Milyen ember tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort?

Söpkéz Sándor

Szerző:
Söpkéz Sándor

2021.04.30. 11:33

Kompetenciák, tapasztalat, kompatibilitás, vezetői képességek, integritás: ezek a legfontosabb miniszterelnök-jelölti követelmények a fejvadász szemével.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Nemzetközi fejvadászként harminc éve kompetenciákkal, kiválasztással foglalkozva szeretném felhívni a pártok és jelölő szervezetek figyelmét néhány nem elhanyagolható körülményre az Orbán Viktort kihívni és legyőzni vágyó miniszterelnök-jelöltek javaslatánál.

A feladat, hogy is mondjam, nem mentes a kihívásoktól. Sőt, egy 2022-es ellenzéki siker esetén ez lesz az egyik legnehezebb feladat, amire idehaza vállalkoztak az elmúlt harminc évben. Mert a felelőssége nemcsak annyi, hogy valahogy ellássa és túlélje munkakörét négy év alatt. Ennél sokkal több: átvezesse az országot a félfeudális posztkommunista viszonyok közül egy modern, versenyképes XXI. századi országba, egy kiürített államkasszát helyreállítson, felszámolja a NER-t, a leszakadás helyett a felzárkózás útjára lépjünk, a társadalmi igazságtalanságokat próbálja valahogy kezelni, és a kettészakadó gyűlölködő társadalmat megpróbálja integrálni.

Orbán elutasítottsága nő, de nem csak ez alapján kell egy versenyt megnyerni. A választást követő sokkal nehezebb országépítésben is hely kell állni. Nem pusztán faltörő kosra van szükség, aki nélkül nehéz a várba bejutni, de egy okos, körültekintő, határozott, bölcs, és integráló személyiségre is, aki a romok eltakarításában és az újjáépítésben sikeres lesz. Faltörő kosok is kellenek, ez igaz – de kerüljenek a helyükre, a saját szerepükbe.

A pártvezetők gyakran az önámítás csapdájába esnek. Attól még, hogy néhány projektet sikerre vittek, csináltak egy-két kreatív performanszot, az ismertségük pedig elfogadható, még nem alkalmasak miniszterelnöknek.

Sajnos a választók is gyakran tévedésben élnek. Nem látnak tovább az orruknál: pusztán az ismertségre alapoznak. A közvélemény-kutatások hajlamosak arra, hogy arról nyilatkozzanak, hogy kit látnak a választók legalkalmasabbnak. Lehet, hogy a kérdést így is teszik fel, de az eredmény inkább egy ismertség és preferencia kombót ad ki, nem pedig az alkalmasságot. Ezek ugyanis baromira különböző fogalmak. Nem beszélve a preferenciáról.  

De ezt most tegyük félre. Vizsgáljuk pusztán a szakmai, emberi szempontokat!

Integritás

A Fidesztől többnyire azért fordultunk el, mert már évek óta saját magát képviseli és nem bennünket, szavazókat, akik huszonéven át behúztuk rájuk az ikszet. A hatalmat kisajátították és céljuk elsődlegesen annak megtartása, felszámolva a plurális demokráciát, amiért a nyolcvanas években oly sokat tüntettünk. És vadul dolgoznak a klientúra felépítésén-feltőkésítésén a mi, valamint az európai polgárok pénzéből. Ez főbenjáró vétek.

A szakmai kiválasztás során az integritás mindig KO-kritérium: ha valaki ennek nem felel meg, bármilyen jó képességű és szakmailag megfelelő, ki kell zárjuk. Szóval legyen tiszta és feddhetetlen, szerencsés esetben példás életű. Legyen őszinte, nyílt, és transzparens is! Megoldásokat és jó példákat mutasson fel, ne ellenségképet építgessen az állam pénzén. Képes legyen párbeszédre, hallja meg a választók és az ellenzék szavát, reagáljon és ne elbeszéljen mellette.

Nemzetközi környezet és gazdaság hatásai

Ma már az ország vezetőjének nemcsak itthon kell tudni szólnia a választókhoz. Európai vezetőtársait is meg kell tudja győzni, ne adj Isten még a tengerentúlon is tárgyalópartnernek kéne tekintsék.  Az angol nyelv tárgyalási szintű ismerete ma már nemcsak az üzleti életben követelmény, hanem a közéletben, a politikában is. És persze diploma sem árt. Nemhogy nem árt, követelmény! Mesterfok, nem beszélve tudományos szintről. Az ország gazdaságilag padlón lesz 2022-ben, nehéz lesz a jogi barikádokkal megküzdeni a Fidesz által hátrahagyott ország rendbetételéhez. 

Ehhez komoly gazdasági és jogi tapasztalatokra és ismeretekre lesz szükség. Az országot csak a szabad verseny megteremtésével, innovációval, versenyképesség-növeléssel, termelékenység-növeléssel és a külföldön tapasztalatot és tőkét szerezett fiatalok bevonásával lehet.

Nemzetközi piacon működő, profin szervezett vállalatnál szerzett vezetői tapasztalat kell a strukturált gondolkodáshoz és építkezéshez. Külföldi tanulmány vagy munkatapasztalat szintén előny.

Manapság már ritkán mérnek IQ-t kiválasztás során a vállalatok, helyette attitűdöt, gondolkodást, motivációt és értékrendet vizsgálnak, de egy ilyen állásban a magas intellektuális szint mellett magas érzelmi intelligenciára is szükség van.  A jó kommunikációs készség és vitaképesség jól látszik, hogy elengedhetetlen kelléke egy sikeres kampánynak, de a mai ellenzéknek elég a hangerő és kritika, hogy jól látszódjék. Annak, aki viszont odakerül a kormánykerékhez, asszertív kommunikációra lesz szüksége.

Vezetői tapasztalat és készségek

Az adminisztráció irányítása magas szintű vezetői és irányítási képességeket igényel. Menetközben gyorsan kiderülnek a hiátusok: akkor az elfogadottság hiánya gyorsan törésekhez szakításokhoz vezethet, és kész a baj. Egy széteső szivárványkoalíció a választók szemében bizonyíték az alkalmatlanságra.

Strukturált, integrálni képes koncepcionális gondolkodású, szisztematikus szemléletű és munkamódszerű, vizionálni képes vezető kell, aki alkot, nem kirekesztő, hanem megnyerő és bevonó.

Olyan vezetőnek, aki nem vezetett még vállalatot vagy intézményt, sokáig tart míg megtanulja, mi a dolga, és időből lesz a legkevesebb, ha hatékony rendszerváltást akarunk menedzselni 2022 után. Jól rak össze és vezet csapatokat, jól alkalmazza az ösztönzés különféle módszereit. Eredményorientált és tapasztalt a delegálásban és számonkérésben. Döntésképes, de döntései nem nélkülözik a megalapozottságot. Empatikus. 

Személyiség

Ideális esetben bölcs, karizmatikus, szociálisan érzékeny, vizionáló és integráló személyiség – így együtt. Nehéz párosítás, ritkán jön össze. A lehető legfelkészültebb ember kell, de senki nem tökéletes.

Hibázni időnként mindenki hibázik. De önreflexívnek kell lenni, a hibákat el kell ismerni és kijavítani. Önismeret nélkül csak nevetségessé válunk. Tudnunk kell, mire vagyunk képesek, mire nem.

Kell, hogy legyen füle, és hallja a hozzá érő hangokat, visszajelzéseket. 

Orbán autokrata világa egyirányú utcává szűkült, rég eltávolodott a valóságtól, a rendszer felülről vezérelt alagút, amit a megfelelés kényszere és az önkéntes túllicitálási verseny jellemez. A vezetői szándéknak nem a hatalom megtartására, hanem az alkotásra építkezésre kell irányulnia, alkotó kreatív és rátermett kompetens emberek bevonzásával. A túl nagy ego gyakran akadály.

A mai politikus generáció, a bólogató Jánosok a kontraszelekció gyümölcsei. A mai gyorsan változó világban a szingularitás küszöbén nem lehet elveszett a tudományok világában sem, ha egy modern versenyképes társadalmat szeretne építeni. A tanulási hajlandósága és agilitása magas. Az elmúlt 15 év megosztó politizálása után szükség van a megosztás felszámolására. Politikai értelemben nem lehet a másik végpont a politikai palettán, hanem olyan, akinek az elutasítottsága alacsony.  

Stáb és kormányzás

Nemcsak egy jó főnökre lesz szükség, de számos jó szakmai vezetőre az intézményekben. Az ellenzéki pártoknál a régi tapasztalt szakik kiöregedtek, kikoptak. Nem nőtt fel egy olyan új generáció, amely képes lesz megfelelő szakmai munkára minisztériumokban és intézményekben. Jól látjuk, a fővárosban milyen nehézségekkel szembesül a főpolgármester: részben káderhiánnyal küzd, részben a politikai pártok szorításában dolgozik.

A miniszterelnöknek a kormányát vezetnie kell majd. Ha a pártok széthordják a minisztériumokat és sok kis szemétdomb lesz saját kiskakassal, hamar konfliktusok repeszthetik meg a szivárványkoalíciót.

Ennyire eltérő értékrendet és programot képviselő pártoknál, mint az ellenzéki hatoknál, nem várható, hogy konfliktusmentesen tudnak egy közös program és értékrend mögött összeállni, hacsak nem politikafeletti, szakmai objektív szempontok alapján kerül a kormány összeállításra. A parlamenti ellenzék pártjai sajnos nem rendelkeznek megfelelő szakember-állománnyal. Meggyőződésem, hogy csak és kizárólag szakértői kormány és kormányzás vezethet sikerre 2022 után. 

A szerző közgazdász, fejvadász, az Új Kezdet Párt választmányi tagja

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek