+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. május 1. szombat, 18:40
Mivel egy sörre, asztalokhoz már ki lehet ülni, de tüntetni nem lehet, ők inkább kiültek asztalokhoz a Kossuth térre.

UPDATE: Két rendőr mintegy 45 perccel a demonstráció kezdete után megjelent az asztaloknál, de igazoltatásra nem került sor, csupán elcsevegtek a megjelent momentumos politikusokkal, ezt követően pedig távoztak.

 

Tüntetés helyett teraszos-kiülést szerveztek a Momentum politikusai és Szél Bernadett független képviselő május 1-én, délután a Kossuth téren a parlament előtt. Az akció előtt Orosz Anna, a párt XI. kerületi képviselője, Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője, és Szél Bernadett független képviselő tartottak rövid sajtótájékoztatót.

 

A párt Facebook-oldalán az eseményt élőben is közvetítették, ezen a videón látszik, hogy a sajtótájékoztató után a párt aktivistái párt-terasszal foglalták el a parlament előtti tér egy részét.

 

 

Hajnal Miklós, azt is hangsúlyozta, a demonstráció célja az, hogy felhívják arra a figyelmet, miközben rengeteg oka lenne annak, hogy tüntessenek a kormány elmúlt egy éves teljesítménye ellen, például a vagyonkezelői alapítványokba való kiszervezésről szóló törvény szerinte „az elmúlt harminc év legsúlyosabb bűncselekménye” volt, a meghosszabbított veszélyhelyzet miatt továbbra is gyülekezési tilalom van, miközben 22 ezres futballmeccsekre már el lehet menni ma is.

 

Mivel tüntetést szervezni még mindig nem lehet legálisan, ezért inkább megnyitották a „Momentum-teraszt”.

 

Az asztaloknál, székeken ülő pártaktivisták elől egy Momentum-logós, Rogán Antal képével díszített molinót is kifeszítettek, amin az áll,

 

„A közvagyon ellopása hazaárulás!"

 

Hajnal szerint akciójuk  „görbe tükröt tart a hatalom viselkedése elé”.

 

Azért, hogy ez előre ne derüljön ki, az eseményt, mint a Momentum sajtótájékoztatóját hirdették meg.

 

Szél Bernadett, aki  már a múlt heti nyitás után felvetette, hogy a teraszos nyitás és a focimeccses szurkolás mellett már a demonstrációkat is engedélyezni lehetne, most hangsúlyozta, erre mégsem kerül sor, miközben a kormány folyamatosan olyan botrányos ügyeket kreál, ezek ellen pedig bizonyosan számos ember kimenne tiltakozni, így ő most ehhez az akcióhoz csatlakozva kíván tiltakozni.

 

Az még április 23-án, Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádiós interjújából derült ki, hogy négymillió beoltott elérése esetén engedélyezik majd, hogya a labdarúgó mérkőzéseket már telt házzal rendezzék meg. Miután a héten Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club elnöke bejelentette, hogy miután április 30-án feltehetően meglesz a négymillió oltott, a Fradi már a szurkolók előtt lép majd pályára május 1-én. Április 30-án amúgy tömegjelenetekre is sor került a nagyvárosok oltóponjai előtt, mivel egész héten lehetett vakcinákra időpontot foglalni, így a határszámot is könnyebb volt elérni.

 

 Erre a hírre reagálva most a Momentum képviselői úgy vélik, egy ilyen teraszos tüntetésnek akkor nyilván ugyancsak nincs akadálya a szabad levegőn.

 

NYITÓKÉP: Momentum Mozgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás