+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. március 1. hétfő, 19:19
Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

A finn kormány hétfőn kihirdette a rendkívüli állapotot a koronavíurs-helyzet romlása miatt, írja a Reuters és a finn kormány oldala. A rendkívüli állapot rögtön hatályba is lépett, visszavonásig érvényes. Ennek értelmében az éttermeket be fogják zárni három hétre március 8-tól, további iskolabezárások következnek, és országon belüli utazási korlátozások is lesznek, de csak azokban a régiókban, ahol erősödik a járvány terjedése.

 

Finnország már január 25-én lezárta az országhatárait. A fertőzések emelkedését az új mutációk számlájára írják a tudósok, a brit és a dél-afrikai vagy cseh vírusmutációk okozzák most a járvány egyre erősödő harmadik hullámát számos országban kivéve az egyre magasabb átoltottságot felmutató országokat, mint Izrael vagy Nagy-Britannia.

 

„Most azon múlik, hogy milyen tavaszunk és nyarunk lesz, hogy ki hogy viselkedik”

 

– mondta Sanna Marin szociáldemokrata párti finn kormányfő a sajtótájékoztatóján, és hozzátette, a kormány az érintkezések korlátozását látta szükségesnek bevezetni.

 

A Reuters emlékeztet, az elmúlt két hétben több finn tartományban is megugrott a fertőzések száma, mint a lappföldi sielők, kikötői munkások és épíítkezésen dolgozók csoportjában. Finnországban eddig 68 064 esetet regisztráltak, és 742-en haltak meg a betegségben – összehasonlításképp a 10 milliós Magyarországon 433 ezer ember kapta eddig meg a betegséget, és 15 ezren haltak meg. 

 

Az 5,5 milliós országban, a napi új esetek száma 250-ről kúszott fel az utóbbi napokban 500-ra, naponta 2-3 ember hal meg a koronavírusos megbetegedéskövetkeztében.  Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján az utóbbi két hét új megbetegedéseinek száma 100 ezer főre vetítve 111,54, Magyarországon 286,51. 

 

A finn kormány oldalának cikke szerint a rendkívüli állapot bevezetése nem jár az alapvető jogok további korátozásával, legalább is egyelőre, erre a járványtrend romlása adhat okot később. 

 

Finnországban a társadalom 6,7 százaléka kapta már meg az első oltását.

 

Finországban 2020. március 16-án vezették be először a rendkívüli állapotot, ami három hónapon át volt érvényben, június 15-én szüntették meg. Korlátozták a szabad mozgást a legnépesebb tartományban Helsinki körüli Ussimaában, és iskolabezárásokra is sor került.  A 2020-as rendkívüli állapot bevezetése előtt egy hét alatt a napi 3-4-ről felszökött az új betegek száma 30-ra, és augusztusban tetőzött 165 körül.  

 

NYITÓKÉP: Munathara / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás