Drezdában a rendőröket, Stuttgartban a médiát is megtámadták a lezárások ellen tüntetők

2021.03.14. 10:30

Újra többezren vonultak utcára a koronavírus-lezárások ellen, a sima szabadságjogokat követelőktől ismét az underground szélsőjobbig és oltásellenesekig terjedt a széles skála. Tucatnyi demonstrálót tartóztattak le.

Drezdában a rendőröket, Stuttgartban a médiát is megtámadták a lezárások ellen tüntetők

Tizenkét rendőr sérült meg Drezdában, Stuttgartban pedig a tüntetők a médiára támadtak, miután március 13-án ismét ezrek vonultak utcára, hogy a koronavírus miatti lezárások ellen tiltakozzanak Németország-szerte. A Deutsche Welle beszámolója szerint atrocitások miatt országszerte ismét több tucat tiltakozót állított elő a rendőrség.

A szászországi Drezdában a körülbelül ezerfős, a másként gondolkodó (Querdenker) mozgalom által összehívott demonstráció végén összetűzésekre is sor került, sokan a fegyverviselést köztéren tiltó szabályokat is megsértették.

Végül a tüntetés során 12 drezdai rendőr megsérült, egy 36 éves férfit őrizetbe vettek, és összesen 47 alkalommal kellett valami miatt intézkedni.

Körülbelül hasonló számban gyűltek össze a berlini tüntetők is, őket 12 ellentüntető is várta, szerintük a koronavírus tagadása veszélyezteti a védekezést. Stuttgartban pedig egy körülbelül 750 fős lezárásellenes tüntetésen

a tömeg a helyi közmédia, az SWR munkatársaira is rátámadt.

De a rendőrségnek a bajor fővárosban, Münchenben is oszlatnia kellett a tömeget. Itt nem atrocitás történt, de a járványvédekezés miatt maximálisan engedélyezett 500 fő helyett körülbelül 2500-an mentek ki tiltakozni, ezért a demonstrációt a rendőrség félbeszakította.

Nagyjából a münchenihez hasonló 2000 fős tömeg jött össze Düsseldorfban és Hannoverben is, itt azonban a rendőri szervek végül nem oszlatták fel a demonstrációt.

Az országos, lezárásellenes mozgalom jeszava „Ami elég, az elég!” volt, a szervezők szerint egy járvány elleni védekezés sem indokolhatja a gyülekezési jog súlyos korlátozását, vagy a szigorú lockdownt és üzletbezárásokat, a közösségi élet gyakorlati felfüggesztését. A lezárásellenes mozgalmakhoz azonban Németország-szerte rendszeresen csatlakoznak a szélsőjobboldali, oltásellenes, vagy éppen világösszeesküvéstől félő aktivisták, akik általában a hangadóivá is válnak a hasonló tüntetéseknek.

A német egészségügyi hatóságok eközben arra figyelmeztettek mindenkit, a Covid-fertőzések az országban éppen emelkedő tendenciát mutatnak, április közepéig pedig még akár drámai emelkedést is elképzelhetőnek tartanak. Eközben azonban a lezárásellenes demonstrációk immár heti rendszerességűvé váltak.

NYITÓKÉP: zdig1 / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek