+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 24. szerda, 17:17
Az 1703-ban alapított Wiener Zeitung napilap nemcsak a bécsi szabadelvű konzervatív polgárság újságja, de egyben – már a Habsburg-időktől – Ausztria hivatalos közlönyeként is funkcionál, ahol bizonyos állami és gazdasági hirdetmények megjelennek. A lap főleg ebből tartotta el magát. A Kurz-kormány ennek véget vetne.

A Wiener Zeitung kettős funkciót lát el Ausztriában. Egyrészről egy normális politikai napilap – a jobbközép Die Presse és a baloldali-liberális Der Standard mellett egy kisebb, alapvetően jobboldali liberális polgári réteghez szóló szeriőz újság. Másrészről azonban az újság, amelynek száz százalékban az osztrák állam a tulajdonosa (a bécsi kormány nevezi ki a főszerkesztőt is), amolyan állami közlönyként is funkcionál. Nemcsak az állami hirdetményeknek, új jogszabályoknak (stb.) kell itt megjelenniük, de

 

a gazdasági vállalatoknak is itt kell bizonyos adatszolgáltatási kötelezettségüknek eleget tenni,

 

mondjuk egy részvénytársaság közgyűlési meghívóját vagy a tőzsdén szereplő cégek éves kimutatásait.

 

Pusztán politikai napilapként nem tudna az 1703-ban alapított – ezzel a legrégebbi németnyelvű – napilap túlélni, a bevételeinek nagyrészét éppen az biztosítja, hogy a hirdetményekért, amennyiben azok a gazdasági szereplőktől kötelezően jönnek, pénzt kap. A lap bevételeinek háromnegyede ebből – a jelenleg még államilag kötelezően biztosított – forrásokból származik.

 

Sebastian Kurz konzervatív-zöld kormánya azonban most éppen ettől fosztaná meg a lapot a balliberális Der Standard információi szerint. Ezt már régóta követelte az Osztrák Néppárthoz közelálló Gazdasági Kamara, elvégre a jelenlegi nyomtatott adatszolgáltatás nagy költséget jelent a gazdasági társaságoknak (egy teljes oldalas hirdetmény 8000 euróba kerül).

 

Egy EU-irányelvre hivatkozva azt mondja a bécsi kormány, hogy ezentúl elegendő lenne csak digitálisan közzétenni az eddig a Wiener Zeitung közlönymellékletében kötelezően kinyomtatandó gazdasági híreket, beszámolókat, meghívókat.

 

A hivatkozott EU-irányelv a társasági jogban megjelenő adatszolgáltatási kötelezettséget szabályozza – azaz hogy ezeknek digitálisan is eleget lehet tenni. Az irányelv azonban nem zárja ki azt, hogy a gazdasági társaságok nyomtatott lapban is közzétegyenek információkat a működésükről – bár tény, hogy a célja a digitalizáció segítése, ezzel a gazdasági élet gyorsabbá, valamint az eddigi adatszolgáltatási kötelezettségek olcsóbbá tétele.

 

Azonban egyrészről egy irányelvről van szó, amit nem szó szerint kell átvenni (a tagállamok maguk döntenek, hogy milyen formában és konkrét szabályokkal alkalmazzák), másrészről a Kurzék által hivatkozott irányelv se zárja ki, hogy továbbra is fennmaradjon egy állami közlöny, amiben a gazdasági társaságok hírei megjelennek. A cél ugyanis nem ennek felszámolása, hanem ennek digitalizációja – és annak tisztázása, hogy a printalapú vagy a digitális adatszolgáltatás tekinthető-e egy jogérvényes adatközlésnek.

 

A Kurz-kormány tervezett döntése azonban nem lehet akkora meglepetés, elvégre a konzervatív-zöld koalíció kormányprogramjában is szerepelt, hogy a Wiener Zeitungbeli nyomtatott adatszolgáltatási kötelezettséget megszüntetni tervezik – hozzátéve persze, hogy

 

egy új gazdasági modellel azonban meg akarják menteni a márkanevet.

 

A változásokra maga a Wiener Zeitung is felkészült, ugyanis a napokban jelentette be, hogy a gazdasági társaságok közleményei számára egy új honlapot hozott létre. A bevételkiesések azonban így is negatívan érinthetik az újságot, ahol jelenleg 60 főállású újságíró dolgozik. A példányszám is jelentősen visszaeshet, hiszen jelenleg nagyon sokan nem a napilapos főrész, hanem eleve a közlönymelléklet miatt járatták az újságot.

 

NYITÓKÉP: Wiener Zeitung címlapja / WZ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás