Hétvégétől egész évre bezárják a francia klubokat

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.07. 08:08

Bár a beoltható népesség 90 százaléka már kapott oltást, Jean Castex miniszterelnök szerint ennyit meg kell tenni. A klubtulajok szerint az éttermekben fognak táncolni majd az emberek.

Hétvégétől egész évre bezárják a francia klubokat

Szó szerint vége a bulinak erre az évre Franciaországban, ahol a karanténból kontakszemélyként frissen szabadult Jean Castex miniszterelnök bejelentette hétfőn, a hétvégétől négy hétre minden szórakozóhelynek be kell zárnia – írja a France24.

Emellett a francia iskolásoknak is szigorúbban kell követniük a távolságtartás szabályait, illetve jön az általános maszkviselési kötelezettség is az intézményekben.

„Az elmúlt időszak tendenciája az volt, hogy egyre kevésbé vagyunk elővigyázatosak” 

– érvelte meg az új szabályok bevezetését Castex. 

A miniszterelnök jelenleg a magyar kormányhoz hasonló állásponton van a korlátozások kérdésében, tehát se a teljes lakosságra, se a be nem oltottakra vonatkozó szigorításokról nem beszélt, a munkaadókat pedig nem kötelezte, csak kérte, hogy ne legyenek mostanában irodai bulik, és aki tud, az dolgozzon otthonról.

Karácsonyi vásárok viszont lesznek Franciaországban, de az ezeken való részvételt védettségi igazoláshoz kötik.

Olyan tekintetben nincs rossz helyzetben az ország, hogy Castex szerint a beoltható lakosság 90 százaléka már felvette a vakcinát (ez az összlakosságot jelentve is 70 százalékos átoltottságot jelent), és hamarosan az 5-12 éves korcsoportban is elkezdhetik az oltáskampányt, úgyhogy a politikus szerint ennél szigorúbb zárásokra nincs szükség.

Franciaországban nemrég engedélyezték a harmadik oltást, ami akkora rohamot indított, hogy a nagyvárosokban új oltópontokat kellett nyitni, mostanra tízmillió embert megkapta a harmadik adagját is.

A helyzetnek értelemszerűen a hétvégén búcsúzó klubok nem örülnek különösebben: ők egyrészt az előző tél és a tavasz nagyrészében is zárva voltak, másrészt az iparági szövetség elnöke, Thierry Fontaine álláspontja szerint ameddig

őket bezárják újévre, addig az éttermekben majd táncolni fognak az emberek, ráadásul a kormány által beígért pénzügyi támogatást sem tartja elégségesnek.

Az országban már mindegyik vírusos embernél a delta variánst mutatták ki, illetve az egyelőre vitatott veszélyességű omicront is 25 esetben azonosították, igaz, ennek a gyors terjedését már most biztosra veszik a szakemberek a naponta nagyjából 40 ezer új esetet regisztráló országban, ahol jelenleg 2000 ember fekszik a 67,39 milliós Franciaország intenzív osztályain.

KIEMELT KÉP: Jean Castex / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek