Támadják a német színészeket, akik kritizálni merték a járványügyi szabályokat

Szerző: Techet Péter
2021.05.05. 17:20

Több, mint ötven német színész tett múlt héten közzé ironikus videókat a járványügyi szabályok ellen. A német közéletben élesen támadták őket ezért, főleg, hogy az egyik kezdeményező színész – mint kiderült – felvételét kérte a járványszkeptikus Querdenkerek alakuló pártjába.

Támadják a német színészeket, akik kritizálni merték a járványügyi szabályokat

Amint arról az Azonnali beszámolt: múlt héten több német színész is megjelentett rövid videókat, amelyekben a szerintük sokszor nem racionális és túlzó járványügyi szabályokra hívták fel a figyelmet ironikus, sokszor kifejezetten cinikus humorral. Volt, aki azt kérte, hogy ha egy szobában ketten vannak bent, akkor hárman menjenek ki. Szerinte eleve

önmagunktól is tartsunk 1,5 méteres távolságot.

Egy másik szerint az most a véleményszabadság, ha megszabadítjuk magunkat a véleményünktől. És volt olyan színész, aki úgy szeretné még a jobboldaliság látszatát is elkerülni, hogy ha majd megnyílnak a színházak, mindig a bal sarokba fog menni tapsolni.

A videók élénk vitát váltottak ki a német közéletben, többen cinizmussal, felelőtlenséggel, esetleg egyenesen szélsőjobboldali, vírustagadó nézetek támogatásával vádolták meg a készítőket. A nyomásnak nem is mindenki tudott ellenállni, voltak, akik – például Heike Makatsch – vissza is vonták a saját videójukat. Igor Levit zongoraművész szerint az akció cinikus volt, és csak a társadalmi megosztottságot segíti. Monika Grütters kulturális államminiszter szerint a videó készítői nem mutattak elég empátiát azon emberek iránt, akik – vagy mert megbetegedtek, vagy mert az egészségügyben dolgoznak – érintettek a koronavírusban.

Karl Lauterbach, a szociáldemokraták (SPD) radikálisan lockdownpárti politikusa viszont megérti a színészek felháborodását is.

Azt mondta, hogy a videók nem győzték meg, de nem szabad azonnal vádaskodni a készítőikkel szemben.

A videó készítőinek egy része azonban eleve nem számított arra, hogy alkotásaikat főleg jobboldalról fogják megtapsolni. Az AfD intelligens tiltakozásnak nevezte az akciót, a szövetségi alkotmányvédelem egykori elnöke – aki ősszel Türingiában a CDU egyéni jelöltjeként fog indulni –, Hans-Georg Maaßen szintén üdvözölte a színészek kiállását.

A színészekkel kritikus sajtó azonban arra mutat rá, hogy ez nem lehetett meglepetés az alkotók számára, elvégre az akció mögött olyan színészek is állnak, akik közel vannak a lockdownkritikus, esetleg eleve vírustagadó Querdenkerekhez. Dietrich Brüggemann rendező több baloldali lockdownkritikus körrel ápol kapcsolatot, és ő az, aki a legvehemensebben védelmezi is az akciót. Nemcsak ezért sejtik sokan őt mögötte kezdeményezőként is, de azért is, mert Brüggemann a német közszolgálati tévé kedvelt krimisorozatának, a Tatortnak az egyik rendezője, és a kritikus színészek között többen is a Tatortban szerepelnek.

Konkrét kapcsolódást a Querdenkerekhez egy másik színésznél tudott a német sajtó kimutatni.

Volker Bruch – aki többek között a Babylon Berlin egyik főszerepét, a Berlinbe került kölni nyomozóét játssza – sajtóinformációk szerint felvételét kérvényezte korábban már a Basis nevű Querdenker-pártba. A Basis-párt nem számít fontos erőnek, a márciusi baden-württembergi tartományi választásokon összesen egy százalékot szereztek csak, országosan pedig mérhetetlen a támogatottságuk.

VOLKER BRUCH A BABYLON BERLINBEN A BERLINBE SZAKADT KÖLNI NYOMOZÓT, AZAZ AZ EGYIK FŐSZEREPLŐT ALAKÍTJA. FOTÓ: DW CULTURE / FB

Volker Bruch amúgy jelenleg is forgatja a Babylon Berlin negyedik évadát, és amint a fotókon lehet látni:

miközben minden más színész és jelenlévő szájmaszkot hord (értelemszerűen a felvételeken nem), őrajta nincs.

Azt állítja, hogy neki orvosi igazolása van arról, hogy nem hordhat ilyen szájmaszkot.

A hamburgi Morgenpost napilap információi szerint Bruch mellett egy másik neves színész, a bajor Moritz Bleibtreu lehetett a másik szervező, de ő az utolsó percekben elállt attól, hogy maga is videóban szólaljon fel a járványügyi intézkedések ellen. Bleibtreu ezt nem tagadta, és csak azt sajnálta, hogy a videóra adott reakciók megosztóak voltak.

A színészek népszerűségének azonban semmiképpen sem ártott az akció. A Tatort legutóbbi – münsteri – részét, amiben Jan Josef Liefers, a járványügyi intézkedéseket szintén videóban kritizáló színész a főszereplő, majdnem 15 milliónyian nézték, amivel rekordot döntött a münsteri Tatortok nézettségében. (A Tatortot minden vasárnap egy-egy német városból adják.)

NYITÓKÉP: Nina Proll, Ulrich Tukur, Gianna Valentina Bauer, Nina Gummich, Vicky Krieps, Roland Düringer (színészek, akik videót forgattak) / Azonnali-montázs az FB-oldalakról

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek