteremben kiment volna hányni.

Noha Fellner minden vádat tagad, pénteken bejelentette: ameddig nem zárul le a bírósági ügy, addig levonul a képernyőről, és nem fogja az Österreich internetes politikai beszélgetőműsorát, a Fellner Live-ot vezetni. Ezt amúgy már most is sokszor a fia, Niki Fellner moderálja.

NYITÓKÉP: Wolfgang Fellner / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek