+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2021. január 30. szombat, 19:59
Hollandia-szerte egymást érik a sokszor erőszakba torkolló zavargások az éjszakai kijárási tilalom ellen, Leidenben azonban az önkormányzat és a rendőrség okos megoldással ment elébe a „kávézás” címszó alatt szerveződő tüntetésnek.

Napok óta változó intenzitással folynak a sokszor erőszakba torkolló tüntetések Hollandiában a múlt szombaton bevezetett éjszakai kijárási tilalom és a meghosszabbított, az egész országra kiterjedő lockdown ellen. Volt, ahol a főleg fiatalokból álló tömeg egy koronavírusteszt-központot is felgyújtott, de a legdurvább jelenetek az ország délkeleti részén található Eindhovenből érkeztek, ahol a tüntetők boltokat fosztogattak, autókat és bicikliket gyújtottak fel.

 

Nem csoda, hogy több önkormányzat is tartott attól, hogy a városában is eldurvul a helyzet és randalírozás kezdődik. Különösen igaz ez a 120 ezer fős Leidenre, ahol két egyetem is működik körülbelül 35 ezer diákkal – jogos volt tehát a félelem, hogy a lockdowntól megcsömörlött diákok az utcára özönlenek. Különböző titkosított üzenetküldőkön először keddre szerveztek tüntetést a kijárási tilalom ellen, ebből azonban – talán a hétköznapi időpont miatt – nem lett semmi: aki el is ment a tüntetés helyszínéül kijelölt, a rendőrök által időközben lezárt parkba, azt hazaküldték.

 

Péntekre ezért egy ennél nagyszabásúbb tüntetést szerveztek a lockdown-ellenesek az este 9-es kijárási tilalom utánra:

 

a tiltakozás „kávézás 2.0” címszó alatt szerveződött, arra utalva, hogy az ott megjelenők még véletlenül sem tüntetni, hanem csak „kávézni” indulnak.

 

A szervezett tüntetés helye és időpontja persze a rendőrök előtt sem maradt ismeretlen, akik gumibotok és vízágyúk helyett kávéval és teával várták már jó előre a tüntetőket a leideni Beestenmarktnál – számol be a Leidsch Dagblad helyi lap.

 

 

A rendőrség Facebookján az akciót úgy indokolta, „szeretjük a kávét, ezért is mentünk a megbeszélt helyre egy pár rendőrrel, [Henri] Leferink polgármesterrel és a rendőrkapitányunkkal”.

 

„Természetesen egy pár kanna kávét és teát mi is hoztunk magunkkal. Az üzenet egyértelmű: most is szeretnénk beszélgetni a lakosokkal.

 

És persze szeretnénk megóvni gyönyörű városunkat attól, hogy a kijárási tilalom körül kirobbant tüntetéshullámot és lázadozást megszenvedje”.

 

A rendőrség szerint ugyanis egyértelmű volt, hogy a „kávézás 2.0” elsősorban nem a kávéról, hanem a lázongásról és a fosztogatásról szólt volna. Egy 19 éves férfit már pénteken őrizetbe is vettek a rendőrök, mivel a gyanú szerint a közösségi médiában erőszakos zavargásokra szólított fel.

 

A BEESTENMARKT, AHOVÁ A PÉNTEK ESTI TÜNTETÉST SZERVEZTÉK VOLNA, ÉS AHOL A RENDŐRSÉG VÉGÜL KÁVÉT OSZTOTT. FOTÓ: C MESSIER / WIKIMEDIA COMMONS

 

A holland szabályozás egyébként helyenként szigorúbb, helyenként pedig enyhébb a magyarnál. Magyarországtól eltérően Hollandiában jelenleg ugyanis csak az alapvető cikkeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, ugyanakkor például kültéren nincsen kötelező maszkviselés. A szabadtéri vásárok is engedélyezettek:

 

a kávéosztás után pár órával a Beestenmarkt már emberekkel telt meg, a tér hétvégenként nagy termelői piaccá alakul át.

 

Hollandiában az éttermek, bárok és kávézók október közepe óta vannak zárva, december közepén pedig egy, az egész országra kiterjedő teljes lockdown lépett életbe, ennek keretében kellett a legtöbb boltnak is bezárnia. A lockdownt a kormány a brit vírusmutáció terjedésétől tartva legutóbb február 9-ig hosszabbította meg, ami mellé egy – Hollandiában a II. világháború óta példátlan – este 9 és reggel fél 5 között tartó kijárási tilalommal egészítettek ki.

 

Utóbbi intézkedés okozott különösen nagy felháborodást a fiatalok között, csakhogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a hollandok többségének már nincsenek ilyesmi fenntartásaik a kijárási tilalommal kapcsolatban: azt 70 százalékuk jó ötletnek tartja, és csupán 18 százalékuk ellenzi, de még a 18-24 éves korosztályban is csupán 25 százalék volt azok aránya, akik helytelenítik az intézkedést.

 

BORÍTÓKÉP: Politie Leiden Midden / Facebook

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás