+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. május 5. szerda, 07:11
Nemcsak hadvezér, de modern jogalkotó és Európa felvilágosult egységesítője is volt a 200 éve elhunyt Bonaparte Napóleon. A forradalmi eszmék mentén egyesített Európával szemben született meg az a konzervatív nacionalizmus is, amely a mai napig egység és reform útjában áll.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ha lehet hinni cambridge-i adatelemzőknek, akik egy-egy történelmi személy nagyságát abban mérik, hogy hányan és mennyit beszélnek az illetőről a digitális tereken – akkor

 

Napóleon Jézus után a világtörténelem második legfontosabb szereplője.

 

Ha a francia forradalmon múlik, akár első is lehetett volna, elvégre az éppen a kereszténység teljes lecserélésére törekedett – még a hónapokat is átnevezte, így lehetett Bonaparte Napóleon a nyolcadik év brumaire hónapjának 18. napján egyeduralkodóvá a forradalmi káoszba süllyedő Franciaországban.

 

Napóleon igazi dialektikus fordulat volt a francia forradalom történetében – nem meghaladta, hanem számos tekintetben kiteljesítette azt. A forradalom katonája volt, azt védte német, olasz vagy egyiptomi földön, mielőtt a forradalomból kinőtt új rendszer első konzulja, majd végül császára lett. Dialektikus fordulat, mert

 

miközben a forradalmat teljesítette ki és számos eszméjét terjesztette el Európában, konzervatív eszközökhöz nyúlt.

 

A politikában ugyanis nem elegendő a cél – az eszközt annak megfelelően kell megválogatni, és az eszközt a cél szempontjából lehet értékelni. Éppen ezért álltak Napóleon mellé korának akár felvilágosult gondolkodói is – még Goethével is találkozott –, mert benne az eszméhez erő is társult.

 

Napóleon nagyságát és rendkívüliségét nem csupán katonai teljesítménye adja. Akkor csak egy francia hódítót kéne benne látnunk. Ő alatta azonban kiteljesedett a francia nemzeteszme, ami gyakorlatilag minden más nemzet számára a felvilágosodás és a forradalom lehetőségét jelentette. Napóleon francia zászló alatt hódított, de

 

útját nemcsak francia uralom, de új jogi eszmék uralma is kísérte.

 

Korszakos teljesítménye a Code civil, a francia polgári törvénykönyv. Ez élesen szembehelyezkedett a természetjogi tanokkal, amelyek szerint a jog történelmileg alakul, koronként és népenként más és más, és ezért nem csak összefoglalni (kodifikálni) nem lehetséges, de nem is lehet mindenütt azonos módon érvényes. Az, hogy a jog akarat és vele nemcsak meglévő állapotokat elfogadni, de ezeket feltörni és teljesen újakat teremteni is lehet, a kodifikációs gondolattal jelent meg. A német nyelvterületen – noha különösen a délnémet részeken a napóleoni eszméket egyetértéssel fogadták – végül nem győzött majdnem 100 évig a kodifikáció, a jogot népszellemnek és minden egyéb, az állapotokat konzerváló (és a konzervált állapotot természetesnek beállító) tartalomnak gondolták Savigny nyomán.

 

Napóleon sértette természetesen a kialakult birodalmi, dinasztikus érdekeket a kontinensen. De hódításait nem ezért követte akkora figyelem. A katonáival vitte, terjesztette a francia forradalom tanait – és ezek nemcsak katonákba ütköztek, de elleneszmékbe, ellenáramlatokba is. Miközben

 

a nemzet demokratikus és progresszív eszméje a francia forradalommal született meg

 

– ahol a nemzet (és ennyiben a nacionalizmus) a mindenkinek kijáró részvételt jelentette –, pár évtizeden belül megmutatkozott a nemzet konzervatív és reakciós jellege is, amikor az a haladásnak a gátja. A spanyol gerillák vagy a tiroli szabadságharcosok mind nemzetükért harcoltak – ami azonban ott és akkor a Napóleonnal érkezett új eszmék elutasítását jelentette. Carl Schmitt szerint a partizán – a nemzeti földért és különállóságért, azaz az univerzalizmus minden formája ellen harcoló típusa – született meg a Napóleon elleni népi, helyi ellenállásokban.

 

Megmutatkozott a nacionalizmus másik lehetősége is, amely nem kevésbé a részvételt jelenti – de már társul hozzá a partikularitás eszméje is, ami szerint nem mindenki osztozhat egy nemzetben, annak meglennének a sajátos határai és zárásai. A francia nemzet még univerzálisnak tartotta magát – hangozzék ez bármennyire is paradox módon –, és ez az univerzalizmus hajtotta Napóleont Európán át. A vele szemben felfegyverkező helyi erők – köztük ugyebár a legismertebb tiroliak – már a sajátosságukat, a különállásukat védték.

 

Napóleon alatt végleg elszakadt az univerzalizmus és a nacionalizmus,

 

amely a francia forradalomban még egyetlen közös demokratikus eszmét jelentett: a francia „nation” ajánlat a világ minden embere számára.

 

És éppen ezért Napóleonra se lehet egységesen emlékezni. Vagy beszűkítjük francia nemzeti mivoltába, és csupán egy nagy francia hódítót látunk benne: de ekkor meg tényleg a franciák ünnepeljék csak – mit tartozna ránk, hogy egy korzikai meghódítja Oroszországig Európát? Vagy pedig Napóleon a felvilágosodás már nem is csak abszolutista, de leginkább militarista fel- és kilángolása: akkor pedig mindazon magasztos (bár helyben sokszor elbukó) eszmék előfutára lehet ő, amelyeket demokráciaexportnak nevezünk.

 

Hiszen Napóleon se tett mást, mint exportálta a francia forradalmat.

 

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás