Kávéosztással békítette a rendőrség és a polgármester a lockdown-ellenes tüntetőket a holland városban

Szerző: Illés Gergő
2021.01.30. 19:59

Hollandia-szerte egymást érik a sokszor erőszakba torkolló zavargások az éjszakai kijárási tilalom ellen, Leidenben azonban az önkormányzat és a rendőrség okos megoldással ment elébe a „kávézás” címszó alatt szerveződő tüntetésnek.

Kávéosztással békítette a rendőrség és a polgármester a lockdown-ellenes tüntetőket a holland városban

Napok óta változó intenzitással folynak a sokszor erőszakba torkolló tüntetések Hollandiában a múlt szombaton bevezetett éjszakai kijárási tilalom és a meghosszabbított, az egész országra kiterjedő lockdown ellen. Volt, ahol a főleg fiatalokból álló tömeg egy koronavírusteszt-központot is felgyújtott, de a legdurvább jelenetek az ország délkeleti részén található Eindhovenből érkeztek, ahol a tüntetők boltokat fosztogattak, autókat és bicikliket gyújtottak fel.

Nem csoda, hogy több önkormányzat is tartott attól, hogy a városában is eldurvul a helyzet és randalírozás kezdődik. Különösen igaz ez a 120 ezer fős Leidenre, ahol két egyetem is működik körülbelül 35 ezer diákkal – jogos volt tehát a félelem, hogy a lockdowntól megcsömörlött diákok az utcára özönlenek. Különböző titkosított üzenetküldőkön először keddre szerveztek tüntetést a kijárási tilalom ellen, ebből azonban – talán a hétköznapi időpont miatt – nem lett semmi: aki el is ment a tüntetés helyszínéül kijelölt, a rendőrök által időközben lezárt parkba, azt hazaküldték.

Péntekre ezért egy ennél nagyszabásúbb tüntetést szerveztek a lockdown-ellenesek az este 9-es kijárási tilalom utánra:

a tiltakozás „kávézás 2.0” címszó alatt szerveződött, arra utalva, hogy az ott megjelenők még véletlenül sem tüntetni, hanem csak „kávézni” indulnak.

A szervezett tüntetés helye és időpontja persze a rendőrök előtt sem maradt ismeretlen, akik gumibotok és vízágyúk helyett kávéval és teával várták már jó előre a tüntetőket a leideni Beestenmarktnál – számol be a Leidsch Dagblad helyi lap.

A rendőrség Facebookján az akciót úgy indokolta, „szeretjük a kávét, ezért is mentünk a megbeszélt helyre egy pár rendőrrel, [Henri] Leferink polgármesterrel és a rendőrkapitányunkkal”.

„Természetesen egy pár kanna kávét és teát mi is hoztunk magunkkal. Az üzenet egyértelmű: most is szeretnénk beszélgetni a lakosokkal.

És persze szeretnénk megóvni gyönyörű városunkat attól, hogy a kijárási tilalom körül kirobbant tüntetéshullámot és lázadozást megszenvedje”.

A rendőrség szerint ugyanis egyértelmű volt, hogy a „kávézás 2.0” elsősorban nem a kávéról, hanem a lázongásról és a fosztogatásról szólt volna. Egy 19 éves férfit már pénteken őrizetbe is vettek a rendőrök, mivel a gyanú szerint a közösségi médiában erőszakos zavargásokra szólított fel.

A BEESTENMARKT, AHOVÁ A PÉNTEK ESTI TÜNTETÉST SZERVEZTÉK VOLNA, ÉS AHOL A RENDŐRSÉG VÉGÜL KÁVÉT OSZTOTT. FOTÓ: C MESSIER / WIKIMEDIA COMMONS

A holland szabályozás egyébként helyenként szigorúbb, helyenként pedig enyhébb a magyarnál. Magyarországtól eltérően Hollandiában jelenleg ugyanis csak az alapvető cikkeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, ugyanakkor például kültéren nincsen kötelező maszkviselés. A szabadtéri vásárok is engedélyezettek:

a kávéosztás után pár órával a Beestenmarkt már emberekkel telt meg, a tér hétvégenként nagy termelői piaccá alakul át.

Hollandiában az éttermek, bárok és kávézók október közepe óta vannak zárva, december közepén pedig egy, az egész országra kiterjedő teljes lockdown lépett életbe, ennek keretében kellett a legtöbb boltnak is bezárnia. A lockdownt a kormány a brit vírusmutáció terjedésétől tartva legutóbb február 9-ig hosszabbította meg, ami mellé egy – Hollandiában a II. világháború óta példátlan – este 9 és reggel fél 5 között tartó kijárási tilalommal egészítettek ki.

Utóbbi intézkedés okozott különösen nagy felháborodást a fiatalok között, csakhogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a hollandok többségének már nincsenek ilyesmi fenntartásaik a kijárási tilalommal kapcsolatban: azt 70 százalékuk jó ötletnek tartja, és csupán 18 százalékuk ellenzi, de még a 18-24 éves korosztályban is csupán 25 százalék volt azok aránya, akik helytelenítik az intézkedést.

BORÍTÓKÉP: Politie Leiden Midden / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek