Öngyilkossághoz vezethet a Trump által a koronavírus ellen ajánlott gyógyszer

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.27. 16:34

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Öngyilkossághoz vezethet a Trump által a koronavírus ellen ajánlott gyógyszer
„Egészen véletlenül azt gondolom, hogy a (koronavírus-fertőzés – a szerk.) korai szakaszában működik a hidroxiklorokin. Szerintem az élvonalbeli orvosok hisznek ebben – néhányan. Sokan”

– így magasztalta még július végén a lassan leköszönő amerikai elnök, Donald Trump a maláriagyógyszerként ismert és egyes autoimmun betegségek kezelésére is használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert, annak ellenére, hogy már akkor sem volt semmi tudományos bizonyíték arra, hogy bármi hatása lenne a koronavírus-fertőzésre.

Trump ennek ellenére nem maradt egyedül teóriájával, sőt, sokkal inkább ő vette át a francia Gődény György, a mikrobiológus Didier Raoult elméletét a maláriagyógyszerről. Raoult arról vált ismertté a francia közvéleményben, hogy még úgy Isten igazából ki sem tört Európában a járvány, február végén már bejelentette: ő a hidroxiklorokinnal megtalálta a koronavírus ellenszerét.

Hiába volt tudományosan értelmezhetetlen Raoult tesztelési módszere (egy alkalommal tesztelte azt 24 emberen, mielőtt a nyilvánosság elé állt volna az „eredményeivel”), teóriája akkora visszhangot váltott ki, hogy Olivier Véran francia egészségügyi miniszter is magyarázkodásra kényszerült, hogy miért nem kezdik el alkalmazni a maláriagyógyszert a koronavírus ellen.

A klorokinról és annak vegyületéről, a hidroxiklorokinról már májusban megállapította egy nemzetközi kutatócsoport, hogy teljességgel hatástalan a fertőzéssel szemben, sőt, használata akár halálos kimenetelű szívritmuszavarhoz is vezethet a koronavírusos betegeknél.

Pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt is megállapította, hogy a klorokin és a hidroxiklorokin másféleképpen is életveszélyes lehet:

azoknál az igazolt koronavírus-fertőzött pácienseknél, akiknek beadják, súlyos pszichiátriai zavarok és öngyilkossági hajlam is felléphet.

Az ezt megállapító vizsgálatra azt követően került sor, hogy az EMA-nak jelezte a spanyol gyógyszerhatóság: hat olyan koronavírusos betegnél is mentális zavarokat észleltek, akiknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban adták be a klorokint vagy a hidroxiklorokint.

A felülvizsgálatot követően az EMA gyógyszerbiztonsági bizottsága a két gyógyszer termékinformációinak frissítését kezdeményezte.

NYITÓKÉP: Donald Trump / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek