+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 22. csütörtök, 08:30
Szerdán vette át az Országos Kórházi Főigazgatóság az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A Regeneron főleg a betegség korai szakaszában hatékony, és nem biztos, hogy az újabb mutációkkal is elbánik majd. Az EMA ideiglenes engedélye alapján több EU-s országban is használt gyógyszer a magyar kórházakban is elérhető lesz.

Csehország és Németország után május közepétől Svájcban is használni kezdik az amerikai Regeneron cég által kifejlesztett koronavírus-gyógyszert – írja a Neue Zürcher Zeitung, az Azonnali pedig kiderítette:

 

Magyarország is használni fogja a készítményt, olyannyira, hogy az első ezer adagot szerdán át is vette a forgalmazótól az Országos Kórházi Főigazgatóság.

 

Ezzel az akkor még kísérleti gyógyszerrel kezelték Donald Trumpot is, amikor a leváltott amerikai elnök októberben megfertőződött a koronavírussal.

 

Mi ez egyáltalán?

 

A REGN-COV2-koktélt az Egyesült Államokban a koktélt kifejlesztő Regeneron gyártja és forgalmazza, az Egyesült Államokon kívül pedig a világhírű svájci gyógyszergyár, a Roche – magyarázza az Azonnalinak Letoha Tamás kutatóorvos.

 

Az infúzió formájában beadott koktél két, a koronavírus tüskefehérje ellen termelt humán ellenanyagokból, antitestekből áll, amiket szintetikusan állítottak elő

 

– magyarázza Letoha. Ezek az ellenanyagok célzottan kötődnek a tüskefehérjének ahhoz a részéhez, ami az emberi sejtekhez történő tapadást biztosítja, és ezzel megakadályozzák a vírus a tüdősejtekbe történő bejutását. 

 

A fertőzőképességének blokkolása miatt az emberi sejteken kívül maradó SARS-CoV-2 vírust így a falósejtek és az immunrendszer egyéb sejtjei könnyen közömbösítik – mutat rá a kutatóorvos, hozzátéve, hogy a gyógyszer hatékonyságát és biztonságosságát széleskörű preklinikai és klinikai vizsgálatok igazolják. 

 

Hatékony, de csak a korai fázisban

 

Az NZZ is összegzi a gyógyszer harmadik fázisú – azaz nagyobb tömegen végzett – klinikai tesztjénaek eredményeit, ami márciusban folyt. A vizsgálatban 4500 olyan koronavírus-fertőzött vett részt, akik nem szorultak kórházi kezelésre, de valamelyik kockázati csoportba tartoztak: cukor- vagy szívbetegségben szenvedtek, vagy súlyosan el voltak hízva. A gyártó közlése szerint a gyógyszer

 

átlag négy nappal lerövidítette a tünetek időtartamát, a kórházi kezelés vagy a halál kockázata pedig 70 százalékkal csökkent.

 

Ugyanakkor – írja az NZZ – a klinikai vizsgálat eredményét még nem publikálták szaklapban, így azokat a szakértőknek még nem volt lehetőségük áttekinteni. 

 

Egy NNZ-nek nyilatkozó németországi orvos, az egyik müncheni klinikán koronavírusos betegeket kezelő Clemens Wendtner szerint

 

az antitestgyógyszer hatékony, de csak akkor, ha a fertőzés nagyon korai szakaszában alkalmazzák

 

a betegség előrehaladott szakaszában már nem fejt ki hatást. Ezért szerinte a gyógyszert már a háziorvosi praxisban érdemes elérhetővé tenni, viszont körülményes megoldani, hogy a háziorvosoknál a fertőző betegek elkülönítve kaphassák meg az infúziós kezelést.

 

Letoha Tamás is úgy gondolja, hogy a Regeneron a fertőzés kezdeti stádiumában a leghatékonyabb, hiszen ekkor azt akadályozza meg, hogy a vírus bejusson a sejtekbe. Ilyenkor még minimális a szervezet antitesttermelése – mondja Letoha –, így a kezelés során külső ellenanyagokkal biztosítjuk a vírusfertőzés blokkolását.

 

Ugyanakkor a gyógyszer a kutatóorvos szerint a már a sejtekbe jutott és szaporodó vírust is gátolhatja abban, hogy további sejteket fertőzzön meg, így elvileg a betegség előrehaladott stádiumában, egyéb antivirális szerekkel kombinációban is lenne értelme a koktélt használni. A szer relatíve magas ára ugyanakkor kikényszeríti, hogy a koktélt csak a fertőzés kezdeti stádiumában használják, amikor az a leghatékonyabb – mutat rá a kutatóorvos.

 

Az új vírusmutációk ellen kevésbé hatékony

 

A gyógyszert még 2020-ban fejlesztették ki, jóval az új vírusmutációk megjelenése előtt, de a gyártó szerint a koktélja hatékony ezekkel szemben is. A Regenrontól független kutatócsoport vizsgálatára hivatkozva azt írja, hogy

 

a gyógyszer által használt két ellenanyagnak az egyike valóban hatásos a dél-afrikai vírusmutáció ellen,

 

a másik azonban nem, ezzel csökken a gyógyszer hatékonysága azoknál, akik a dél-afrikai variánssal fertőződtek meg. A cég szóvivőjének elmondása szerint azonban már dolgoznak az új vírusvariánsokhoz adaptált antitestek előállításán. 

 

A gyógyszer ideiglenes használatát koronavírusos betegek kezelésére február végén hagyta jóvá az EMA, egyelőre Csehországban és Németországban használják, illetve hamarosan Svájcban is elérhető lesz.

 

Na jó, de mi a helyzet akkor Magyarországgal?

 

Az Azonnali szerdán megkereste a Roche gyógyszercéget, hogy megérdeklődje, mi kell ahhoz, hogy a gyógyszer Magyarországon is elérhető legyen. A Roche-től példás gyorsasággal kaptunk kimerítő választ, amiből kiderült, hogy

 

a cég pont aznap adott át ezer beteg kezelésére elegendő készítményt az Országos Kórházi Főigazgatóságnak.

 

„A folyamatban a Roche partnere helyi szinten az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint finanszírozó, az Országos Kórházi Főigazgatóság mint operatív lebonyolító, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet mint a hazai gyógyszerengedélyezési hatóság” – írja Galambos Vanda, a Roche Magyarország közpolitikai felelőse az Azonnalinak küldött válaszában, ami részletesen kitér arra is, milyen feltételekkel kerül használatba Magyarországra a Regeneron. 

 

A készítménynek az EMA-nál „nem zárult még le a forgalomba hozatali engedélyeztetési eljárása”, viszont az EMA februári ajánlása „lehetővé teszi az EU tagállamok nemzeti hatóságai számára, hogy engedélyezzék a készítmény alkalmazását az adott országban a helyi jogszabályoknak megfelelően az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyének megadása előtt” – fogalmaz Galambos.

 

Ezt alapul véve „az OGYÉI egy úgynevezett engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazás keretében teszi elérhetővé a készítményt a magyar betegek számára”. Az eljárás szerint

 

az egyes kórházaknak kérelmet kell benyújtaniuk az OGYÉI-hez, ami ezt követően kiadja az engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazási engedélyt.

 

A cég válaszából az is kiderül, hogy a Roche és az Országos Kórházi Főigazgatóság között 2021. áprilisában született meg az a beszerzésre vonatkozó megállapodás, és „az Európai Unió államai közül Magyarországra az elsők között”, április 19-én meg is érkezett az első ezer adag, ezt adta át szerdán a Roche az OKFŐ-nek.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Urbán Tamás

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás