+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. május 1. szombat, 18:40
Mivel egy sörre, asztalokhoz már ki lehet ülni, de tüntetni nem lehet, ők inkább kiültek asztalokhoz a Kossuth térre.

UPDATE: Két rendőr mintegy 45 perccel a demonstráció kezdete után megjelent az asztaloknál, de igazoltatásra nem került sor, csupán elcsevegtek a megjelent momentumos politikusokkal, ezt követően pedig távoztak.

 

Tüntetés helyett teraszos-kiülést szerveztek a Momentum politikusai és Szél Bernadett független képviselő május 1-én, délután a Kossuth téren a parlament előtt. Az akció előtt Orosz Anna, a párt XI. kerületi képviselője, Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője, és Szél Bernadett független képviselő tartottak rövid sajtótájékoztatót.

 

A párt Facebook-oldalán az eseményt élőben is közvetítették, ezen a videón látszik, hogy a sajtótájékoztató után a párt aktivistái párt-terasszal foglalták el a parlament előtti tér egy részét.

 

 

Hajnal Miklós, azt is hangsúlyozta, a demonstráció célja az, hogy felhívják arra a figyelmet, miközben rengeteg oka lenne annak, hogy tüntessenek a kormány elmúlt egy éves teljesítménye ellen, például a vagyonkezelői alapítványokba való kiszervezésről szóló törvény szerinte „az elmúlt harminc év legsúlyosabb bűncselekménye” volt, a meghosszabbított veszélyhelyzet miatt továbbra is gyülekezési tilalom van, miközben 22 ezres futballmeccsekre már el lehet menni ma is.

 

Mivel tüntetést szervezni még mindig nem lehet legálisan, ezért inkább megnyitották a „Momentum-teraszt”.

 

Az asztaloknál, székeken ülő pártaktivisták elől egy Momentum-logós, Rogán Antal képével díszített molinót is kifeszítettek, amin az áll,

 

„A közvagyon ellopása hazaárulás!"

 

Hajnal szerint akciójuk  „görbe tükröt tart a hatalom viselkedése elé”.

 

Azért, hogy ez előre ne derüljön ki, az eseményt, mint a Momentum sajtótájékoztatóját hirdették meg.

 

Szél Bernadett, aki  már a múlt heti nyitás után felvetette, hogy a teraszos nyitás és a focimeccses szurkolás mellett már a demonstrációkat is engedélyezni lehetne, most hangsúlyozta, erre mégsem kerül sor, miközben a kormány folyamatosan olyan botrányos ügyeket kreál, ezek ellen pedig bizonyosan számos ember kimenne tiltakozni, így ő most ehhez az akcióhoz csatlakozva kíván tiltakozni.

 

Az még április 23-án, Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádiós interjújából derült ki, hogy négymillió beoltott elérése esetén engedélyezik majd, hogya a labdarúgó mérkőzéseket már telt házzal rendezzék meg. Miután a héten Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club elnöke bejelentette, hogy miután április 30-án feltehetően meglesz a négymillió oltott, a Fradi már a szurkolók előtt lép majd pályára május 1-én. Április 30-án amúgy tömegjelenetekre is sor került a nagyvárosok oltóponjai előtt, mivel egész héten lehetett vakcinákra időpontot foglalni, így a határszámot is könnyebb volt elérni.

 

 Erre a hírre reagálva most a Momentum képviselői úgy vélik, egy ilyen teraszos tüntetésnek akkor nyilván ugyancsak nincs akadálya a szabad levegőn.

 

NYITÓKÉP: Momentum Mozgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás