+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. április 6. kedd, 12:31
Már ezen a héten elérjük a 2,5 milliós számot: ennyi ember kapta meg legalább a vakcinák első dózísát, így Orbán Viktor bejelentése alapján megkezdődik a nyitásnak nevezett intézkedés. Jó-e ez?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Orbán Viktor még március 19-én jelentette be, hogy amint a vakcina első dózisából kapó magyarok száma eléri a 2,5 millió főt, elkezdődhet a gazdaság lassú nyitása. A kormány ennek megfelelően még március végén rendeletet is hozott, aminek értelmében az alábbi szabályok lépnek életbe, amint 2,5 millió ember megkapta legalább az első oltását:

 

+ A kijárási tilalom este 8 helyett este 10-kor kezdődik;

 

+ Az üzletek 19 óra helyett 21:30-ig lehetnek nyitva;

 

+ Kinyithatnak azok az üzletek is, amelyeknek március 8-án be kellett zárniuk, mégpedig négyzetméteralapú szabályok mentén. Egy vásárlóra átlagosan 10 négyzetméter kell, hogy jusson.

 

+ Kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

 

A nyitásnak nevezett intézkedés első lépésében tehát a március 8 előtti intézkedésekhez térünk vissza nagyjából, annyi kitélellel, hogy bevezetik a négyzetméteralapú nyitvatartást, illetve kitolták a kijárási tilalom kezdetét. A rendeletben megemlítik a vendéglátóhelyeket is, de az ő esetükben a már november óta érvényben lévő szabályokat erősítették meg újra.

 

Ugyanakkor április másodikán a szokásos pénteki interjúján

 

Orbán már azt is bejelentette, hogy 3,5 millió beoltottnál, pontosabban az első dózist már megkapott embernél újabb enyhítések jöhetnek.

 

A miniszterelnök szerint április 18-án érhetjük el ezt a számot, azonban, hogy ekkor milyen enyhítések következnek, arról már nem beszélt. Ugyanakkor az iskolák április 19-én nyitnak, miután a pedagógusok többsége addigra már megkapja az első oltását. Azzal, hogy lépcsőzetesen kell nyitni, nagyjából mindenki egyetért, ugyanakkor annak időpontjával kapcsolatosan már nincs teljes egyetértés a média által futtatott járványszakértők között sem.

 

+ Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa március végén még azt nyilatkozta, hogy 2-3 millió ember még nem elég ok a nyitásra, szerinte 6-7 millió beoltottnál lehet valódi nyitáson gondolkodni. Ugyanakkor április 5-én már arról beszélt, hogy a 2,5 millió beoltott már így is valamennyire megváltoztatja a járvány lefolyását.

 

+ Duda Ernő virológus professzor úgy véli, hogy  2,5 millió beoltott ember még nem elég a nyitáshoz, szerinte ez inkább 3,5 millió beoltottnál lehet reális kérdés, míg

 

+ Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, hogy teljes biztonságban akkor lenne mindenki, ha már ötmillió beoltottnál járnánk.

 

Mindeközben német tudósok kihozták: nem az első dózist kéne nézni, hanem azokat, akik teljeskörűen be vannak oltva. Akik ugyanis a vakcina mindkét dózisát megkapta az oltásnak, nem adja tovább a fertőzést, így a járvány lefolyását már nem befolyásolják negatív irányban. Ugyan nyitásnak nagyon nem lehet nevezni azt, hogy a 2,5 millió, egy dózist megkapott embernél visszatérünk a március 8-a előtti szabályokhoz, de dönts inkább te!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás