+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. május 5. szerda, 17:20
Több, mint ötven német színész tett múlt héten közzé ironikus videókat a járványügyi szabályok ellen. A német közéletben élesen támadták őket ezért, főleg, hogy az egyik kezdeményező színész – mint kiderült – felvételét kérte a járványszkeptikus Querdenkerek alakuló pártjába.

Amint arról az Azonnali beszámolt: múlt héten több német színész is megjelentett rövid videókat, amelyekben a szerintük sokszor nem racionális és túlzó járványügyi szabályokra hívták fel a figyelmet ironikus, sokszor kifejezetten cinikus humorral. Volt, aki azt kérte, hogy ha egy szobában ketten vannak bent, akkor hárman menjenek ki. Szerinte eleve

 

önmagunktól is tartsunk 1,5 méteres távolságot.

 

Egy másik szerint az most a véleményszabadság, ha megszabadítjuk magunkat a véleményünktől. És volt olyan színész, aki úgy szeretné még a jobboldaliság látszatát is elkerülni, hogy ha majd megnyílnak a színházak, mindig a bal sarokba fog menni tapsolni.

 

A videók élénk vitát váltottak ki a német közéletben, többen cinizmussal, felelőtlenséggel, esetleg egyenesen szélsőjobboldali, vírustagadó nézetek támogatásával vádolták meg a készítőket. A nyomásnak nem is mindenki tudott ellenállni, voltak, akik – például Heike Makatsch – vissza is vonták a saját videójukat. Igor Levit zongoraművész szerint az akció cinikus volt, és csak a társadalmi megosztottságot segíti. Monika Grütters kulturális államminiszter szerint a videó készítői nem mutattak elég empátiát azon emberek iránt, akik – vagy mert megbetegedtek, vagy mert az egészségügyben dolgoznak – érintettek a koronavírusban.

 

Karl Lauterbach, a szociáldemokraták (SPD) radikálisan lockdownpárti politikusa viszont megérti a színészek felháborodását is.

 

Azt mondta, hogy a videók nem győzték meg, de nem szabad azonnal vádaskodni a készítőikkel szemben.

 

A videó készítőinek egy része azonban eleve nem számított arra, hogy alkotásaikat főleg jobboldalról fogják megtapsolni. Az AfD intelligens tiltakozásnak nevezte az akciót, a szövetségi alkotmányvédelem egykori elnöke – aki ősszel Türingiában a CDU egyéni jelöltjeként fog indulni –, Hans-Georg Maaßen szintén üdvözölte a színészek kiállását.

 

A színészekkel kritikus sajtó azonban arra mutat rá, hogy ez nem lehetett meglepetés az alkotók számára, elvégre az akció mögött olyan színészek is állnak, akik közel vannak a lockdownkritikus, esetleg eleve vírustagadó Querdenkerekhez. Dietrich Brüggemann rendező több baloldali lockdownkritikus körrel ápol kapcsolatot, és ő az, aki a legvehemensebben védelmezi is az akciót. Nemcsak ezért sejtik sokan őt mögötte kezdeményezőként is, de azért is, mert Brüggemann a német közszolgálati tévé kedvelt krimisorozatának, a Tatortnak az egyik rendezője, és a kritikus színészek között többen is a Tatortban szerepelnek.

 

Konkrét kapcsolódást a Querdenkerekhez egy másik színésznél tudott a német sajtó kimutatni.

 

Volker Bruch – aki többek között a Babylon Berlin egyik főszerepét, a Berlinbe került kölni nyomozóét játssza – sajtóinformációk szerint felvételét kérvényezte korábban már a Basis nevű Querdenker-pártba. A Basis-párt nem számít fontos erőnek, a márciusi baden-württembergi tartományi választásokon összesen egy százalékot szereztek csak, országosan pedig mérhetetlen a támogatottságuk.

 

VOLKER BRUCH A BABYLON BERLINBEN A BERLINBE SZAKADT KÖLNI NYOMOZÓT, AZAZ AZ EGYIK FŐSZEREPLŐT ALAKÍTJA. FOTÓ: DW CULTURE / FB

 

Volker Bruch amúgy jelenleg is forgatja a Babylon Berlin negyedik évadát, és amint a fotókon lehet látni:

 

miközben minden más színész és jelenlévő szájmaszkot hord (értelemszerűen a felvételeken nem), őrajta nincs.

 

Azt állítja, hogy neki orvosi igazolása van arról, hogy nem hordhat ilyen szájmaszkot.

 

A hamburgi Morgenpost napilap információi szerint Bruch mellett egy másik neves színész, a bajor Moritz Bleibtreu lehetett a másik szervező, de ő az utolsó percekben elállt attól, hogy maga is videóban szólaljon fel a járványügyi intézkedések ellen. Bleibtreu ezt nem tagadta, és csak azt sajnálta, hogy a videóra adott reakciók megosztóak voltak.

 

A színészek népszerűségének azonban semmiképpen sem ártott az akció. A Tatort legutóbbi – münsteri – részét, amiben Jan Josef Liefers, a járványügyi intézkedéseket szintén videóban kritizáló színész a főszereplő, majdnem 15 milliónyian nézték, amivel rekordot döntött a münsteri Tatortok nézettségében. (A Tatortot minden vasárnap egy-egy német városból adják.)

 

NYITÓKÉP: Nina Proll, Ulrich Tukur, Gianna Valentina Bauer, Nina Gummich, Vicky Krieps, Roland Düringer (színészek, akik videót forgattak) / Azonnali-montázs az FB-oldalakról

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás