A holland parlament gyorsított eljárásban próbálja újra bevezetni a kijárási tilalmat

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.18. 17:26

Az erről szóló törvénytervezetet már pénteken tárgyalhatja a parlament felsőháza.

A holland parlament gyorsított eljárásban próbálja újra bevezetni a kijárási tilalmat

Nem teketóriáztak sokat a holland honatyák és honanyák: a lehető leggyorsabban igyekeznek újra bevezetni Hollandiában a kijárási tilalmat, amit azt követően kellett kedden azonnali hatállyal eltörölni, hogy egy hágai bíróság kimondta: a kormánynak eleve nem volt joga azt rendeletileg, a parlament megkerülésével kihirdetni,

Ezért aztán a holland kétkamarás parlament alsóháza csütörtökön már össze is ült megvitatni azt a sebtiben összeállított törvénytervezetet, ami a kijárási korlátozás újbóli bevezetéséről szól,

és ami ha átmegy az alsóházon, már pénteken a felsőház elé kerülhet. Jogerős egy törvény – a holland alkotmány szerint – akkor lesz, ha azt a parlament mindkét házában a többség elfogadta, és a király (aki jelenleg Vilmos Sándor) is aláírta.

A holland kormány a koronavírus-járvány miatt január 23-án vezetett be a II. világháború óta először kijárási tilalmat, ami alapján este 9 és hajnal 4:30 között csak nyomós indokkal (például egészségügyi vészhelyzet esetén vagy munkacélból) lehetett az utcán tartózkodni. A kormány ennek bevezetését azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni az új, a korábbiaknál fertőzőbb vírusmutációk elterjedését az országban.

A kijárási korlátozás ellenében heves tiltakozások robbantak ki az országban. Egy lezárásellenes csoport, a Viruswaarheid a bírósághoz is fordult azzal, hogy érvénytelenítsék a rendelkezést, mert a kormány nem tudta egyértelművé tenni, miért kellett a parlamentet megkerülve, rendeletileg szabályozni a kérdést, miközben a fertőzési ráta csökkenőben volt, amikor hatályba lépett a kijárási tilalom.

A bíróság ezen érvelésnek helyt is adott, és a kijárási korlátozás azonnali feloldását mondta ki azzal az indoklással, hogy annak nem volt megfelelő törvényi alapja.

Pont ez az a törvényi alap, amit most rapid módon próbálnak biztosítani a törvényhozók azzal, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a kijárási korlátozás újbóli bevezetését.

A bírósági döntés ellen egyébként a kormány pénteken fellebbezéssel fog élni, a bíróság azonban már korábban leszögezte: a fellebbezés sem halaszthatja el a kijárási korlátozás azonnali eltörlését.

NYITÓKÉP: Hay Kranen / Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek