Szerinted lehet-e enyhíteni a korlátozásokon 2,5 millió beoltottnál?

2021.04.06. 12:31

Már ezen a héten elérjük a 2,5 milliós számot: ennyi ember kapta meg legalább a vakcinák első dózísát, így Orbán Viktor bejelentése alapján megkezdődik a nyitásnak nevezett intézkedés. Jó-e ez?

Szerinted lehet-e enyhíteni a korlátozásokon 2,5 millió beoltottnál?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Orbán Viktor még március 19-én jelentette be, hogy amint a vakcina első dózisából kapó magyarok száma eléri a 2,5 millió főt, elkezdődhet a gazdaság lassú nyitása. A kormány ennek megfelelően még március végén rendeletet is hozott, aminek értelmében az alábbi szabályok lépnek életbe, amint 2,5 millió ember megkapta legalább az első oltását:

+ A kijárási tilalom este 8 helyett este 10-kor kezdődik;

+ Az üzletek 19 óra helyett 21:30-ig lehetnek nyitva;

+ Kinyithatnak azok az üzletek is, amelyeknek március 8-án be kellett zárniuk, mégpedig négyzetméteralapú szabályok mentén. Egy vásárlóra átlagosan 10 négyzetméter kell, hogy jusson.

+ Kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A nyitásnak nevezett intézkedés első lépésében tehát a március 8 előtti intézkedésekhez térünk vissza nagyjából, annyi kitélellel, hogy bevezetik a négyzetméteralapú nyitvatartást, illetve kitolták a kijárási tilalom kezdetét. A rendeletben megemlítik a vendéglátóhelyeket is, de az ő esetükben a már november óta érvényben lévő szabályokat erősítették meg újra.

Ugyanakkor április másodikán a szokásos pénteki interjúján

Orbán már azt is bejelentette, hogy 3,5 millió beoltottnál, pontosabban az első dózist már megkapott embernél újabb enyhítések jöhetnek.

A miniszterelnök szerint április 18-án érhetjük el ezt a számot, azonban, hogy ekkor milyen enyhítések következnek, arról már nem beszélt. Ugyanakkor az iskolák április 19-én nyitnak, miután a pedagógusok többsége addigra már megkapja az első oltását. Azzal, hogy lépcsőzetesen kell nyitni, nagyjából mindenki egyetért, ugyanakkor annak időpontjával kapcsolatosan már nincs teljes egyetértés a média által futtatott járványszakértők között sem.

+ Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa március végén még azt nyilatkozta, hogy 2-3 millió ember még nem elég ok a nyitásra, szerinte 6-7 millió beoltottnál lehet valódi nyitáson gondolkodni. Ugyanakkor április 5-én már arról beszélt, hogy a 2,5 millió beoltott már így is valamennyire megváltoztatja a járvány lefolyását.

+ Duda Ernő virológus professzor úgy véli, hogy  2,5 millió beoltott ember még nem elég a nyitáshoz, szerinte ez inkább 3,5 millió beoltottnál lehet reális kérdés, míg

+ Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, hogy teljes biztonságban akkor lenne mindenki, ha már ötmillió beoltottnál járnánk.

Mindeközben német tudósok kihozták: nem az első dózist kéne nézni, hanem azokat, akik teljeskörűen be vannak oltva. Akik ugyanis a vakcina mindkét dózisát megkapta az oltásnak, nem adja tovább a fertőzést, így a járvány lefolyását már nem befolyásolják negatív irányban. Ugyan nyitásnak nagyon nem lehet nevezni azt, hogy a 2,5 millió, egy dózist megkapott embernél visszatérünk a március 8-a előtti szabályokhoz, de dönts inkább te!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek