+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 27. péntek, 16:34
Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.
„Egészen véletlenül azt gondolom, hogy a (koronavírus-fertőzés – a szerk.) korai szakaszában működik a hidroxiklorokin. Szerintem az élvonalbeli orvosok hisznek ebben – néhányan. Sokan”

 

– így magasztalta még július végén a lassan leköszönő amerikai elnök, Donald Trump a maláriagyógyszerként ismert és egyes autoimmun betegségek kezelésére is használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert, annak ellenére, hogy már akkor sem volt semmi tudományos bizonyíték arra, hogy bármi hatása lenne a koronavírus-fertőzésre.

 

Trump ennek ellenére nem maradt egyedül teóriájával, sőt, sokkal inkább ő vette át a francia Gődény György, a mikrobiológus Didier Raoult elméletét a maláriagyógyszerről. Raoult arról vált ismertté a francia közvéleményben, hogy még úgy Isten igazából ki sem tört Európában a járvány, február végén már bejelentette: ő a hidroxiklorokinnal megtalálta a koronavírus ellenszerét.

 

Hiába volt tudományosan értelmezhetetlen Raoult tesztelési módszere (egy alkalommal tesztelte azt 24 emberen, mielőtt a nyilvánosság elé állt volna az „eredményeivel”), teóriája akkora visszhangot váltott ki, hogy Olivier Véran francia egészségügyi miniszter is magyarázkodásra kényszerült, hogy miért nem kezdik el alkalmazni a maláriagyógyszert a koronavírus ellen.

 

A klorokinról és annak vegyületéről, a hidroxiklorokinról már májusban megállapította egy nemzetközi kutatócsoport, hogy teljességgel hatástalan a fertőzéssel szemben, sőt, használata akár halálos kimenetelű szívritmuszavarhoz is vezethet a koronavírusos betegeknél.

 

Pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azt is megállapította, hogy a klorokin és a hidroxiklorokin másféleképpen is életveszélyes lehet:

 

azoknál az igazolt koronavírus-fertőzött pácienseknél, akiknek beadják, súlyos pszichiátriai zavarok és öngyilkossági hajlam is felléphet.

 

Az ezt megállapító vizsgálatra azt követően került sor, hogy az EMA-nak jelezte a spanyol gyógyszerhatóság: hat olyan koronavírusos betegnél is mentális zavarokat észleltek, akiknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban adták be a klorokint vagy a hidroxiklorokint.

 

A felülvizsgálatot követően az EMA gyógyszerbiztonsági bizottsága a két gyógyszer termékinformációinak frissítését kezdeményezte.

 

NYITÓKÉP: Donald Trump / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás