Az uniós vakcinabeszerzési rendszer felülvizsgálatát követeli Ausztria és négy másik EU-s tagállam

2021.03.17. 10:49

Sebastian Kurz Szlovénia, Bulgária, Csehország és Lettország kormányfőivel azonnali változást sürget a megrendelés utáni oltóanyag-beszerzés rendszerében, szerinte országaikat a lakosságarányos rendszer diszkriminálja, védezekésüket pedig irtózatosan lelassítja.

Az uniós vakcinabeszerzési rendszer felülvizsgálatát követeli Ausztria és négy másik EU-s tagállam

Hivatalos látogatást tett március 16-án délután Bécsben annak a három országnak a vezetője, akiket Sebastian Kurz osztrák kancellár azért hívott meg, hogy közösen követeljenek igazságosabb vakcina-elosztást az EU-tól. A Politico reggeli hírlevelének beszámolója szerint a találkozón részt vett Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár kormányfő és Janez Janša szlovén miniszterelnök is.

A négy ország közös nyilatkozatban arra szólította fel az Európai Bizottságot, dolgozzanak ki „korrekciós mechanizmust abból a célból, hogy a jövőben igazságosan osszák el a további oltóanyag-készletet”.

Kurz Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, az újabb nyílt levéllel a probléma sürgető jellegére szeretnék Brüsszel figyelmét felhívni, a népességarányos elosztási logika egyszerűen már nem képes kiszolgálni a náluk felmerülő igényeket, hangsúlyozta azonban,

„ez nem az EU hibája, hanem a megrendelés utáni kézbesítési rendszeré.”

Kurz még március 13-án négy EU-s tagállam (a kedden találkozót tartókhoz akkor Lettország miniszterelnöke, Krišjānis Kariņš is csatlakozott, és a csoportnak továbbra is tagja) vezetőivel együtt nyílt levelet fogalmazott meg a Bizottság felé, amelyben azt követelték, induljanak azonnal sürgős tárgyalások az EU vezetésével a március 25-27-én esedékes EU-csúcs előtt. Akkor az ötök úgy fogalmaztak, ha a jelenlegi vakcinaelosztási rendszer folytatódik, az „óriási egyenetlenségeket tesz tartóssá”, és azt jelenti, hogy a vágyott, úgynevezett „nyájimmunitás” állapotát egyes EU tagállamok hónapokkal előbb el tudják érni, mint az érintett országok. Ez pedig az újranyitásban is jelentősen diszkriminálná utóbbiakat.

Az osztrák vezetésű lobbicsoport követelésére az EU vezetése már többször is reagált.

A március 16-i, megismételt nyílt levélre azt mondták, Sebastian Kurznak már a múltban is segítettek, március elején például százezer adag extra vakcinát szállítottak Bécs számára, erről akkor az osztrák kormány is beszámolt. Mindezzel együtt az EU-s nagyköveti értekezletnek az elosztási problémák biztosan az egyik legfontosabb napirendre tűzött témája lesz majd.

Az oltási program tekintetében valóban van mit behoznia a főleg az EU-s vakcinabeszerzési forrásokra támaszkodó „Ötöknek”: az osztrák szövetségi kormány március 17-i hivatalos adatai szerint az országban eddig a lakosság 10,6 százaléka (800 ezer ember) kapta meg valamilyen vakcina első dózisát, míg a teljes védettséget jelentő második dózisig eddig 3,7 százalék, azaz 278 549 ember jutott el az országban. Bulgáriában a helyzet még rosszabb: március 17-i adatok szerint az első dózist megkapók száma itt 341 707 fő, ami az összlakosság 2,4 százaléka. Mivel az ország nem méri külön az első és második dózist megkapók számát, ebben az adatban már az összes, eddig beadott oltás benne van.

Csehországban már biztatóbb a helyzet, itt eddig 1 119 663 dózisnyi vakcinát adtak be, azonban csupán a lakosság 5,4 százaléka az, akit az oltási program eddig elért. Szlovéniában a dózisok száma március 17-ig 258 269 volt, az összlakosság 6,4 százaléka kapott tehát már valamilyen oltást. De a helyzet Lettországban is hasonló ahhoz, amit Bulgária esetében láttunk: eddig 100 609 adag vakcinát tudtak beadni a helyi egészségügyi hatóságok, ez pedig átszámítva csupán a lakosság 2,4 százalékának teljes vakcinációját jelenti.

A lassú EU-s szállításokat eddig Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia is alternatív vakcinabeszerzési forrásokkal szeretné csökkenteni, főleg Kínából és Oroszországból.

Míg nálunk a kínai Sinopharm oltóanyaga és az orosz Gamaleja Intézet Szputnyik V vakcinája az EU-s Pfizer és AstraZeneca oltásokon túl is problémamentesen érkezik, északi szomszédunknál, Szlovákiánál egyre továbbgyűrűző kormányválság lett abból, hogy a kormány titokban hozatott az országba az orosz vakcinából.

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek