„Teraszt” nyitott a Momentum a Kossuth téren

2021.05.01. 18:40

Mivel egy sörre, asztalokhoz már ki lehet ülni, de tüntetni nem lehet, ők inkább kiültek asztalokhoz a Kossuth térre.

„Teraszt” nyitott a Momentum a Kossuth téren

UPDATE: Két rendőr mintegy 45 perccel a demonstráció kezdete után megjelent az asztaloknál, de igazoltatásra nem került sor, csupán elcsevegtek a megjelent momentumos politikusokkal, ezt követően pedig távoztak.

Tüntetés helyett teraszos-kiülést szerveztek a Momentum politikusai és Szél Bernadett független képviselő május 1-én, délután a Kossuth téren a parlament előtt. Az akció előtt Orosz Anna, a párt XI. kerületi képviselője, Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője, és Szél Bernadett független képviselő tartottak rövid sajtótájékoztatót.

A párt Facebook-oldalán az eseményt élőben is közvetítették, ezen a videón látszik, hogy a sajtótájékoztató után a párt aktivistái párt-terasszal foglalták el a parlament előtti tér egy részét.

Hajnal Miklós, azt is hangsúlyozta, a demonstráció célja az, hogy felhívják arra a figyelmet, miközben rengeteg oka lenne annak, hogy tüntessenek a kormány elmúlt egy éves teljesítménye ellen, például a vagyonkezelői alapítványokba való kiszervezésről szóló törvény szerinte „az elmúlt harminc év legsúlyosabb bűncselekménye” volt, a meghosszabbított veszélyhelyzet miatt továbbra is gyülekezési tilalom van, miközben 22 ezres futballmeccsekre már el lehet menni ma is.

Mivel tüntetést szervezni még mindig nem lehet legálisan, ezért inkább megnyitották a „Momentum-teraszt”.

Az asztaloknál, székeken ülő pártaktivisták elől egy Momentum-logós, Rogán Antal képével díszített molinót is kifeszítettek, amin az áll,

„A közvagyon ellopása hazaárulás!"

Hajnal szerint akciójuk  „görbe tükröt tart a hatalom viselkedése elé”.

Azért, hogy ez előre ne derüljön ki, az eseményt, mint a Momentum sajtótájékoztatóját hirdették meg.

Szél Bernadett, aki  már a múlt heti nyitás után felvetette, hogy a teraszos nyitás és a focimeccses szurkolás mellett már a demonstrációkat is engedélyezni lehetne, most hangsúlyozta, erre mégsem kerül sor, miközben a kormány folyamatosan olyan botrányos ügyeket kreál, ezek ellen pedig bizonyosan számos ember kimenne tiltakozni, így ő most ehhez az akcióhoz csatlakozva kíván tiltakozni.

Az még április 23-án, Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádiós interjújából derült ki, hogy négymillió beoltott elérése esetén engedélyezik majd, hogya a labdarúgó mérkőzéseket már telt házzal rendezzék meg. Miután a héten Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club elnöke bejelentette, hogy miután április 30-án feltehetően meglesz a négymillió oltott, a Fradi már a szurkolók előtt lép majd pályára május 1-én. Április 30-án amúgy tömegjelenetekre is sor került a nagyvárosok oltóponjai előtt, mivel egész héten lehetett vakcinákra időpontot foglalni, így a határszámot is könnyebb volt elérni.

 Erre a hírre reagálva most a Momentum képviselői úgy vélik, egy ilyen teraszos tüntetésnek akkor nyilván ugyancsak nincs akadálya a szabad levegőn.

NYITÓKÉP: Momentum Mozgalom / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek